Sunt Cristian,
Sunt din Slatina, proprietar al unnui spatiu, si am avut o firma in chirie, avand la absa un contract de inchiriere inregistrat la finantele publice, conform legii, acesta avea la articolul privind plata chiriei, specificat: " ca plata chiriei se face conform anexei 1", aceasta din urma reprezenta o anexa la contract care spune ca de plata chiriei se ocupa doamna.... reprezentanta firmei pe zona OLT, si ca este inputernicita de a face plata.
Ce pot sa fac daca nu am reusit sa recuperez nici un ban de la acestia, le-am trimesc si recomandata cu confirmare de primire, contractul din urma nu a fost reziliat, uramand ca eu sa platesc impozitul catre directia financiara, unde se poate rezolva acest litigiu si cat ar dura cu aproximatie avand in vedere ca pe cale amiabila nu se mai poate comunica.
Va multumesc!
Deci sa inteleg ca anularea acelui impozit care figureaza ca datorie pt ca eu nu l-am platit se poate face numai pe cale judecatoreasca, obtinand o decizie iar cu aceea se merge la directia financiara pentru anulare? Si cheltuelile cu instanta cine le achita?
Va multumesc.
Pe cale judecatoreasca puteti obtine rambursarea impozitului platit si ulterior , dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care instanta a constatat nulitatea contractului de inchiriere. Puteti solicita in instanta si cheltuieli de judecata.
Nulitatea reprezinta lipsirea de efecte a unui act juridic incheiat cu nerespectarea normelor privind conditiile de validitate.
Rezilierea este incetarea-desfacerea unui contract sinalagmatic, cu executarea succesiva, pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre una din parti.
Neplata chiriei nu este un caz de nulitate a contractului ci este o incalcare a prevederilor contractuale privitoare la plata care este ulterioara incheierii contractului, nulitatea intervenind pt. nerespectarea normelor privind conditile de validitate intervenite la momentul incheierii contractului.
Urmeaza a opera rezilierea contractului pt. neplata chiriei, reziliere care poate opera de drept, fara interventia instantei, daca este prevazuta in contract sub forma unui pact comisoriu de gradul IV, sau prin intermediul instantei.
In cadrul actiunii solicitati si plata chiriei neincasate si cheltuieli de judecata.
Plata impozitului pe veniturile din chirii este in sarcina dumneavoastra, dumneavoastra obtinand pe cale judecatoreasca chiria aveti si obligatia corelativa a platii impozitului pentru respectivul venit.
Da colega de acord cu "explicatia privind diferenta dintre nulitate/reziliere" dar utilizatorul spune ca nu este trecuta VALOAREA CHIRIEI in contract.......#-o...... ci doar persoana care se ocupa de plata..... Ceea ce nu inteleg este cum a calculat Directia de taxe si impozite, impozitul pe venitul din chirii , atata timp cat valoarea nu este trecuta. Poate utilizatorul sa elucideze situatia?????