avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salar comp. pentru nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salar comp. pentru nastere copil

Buna ziua, sunt angajata cu CIM din 2005 la o soc.privata cu 4 angajati, am depus cerere pt acordare salar comp. pt nastere copil {am nascut in 9 04 2009} ,iar contabila mi-a spus ca nu exista in CIM trecut ca as avea dreptul la asa ceva , dar nici ca nu as avea .
Nu stiu daca cererea a fost inregistrata, dar mi s-a spus ca se vor informa. Am sau nu dreptul sa-l primesc ?, iar daca da si nu mi se acorda unde ma pot adresa ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 17:00, 22 Iunie 2009
Mi s-a spus ca CCMUNN este la nivel national si nu are legatura cu CIM semnat la angajare, mentionez ca nu am primit nici un exemplar al CIM.
Legea nr.130/1996, republicata:
Art. 11. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
.........

Codul Muncii, art.241 (1) :
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.

Art. 238 C.mun. :
(1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(3) La încheierea contractului colectiv de muncă prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Va multumesc pentru raspunsuri, sper sa se rezolve pe cale amiabila. Acest salar este brut sau net?
Aduceti-le aceste citate din lege.
Nu va poate prova de un drept. Daca totusi o fac, sesizare la ITM si/sau dati-i in judecata.
Veti castiga cu certitudine.
Incercati totusi metoda mai blanda, daca doriti sa pastrati legaturile cu angajatorul. Explicati-le pe citate din lege punctul dvs. de vedere.
Nu conteaza ca nu scrie in contractul dvs de munca. Chiar daca ar fi scris ceva, daca era o prevedere inferioara era nula. Ei va pot da mai mult, nu si mai putin decat aceste drepturi stabilite la nivel national!
ildyt a scris:

Va multumesc pentru raspunsuri, sper sa se rezolve pe cale amiabila. Acest salar este brut sau net?
este salar brut sau net? si din ce fond se plateste? pt ca vad ca eu trebuie sa le dau toate amanuntele.X-(:(:(

Alte discuții în legătură

"acordare indemnizatie odata cu iesirea la pensie" pentru o discutie privind modalitatea de beneficia de acest drept ContSters50658 ContSters50658 Odata cu iesirea la pensie, conform cu prevederile CCM la nivel national, art. 50, ar trebui sa beneficiez de o indemnizatie egala cu cel putin 2 salarii avute ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate mb_mihaela mb_mihaela Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la ... (vezi toată discuția)