avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj, supraevaluare imobil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj, supraevaluare imobil

Am fost casatorit 6 ani. Divortul a fost pronuntat acum 3 ani.
In perioada cat am fost casatoriti, mama mea (care a decedat intre timp), impreuna cu fratele meu, a construit o casa pe numele ei si al fratelui meu (ridicata in rosu - acesta este si stadiul actual). Banii au provenit in mare parte (peste 90-95%) dintr-o mostenire dupa mama mamei mele si restul (cateva mii de roni) din ce mai avea mama mea.
Fosta sotie a intentat partaj - chemand in judecata pe fratele meu, pe motiv ca ar fi construit casa pentru noi, cu bani jumatate de la mama mea si jumatate de la noi.
Fosta sotie a adus in instanta o evaluare a constructiei - facuta PE NEVAZUTE de cumnata ei care este arhitect, unde arata ca valoarea casei este DUBLA, spunand ca intr-adevar jumatate este din mostenire, jumatate din banii nostri (ai sotiei si ai mei).
Am dus dovada ca nu aveam mijloace sa contribuim financiar la constructie, eram doi angajati cu salarii normale, fosta sotie era bugetara si avea un salar putin mai mare de minimul pe economie, eu un salar mai bun, dar oricum, banii ne ajungeau doar pentru traiul zilnic.
Am dus dovada ca mama mea avea venituri mult peste cat avea nevoie pentru traiul zilnic.
A fost facuta o evaluare a constructiei de catre un expert desemnat de instanta, unul desemnat de mine si unul de fosta sotie. Valoarea a iesit apropiata de cea reala, adica de suma declarata de fratele meu. Evaluarea a fost semnata de toti cei trei evaluatori (inclusiv cel desemnat de fosta sotie). Totusi a depus obiectiuni - au fost admise de instanta. S-au refacut calculele si a iesit o suma si mai mica (cateva sute de ron). A depus din nou obiectiuni - iar au fost admise de instanta. Cu toate ca o mare parte de lucrari au fost efectuate personal de fratele meu (care e constructor), ea cere sa se evalueze valoarea acelor lucrari - de parca ar trebui "despagubita" pentru munca depusa de el. Aici ma refer de ex. la ridicarea zidurilor de caramida care au fost ridicate de el singur.
Din cate inteleg, ei vor sa scoata ca, constructia a costat mai mult decat suma mostenita, ca apoi automat sa se considere ca restul valorii este contributia noastra. In mod normal nu ar trebui sa demonstreze ca noi am contribuit financiar la construirea casei? Sau macar sa demonstreze ca am fi avut posibilitatea sa contribuim la finantarea constructiei?
Eu am depus de la inceput dovada tuturor veniturilor si tuturor costurilor familiei noastre (copii facturi utilitati, chitante, etc) . Pe luna, dupa ce achitam tot, ramaneau cateva sute de roni. Avand in vedere ca din acei bani trebuia cumparat lapte, scutece si ce mai este necesar unui copil, mancare pentru noi, benzina la masina si alte cheltuieli normale, cum poate sustine fosta sotie, bineinteles aducand doua martore mincinoase, ca noi in timp de doi ani, am adunat din aceste salarii, 25.000 EUR? Chiar daca nu am fi consumat nici un leu in toti anii astia, veniturile noastre nu ajung la aceasta suma. Mentionez ca nici nu intra in discutie (si nici la proces nu a intrat in discutie) sa fi avut venituri din alte surse.
Martorele ei - doua colege de servici - au venit si au declarat ca stiau ca aveam atatia bani adunati. De unde? asta nu a interesat pe nimeni, nici pe instanta. Cele doua se declarau prietene bune cu fosta sotie - acesta fiind motivul pentru care stiau amanuntit cati bani cica aveam stransi. Dar ele nu au fost NICIODATA la noi in casa. Si mai mult, cand le-am intrebat la proces cati ani are copilul nostru - habar nu aveau. Adica stiau exact si in amanunt totul legat de costructie, dar in rest nici macar aproximativ nu stia in ce an s-a nascut copilul...
Problema mea este urmatoarea: avocatul meu pare dezinteresat. In loc sa cerem sa demonstreze ca noi am fi contribuit financiar la constructie, noi stam si asteptam sa vedem cat iese valoarea casei, de parca se subintelege ca ce depaseste mostenirea, este aportul nostru. Ce pot sa fac, sa schimb cursul procesului, care dupa cum am impresia, se indreapta spre o decizie complet falsa...
Domnule IoanPaul, daca nu imi raspundeti la intrebari, nu vad cum sa va ajut. daca discutati pe langa subiect pentru ca asa va convine dv. pe un forum, intr-o instanta lucrurile nu pot sta asa.
In dosarul dv. se dicuta de proba cu expertiza, acest lucru fiind absolut normal si nu poate duce la ideea ca instanta considera ca orice diferenta provine din contributia sotilor. Nu se poate face o astfel de prezumtie corect.

Sunteti la probe, s-au administrat majoritatea, mai e expertiza, despre ce doriti sa se discute, va intreb? Concret.

Domnule Traian, va rog sa nu aduceti acuzatii nefondate unui corp profesional, nu se face asa ceva. E incorect, ilegal si impotriva regulamentului prezentului forum. Multumesc.
AVLIL a scris:

Domnule IoanPaul, daca nu imi raspundeti la intrebari, nu vad cum sa va ajut.


Oare la care intrebare nu v-am raspuns???

Intrebarea d-voastra:
"Pana la urma, la rosu a costat 10 sau 50 de mii de euro? Ca e important..."
Raspunsul meu:
"Sumele erau trecute doar ca exemplu. Casa (pana la stadiul actual) a costat 20.000."

Intrebarea d-voastra:
"Deci: despre ce doriti dv. sa se discute, in afara de expertiza, la administrarea probelor?"
Raspunsul meu:
"In mod normal nu ar trebui sa se discute despre doua chestiuni, si anume:
1. am avut posibilitate financiara sa investim in constructie
2. daca intr-adevar am investit.
?"

Astept ajutorul d-voastra...
@AVLIL
D-na avocat, mi-ati reprosat ca nu va raspund concret la intrebari...
Eu, dupa cum v-am aratat mai sus, am raspuns concret la toate intrebarile Dvs.
Inca astept sfaturile dvoastra. Sper ca intrebarile nu au fost puse din simpla curiozitate...
Mai ales ca va interesa exact cat a costat constructia, "fiind important"....
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
IoanPaul, utilizator

Nu este relevanta suma exacta a costului constructiei, este insa important daca ea justifica acele comparatii pe care le-ati facut. Daca suma se ridica la 10000 de euro si dv. dovedeati in instanta ca nu aveati salariile de 25000 de euro, altfel se punea problema... de aceea, din acest punct de vedere e important.
Cum ziceam, e important dpdv al coerentei in instanta...

Din pacate, nu am cum sa va ajut, eu va intreb despre ce ati dori sa se discute, dv. imi spuneti despre ce nu ar trebui sa se discute... Cele doua puncte despre care nu ar trebui sa se discute inteleg ca nici nu se discuta... desi cred ca ar trebui sa se discute despre ele, insa nu pot avea loc discutii de acest tip la administrarea probei cu expertiza.
Contactati un avocat sa va explice ce inseamna diferiti pasi procesuali, ca imi e teama ca vborbesc in van, eu despre una, dv. despre alta...
Dimpotriva...
Dumneavoastra ati scris:
"Deci: despre ce doriti dv. sa se discute, in afara de expertiza, la administrarea probelor?"
Raspunsul meu:
"In mod normal nu ar trebui sa se discute despre doua chestiuni, si anume:
1. am avut posibilitate financiara sa investim in constructie
2. daca intr-adevar am investit.
?"
(este cu semnul intrebarii... adica, in mod normal nu ar trebui sa se discute cele doua puncte?).
Deci, in opinia mea, AR TREBUI sa se discute despre faptul daca am contribuit in vreun fel la constructie si NU sa se discute (de 4 infatisari incoace) despre evaluarea casei. Ce logica are sa se discute atat despre evaluarea constructiei, cand acea constructie nu a fost niciodata pe numele nostru, nu exista un argument (in afara de martorii adusi de ea, martori care au fost asa cum am descris la inceput) ca am fi contribuit cu un leu la ea si mai mult, am adus dovada ca nici nu am fi avut posibilitatea sa contribuim!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bujor bujor Buna ziua Doresc sa divortez ,la partaj (casa dupa casatorie) cum este normal(50%-eu ,50%sotul) 1)Detin acte (succesiune parinti- mostenitoare pt casa+Ap). ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar iulia  batca iulia batca Buna! In anul 2000 am cumparat impreuna cu concubinul meu un teren pe care am construit o casa.In contractul de vanzare cumparare al terenului se mentioneaza ... (vezi toată discuția)
M-am casatorit de aproape 10 ani , iar acum am divortat. sotia ... Vali111222 Vali111222 M-am casatorit de aproape 10 ani , iar acum am divortat. Sotia a avut un apartament pe care la vandut cu 45.000 euro bani proprii ( obtinut prin mostenire ) ... (vezi toată discuția)