avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj, supraevaluare imobil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj, supraevaluare imobil

Am fost casatorit 6 ani. Divortul a fost pronuntat acum 3 ani.
In perioada cat am fost casatoriti, mama mea (care a decedat intre timp), impreuna cu fratele meu, a construit o casa pe numele ei si al fratelui meu (ridicata in rosu - acesta este si stadiul actual). Banii au provenit in mare parte (peste 90-95%) dintr-o mostenire dupa mama mamei mele si restul (cateva mii de roni) din ce mai avea mama mea.
Fosta sotie a intentat partaj - chemand in judecata pe fratele meu, pe motiv ca ar fi construit casa pentru noi, cu bani jumatate de la mama mea si jumatate de la noi.
Fosta sotie a adus in instanta o evaluare a constructiei - facuta PE NEVAZUTE de cumnata ei care este arhitect, unde arata ca valoarea casei este DUBLA, spunand ca intr-adevar jumatate este din mostenire, jumatate din banii nostri (ai sotiei si ai mei).
Am dus dovada ca nu aveam mijloace sa contribuim financiar la constructie, eram doi angajati cu salarii normale, fosta sotie era bugetara si avea un salar putin mai mare de minimul pe economie, eu un salar mai bun, dar oricum, banii ne ajungeau doar pentru traiul zilnic.
Am dus dovada ca mama mea avea venituri mult peste cat avea nevoie pentru traiul zilnic.
A fost facuta o evaluare a constructiei de catre un expert desemnat de instanta, unul desemnat de mine si unul de fosta sotie. Valoarea a iesit apropiata de cea reala, adica de suma declarata de fratele meu. Evaluarea a fost semnata de toti cei trei evaluatori (inclusiv cel desemnat de fosta sotie). Totusi a depus obiectiuni - au fost admise de instanta. S-au refacut calculele si a iesit o suma si mai mica (cateva sute de ron). A depus din nou obiectiuni - iar au fost admise de instanta. Cu toate ca o mare parte de lucrari au fost efectuate personal de fratele meu (care e constructor), ea cere sa se evalueze valoarea acelor lucrari - de parca ar trebui "despagubita" pentru munca depusa de el. Aici ma refer de ex. la ridicarea zidurilor de caramida care au fost ridicate de el singur.
Din cate inteleg, ei vor sa scoata ca, constructia a costat mai mult decat suma mostenita, ca apoi automat sa se considere ca restul valorii este contributia noastra. In mod normal nu ar trebui sa demonstreze ca noi am contribuit financiar la construirea casei? Sau macar sa demonstreze ca am fi avut posibilitatea sa contribuim la finantarea constructiei?
Eu am depus de la inceput dovada tuturor veniturilor si tuturor costurilor familiei noastre (copii facturi utilitati, chitante, etc) . Pe luna, dupa ce achitam tot, ramaneau cateva sute de roni. Avand in vedere ca din acei bani trebuia cumparat lapte, scutece si ce mai este necesar unui copil, mancare pentru noi, benzina la masina si alte cheltuieli normale, cum poate sustine fosta sotie, bineinteles aducand doua martore mincinoase, ca noi in timp de doi ani, am adunat din aceste salarii, 25.000 EUR? Chiar daca nu am fi consumat nici un leu in toti anii astia, veniturile noastre nu ajung la aceasta suma. Mentionez ca nici nu intra in discutie (si nici la proces nu a intrat in discutie) sa fi avut venituri din alte surse.
Martorele ei - doua colege de servici - au venit si au declarat ca stiau ca aveam atatia bani adunati. De unde? asta nu a interesat pe nimeni, nici pe instanta. Cele doua se declarau prietene bune cu fosta sotie - acesta fiind motivul pentru care stiau amanuntit cati bani cica aveam stransi. Dar ele nu au fost NICIODATA la noi in casa. Si mai mult, cand le-am intrebat la proces cati ani are copilul nostru - habar nu aveau. Adica stiau exact si in amanunt totul legat de costructie, dar in rest nici macar aproximativ nu stia in ce an s-a nascut copilul...
Problema mea este urmatoarea: avocatul meu pare dezinteresat. In loc sa cerem sa demonstreze ca noi am fi contribuit financiar la constructie, noi stam si asteptam sa vedem cat iese valoarea casei, de parca se subintelege ca ce depaseste mostenirea, este aportul nostru. Ce pot sa fac, sa schimb cursul procesului, care dupa cum am impresia, se indreapta spre o decizie complet falsa...
IoanPaul, a scris:
Unde am afirmat ca judecatorul nu ar fi potrivit functiei sau de rea credinta???

Unde ati citit ca am scris, ca ati afirmat dvs asa ceva ?
Deocamdata nu aveti cui sa va adresati pentru a afla daca a gresit avocatul sau judecatorul

Daca ce scrieti e adevarat, rezulta ca avocatul si dvs ati prezentat situatia reala, iar judecatorul a vazut sau a inteles altceva. Legatura intre cauza si efect ... Puteti sa depuneti de cate ori vreti, orice proba considerati pertinenta. Pentru a avea efect, judecatorul trebuie sa tina cont de ea. Pana acum, justitia romana nu are mecanisme care sa-l oblige sa tina cont de toate probele si sa aplice impartial legea. Sau poate are, dar nu functioneaza

In ce priveste vina avocatului... Dvs l-ati ales si il platiti. Tot dvs puteti alege alt avocat, pe care sa-l platiti cum cere el, ca sa faca ce-i cereti dvs. Poate gasiti unul care sa va garanteze ca, la pretul stabilit, castigati procesul....
Mult succes !
Domnule, intai trebuie sa pastrati o coerenta. Nu stiu cat a costat acea casa, realmente, dar dv. ba spuneti 10000 de euro costul casei, ba ca nici nu aveati salariul cu sotia de 25 000 de euro cat era contributia dv.
Pana la urma, la rosu a costat 10 sau 50 de mii de euro? Ca e important...

Catre avocat puteti cere lamuriri. Catre fosta, trebuia sa ii cereti la interogatoriu de unde provine suma pentru jumatate de casa daca salarii minus cheltuieli nu da jumatate de casa...
Sumele erau trecute doar ca exemplu. Casa (pana la stadiul actual) a costat 20.000. Stiind ca acesti bani au provenit dintr-o mostenire (si a fost dovedit cu acte ca banii din mostenire au fost folositi la constructie), a declarat ca a costat 40.000, spunand ca 20.000 sunt din mostenire si 20.000 contributia noastra. La interogator a fost intrebata de unde am avut banii, raspunsul a fost: "i-am strans din salarii"!!! Cu toate ca la dosar am depus dovada veniturilor si cheltuielilor, care demonstreaza ca pe luna ne ramaneau cateva sute de roni pentru mancare, lapte si scutece la copil. Alt raspuns sau vreo dovada ca am strans bani si am contribuit la constructie nu a adus. Totusi deja la ultimele 4 infatisari numai despre evaluarea constructiei se discuta. Incearca sa scoata valoarea constructiei la o suma mai mare decat cea mostenita, de parca ce ar fi in plus ar fi "automat" contributia noastra.
IoanPaul a scris:
Totusi deja la ultimele 4 infatisari numai despre evaluarea constructiei se discuta. Incearca sa scoata valoarea constructiei la o suma mai mare decat cea mostenita, de parca ce ar fi in plus ar fi "automat" contributia noastra

V-am sugerat sa decideti daca doriti un sfat sau doar prezentati o nedreptate. In opinia mea, - presupunand ca dvs ati depus intampinarea in care prezentati realitatea si propuneti un mod de solutionare (tinand cont de probe si de prevederile legii), - judecatorul e cel care retine probele, admisibile si concludente, pe care le „cantareste” pentru a lua o hotarare legala si intemeiata.

Daca el permite discutii despre evaluarea constructiei (care nu v-a apartinut în timpul convietuirii), fara a stabili cu cat ati contribuit la realizarea ei, nu vrea sau nu e capabil sa-si faca datoria conform juramantului depus la investire.

Ca sa fie clar, legea permite partajul intre fostii soti, doar a contributiei lor in timpul convietuirii. Daca ati dovedit ca nu a fost niciodata casa dvs. și nu a fost construita pentru dvs cu fosta sotie (nu aveti dvs. acte de proprietate din perioada convietuirii), judecatorul nu are temei sa admita partajul imobilului, sau a contravalorii lui, ci doar a contributiei dovedite de parti la realizarea lui.

Daca vi se pare neclar sau incorect, pot face precizari. Pentru mine, daca in situatia e cea prezentata de dvs, doar judecatorul e piesa inadecvata. El e singurul care are dreptul sa judece, dar a jurat sa judece impartial si sa se supuna legii si numai legii.
Doresc un sfat! Ce pot face in continuare sa se tina cont de actele depuse la dosar si de lege?

Alte discuții în legătură

Partaj bujor bujor Buna ziua Doresc sa divortez ,la partaj (casa dupa casatorie) cum este normal(50%-eu ,50%sotul) 1)Detin acte (succesiune parinti- mostenitoare pt casa+Ap). ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar iulia  batca iulia batca Buna! In anul 2000 am cumparat impreuna cu concubinul meu un teren pe care am construit o casa.In contractul de vanzare cumparare al terenului se mentioneaza ... (vezi toată discuția)
M-am casatorit de aproape 10 ani , iar acum am divortat. sotia ... Vali111222 Vali111222 M-am casatorit de aproape 10 ani , iar acum am divortat. Sotia a avut un apartament pe care la vandut cu 45.000 euro bani proprii ( obtinut prin mostenire ) ... (vezi toată discuția)