avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inregistrare in carnet - Concediu medical - cancer
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inregistrare in carnet - Concediu medical - cancer

buna ziua
Un angajat de-al nostru se imbolnaveste, din pacate, in ianuarie 2009 si de atunci aduce la firma pe fiecare luna concediu medical cod (14) .
Initial nu am stiut ce are si daca vine la lucru de luna urmat. , din acest motiv nu am inregistrat nimic in carnetul de munca sau la ITM.

Acum , dupa 6 luni, nu stiu cum as putea si ce ar trebui sa inregistrez in cartea de munca, fiind de fapt o suspendare de drept a CIM...
de altfel am inteles de la el ca peste cateva luni o sa incerce sa se pensioneze anticipat pe caz de boala.
Ce am eu de facut si cum il pot ajuta ????


Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 14:35, 18 Iunie 2009
Tema inregistrarii concediilor medicale in cartea de munca vad ca este atat de discutata...si discutabila...
Mie personal mi se pare o complicare inutile, fara niciun scop practic. Eu de 20 de ani nu am inregistrat niciodata medicalele in cartile de munca, indiferent de lungimea lor in timp si niciun control ITM nu a sustinut ca ar trebui s-o fac si niciun angajat nu a avut de suferit din lipsa acestor inregistrari. Nu folosesc nimanui!

pai daca ITM va tine cartiele de munac, spuneti-ne si noua ce va spune dupa ce ii intrebati daca trebuie sa faca aceasat inregistrare, ne-ar interesa si pe noi daca vreun ITM face astfel de inregistrari.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Sincer nu cred ca se complica inspectorii ITM cu inscrierea in carnetul de munca a concediilor medicale.
Nici eu, la controalele ITM, nu am avut probleme din pricina asta. Nici macar nu m-au intrebat de asa ceva.
1. Perioadele de concediu medical nu se scriu in carnetele de munca.
2. Prin declaratiile lunare transmise de angajator la CAS, CASS, Somaj, perioadele de concediu medical sunt evidentiate la toate aceste institutii.
3. Incepand cu 01.04.2001, carnetul de munca nu mai constituie actul de probare a vechimii in munca, chiar daca Codul muncii mentioneaza "cu insistenta" acest lucru.
Că "se practică" una sau alta, nu contest. Nu e o noutate că legislaţia este interpretată prea des după ureche.
Aş vrea, însă, să atrag atenţia asupra unui text legal din chiar normele care reglementează completarea carnetului de muncă:
OMM 136/1976 pentru aprobarea metodologiei de intocmire, completare, pastrare şi evidenţa a carnetului de muncă
4. La capitolul IV:
(...)
b) In coloana 3 se inscriu: incadrarea, schimbarea functiei si a retributiei tarifare cu mentinerea functiei, schimbarea locului de munca in cadrul aceluiasi contract, cind aceasta determina si schimbarea grupei de munca, transferarea, detasarea, intreruperea si incetarea activitatii, desfacerea contractului de munca, precizindu-se, dupa caz, temeiul legal in baza caruia au avut loc acestea si situatiile prevazute de lege care confera vechimea neintrerupta in munca si vechime neintrerupta in aceeasi unitate, asa cum rezulta din actul organului competent in baza caruia s-a facut inscrierea.

(Din câte ştiu, acest ordin este încă valabil.)

Nu cumva "întreruperea activităţii" înseamnă, în terminologia Codului muncii de azi, suspendarea contractului?
Concediul medical (aşa cum deja s-a tot discutat aici) corespunde cazului de suspendare de drept pentru incapacitate temporară de muncă. Este o "întrerupere" a activităţii şi deci trebuie înscrisă în carnetul de muncă.

Vă pot înţelege nedumerirea - atât timp cât nu v-au fost cerute astfel de înscrieri până acum, poate fi deranjant să vină cineva să vă contrazică folosind exclusiv "teoria". Cu toate acestea, legislaţia nu este facultativă şi (într-o ţară normală) nu dă loc la aplicarea ei parţială, după interpretări particulare.
- cei care intocmesc declaratia la Casa de Pensii stiu ca exista in program rubrica de trecut zilele si indemnizatia pentru concediul medical ceea ce inseamna ca statul stie de intrerupere (suspendare de drept pe caz de boala)
- putem trece in carnetul de munca suspendarea, dar acest lucru ne foloseste pentru a calcula doar noi exact vechimea in munca...parerea mea: este suficient ca se mentioneaza in nota de lichidare si in adeverinte solicitate expres (ex pt somaj) nu vad rostul de a umple carnetul de munca la fiecare 10 zile de concediu medical (am dat exemplu)



Alte discuții în legătură

Inregistrari in carnetul de munca l&l l&l Este obligatorie inregistrarea concediilor medicale si a celor fara plata in carnetele de munca? Este obligatorie suspendarea contractului individual de munca ... (vezi toată discuția)
Decizie incapacitate de munca??? irinaclefter irinaclefter buna ziua. am si eu o intrebare: cum tb sa procedez eu ca angajator atunci cand o salariata vine cu decizie de pensionare pt incapacitate de munca????pt a-si ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata mam2008 mam2008 Buna ziua! Respectuos va rog sa aveti bunavointa de a va apleca cu interes asupra unor chestiuni de procedura, pe care eu nu le-am gasit nicaieri. Desi am ... (vezi toată discuția)