avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abatere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abatere disciplinara

Se da urmatorul caz:
a) exista stipulat in Contractul Colectiv de Munca: "salariatii care lucreaza cu calculatorul pot beneficia de o pauza de 5 minute la fiecare ora lucrata.";

b) exista stipulat in C.C.M. si Regulamentul Intern: "executarea in timpului orelor de program a unor lucrari personale ori straine intersului angajatorului" constituie abatere disciplinara;

c) exista stipulat in Regulamentul Intern: "folosirea calculatorului se foloseste exclusiv pentru atributiile din fisa postului"

Intrebare: conform celor mai susmentionate - un angajat, in pauza de 5 minute poate desfasura o lucrare personala?
Exemplu - in respectiva pauza isi comanda o pizza sau isi plateste on-line un servciiu/produs/rata banca etc.
Sunt aceste exemple - abateri disciplinare, tinand seama si de faptul ca in pauza respectiva nu se aduce nici un prejudiciu angajatorului?

In speranta unor raspunsuri prompte, va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:09, 20 Martie 2015
Daca acele 5 minute sunt cuprinse in programul de lucru ,acest timp apartine angajatorului ( prin contractul de munca ati vandut forta de munca angajatorului in schimbul anumitei sume de bani) .
De asemenea ,aceea jumatate de ora tot angajatorului apartine .
Din moment ce am semnat un contract in care 8 ore e timpul de lucru ,acele 5' pauza si una de 30' sunt incluse (domn patronu' asta) in timpul de lucru . Daca in acest timp lucrez la calculator (comand pizza/platesc on-line/etc) intrunesc b) si/sau c) .
Undeva ,in cim, se specifica care sunt atributiile angajatului cu trimitere la fisa postului ,dupa care urmeaza un text important :
- sa aduca la indeplinire sarcinile trasate de seful superior ierarhic -ceva de genul , nu neaparat astfel formulat dar ca idee aceasta e .
Vedeti despre ce este vorba,gradul de vinovatie, fapta savirsita, precum si prejudiciul care a fost adus si daca acuzatiile respective va sunt adresate numai dvs. sau sunt colective.
Timpul de repaus a fost acordat de angajator pt refacerea capacitatii de munca si nu pt rezolvarea altor probleme .
Acum vad ca timpul de masa e cu recuperare ,in concluzie ce faci in acele 30 min nu il priveste pe patron atata timp cat nu prejudiciezi firma .
Cand toti fac acelasi lucru (servesc masa) dar nu toti raspund (recupereaza) se numeste discriminare .
Legea 53/2003 Titlul I ,cap. II ,art. 5
Art. 5
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2) , care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2) , dar care produc efectele unei discriminări directe.
consider ca atunci cand in contractul de munca este specificat programul de lucru 0800-1700 si ca angajatul are dreptul la pauza de masa de jumatate de ora, acesta este considerat de catre angajator ca inclus in timpul programului. Daca se depaseste timpul mentionat in contract (fara specificarea clara ca pauza nu se considera => prelungirea programului de lucru 0800-1730) atunci ajungem in situatia in care jumatatea de ora care deriva din pauza ar trebui sa fie considerata over-time (se lucreaza pana la 1730 pentru a indeplini norma de timp, incluzand pauza de masa). Astfel consider ce cel mai clar ar fi un mentionarea in cim a acestui fapt, de genul: "programul de lucru este 0800-1730, incluzand o pauza de masa de 30 minute". Cele 5 minute la ora pentru intindere/destindere, nu ar trebui petrecute la calculator pentru nu sunt arogate pentru asta (chit ca facem ceva personal), in acest fel incalcandu-se procedura si puanand angajatorul intr-o situatie delicata: el acorda 5 minute pentru sanatatea angajatului, angajatul nu isi respecta dreptul de intindere/destindere, nu se atinge scopul pauzei, angajatul suferea de anumite probleme derivand din ne-exercitarea acestui drept, angajatul da in judecata angajatorul pentru probleme de sanatate aparute la locul de munca...
mottofreee a scris:

.....
Undeva ,in cim, se specifica care sunt atributiile angajatului cu trimitere la fisa postului ,dupa care urmeaza un text important :
- sa aduca la indeplinire sarcinile trasate de seful superior ierarhic -ceva de genul , nu neaparat astfel formulat dar ca idee aceasta e .


Marea majoritate a c.i.m. nu au incluse o astfel de mentiune . Vedeti Ordinul nr.64/2003. Ceea ce spuneti mai mult mentionat in fisa postului.

Alte discuții în legătură

Avertisment scris primit pe nedrept adaly_d adaly_d Buna ziua, Am primit avertisment scris din partea anagajatorului fara sa fiu vinovata(consider eu). As avea nevoie de cateva sfaturi. Lucrez part-time, venind ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa Bazilman Bazilman In cazul unui program de lucru de 9 ore din care 1 ora este pauza: Ce cuprinde aceasta pauza? In aceasta pauza de masa se pot contoriza toate celelalte ... (vezi toată discuția)
Program de lucru 9:00 - 18:00 anca_2007 anca_2007 Cat de legala este stabilirea unui astfel de program de lucru? :stunned: Este mentionat ca atare in regulamentul de ordine interioara, totusi: care sunt ... (vezi toată discuția)