avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz administrator asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz administrator asociatie proprietari

am o datorie catre asociatia de proprietary unde locuesc pe care am primit o poprire de la anaf in care mi sa cerut sa platesc acea suma la anaf deoarece asociatia figura cu datorii la anaf. Am platit acea suma la anaf iar administratorul refuza sa scada acea suma de la intretinere spunand ca trebuia sa platesc la el nu la anaf desi eu I-am inmanat o copie de pe chitanta anaf.Afirmatiile lui sunt de genul ca el nu se ia dupa fisc desi a primit anterior de la fisc somatii de plata pe numele asociatiei.Intrebarea mea este daca acest lucru constituie un abuz fata de mine si unde trebuie sa ma adresez?politie sau tribunal.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:53, 29 Martie 2015
Domnule Adam Grecu
Metoda de care am vorbit nu este a ANAF-ului ci a executorilor si se numeste metoda tertului poprit care inseamna ca daca cel poprit (Asociatia, in acest caz) are sume de primit de la terti (datoria proprietarului, in acest caz) executorul poate cere tertilor aceste sume substituindu-se creditoruli poprit (Asociatia).
Executorul a profitat de existenta datoriei fata de Asociatie si a aplicat metoda deoarece Asociatia a refuzat sa plateasca si nu are venituri care sa fie poprite, asa cum are orice alta persoana juridica din Romania.

Problema cu ANAF-ul este a Asociatiei si Asociatia trebuie sa rezolve cu cei de la ANAF situatia sumei cerute.

@floriantabarca a procedat conform legii platind suma ceruta, in schimb Asociatia nu respecta legea nici fata de ANAF (altfel nu ar fi fost executata), nici fata de propietarul care a trebuit sa plateasca in locul ei.
Am scris de mai multe ori ca eu nu sunt tert fata de asociatia mea si inteleg sa achit o datorie daca aceasta imi este repartizata pe lista de plata, aceasta devenind in acest caz o obligatie de plata pentru mine.

Daca autoarea topicului asa a inteles, sa achite o suma "aiurea in tramvai" - probabil ca este de buna credinta si s-a speriat, este treaba dumneaei si asa cum afirma un prieten de-al nostru, iata am sa-i dau pe mp contul meu sa-mi puna si mie niste bani...

Este treaba dvs. sa credeti in asemenea procedee pe care tot felul de institutii sau mai stiu eu ce sunt, pot sa ma considere pe mine proprietar al unui amarat de apartament, tert si ca isi poate permite sa-mi trimita acasa notificari de plata, numai pentru ca cineva din cadrul asociatiei a gresit.

Tot dvs. ati aratat in alt topic ca daca conducerea as. prop. a gresit, proprietarrii se pot coaliza in instanta impotriva celor care au gresit.

Cum va spuneam, as. prop. are personalitate juridica si nu se pune problema ca vrea sau nu vrea sa-si achite o obligatie financiara.

Daca tot s-a deschis aceasta discutie, haideti impreuna sa o clarificam - chiar in sensul celor de mai sus.
Cu stima, AG
Domunul Adam Grecu
Se pare ca se pune problema ca Asociatia in cauza refuza sa plateasca la ANAF sumele cerute nu se stie din ce motiv si de aici toata discutia, dar poate am inteles eu gresit.

Sugerez @floriantabarca sa intrebe la Asociatie despre suma ceruta de ANAF si motivul pentru care nu a fost platita.

Referitor la somatiile trimise proprietarilor situatia poate fi privita in doua moduri:

Daca consideram asociatia de proprietari independenta de proprietarii insasi atunci acestia sunt terti din punct de vedere al unui executor si li se poate aplica metoda tertului poprit.

Daca consideram asociatia de proprietari formata din proprietari. atunci fiecare proprietar poate fi somat sa plateasca datoriile asociatiei.

Indiferent ce varianta se alege proprietarii pot fi somati si executati pentru datoriile asociatiei.

Puneti-va problema urmatoare: cineva are de primit bani de la o asociatie de proprietari care nu are nici un fel de venit propriu.
Cum isi va recupera respectivul sumele in cauza si de la cine?

Invers,daca asociatia are ceva de recuperat poate sa se ajunga la vanzarea apartamentului in cauza.

Sa nu uitam ca ar trebui sa fim egali in fata legii, ori, cele doua situatii sunt din start inegale.

Sper ca m-am facut inteles.
O asociatie de proprietari e formata din proprietarii care se asociaza si este persoana juridica.
Pe de alta parte ,un proprietar este o persoana fizica .
Acum ,daca e de executat, ce mi ca e apa sau foc ;sa executam ca vine comisionul - sau executorii nu sunt motivati prin comisioane (nu numai) ?
Cand o asociatie vinde un apartament al unei persoane fizice ,recupereaza o datorie a acelei persoane fizice .
Cand o persoana are de recuperat o datorie de la o persoana juridica ,executa o persoana fizica ?
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2015
mottofreee, utilizator
Atentie sporita domnule Adam Grecu ca daca ANAF are problema cu asociatia de proprietari "Iaca, noi am \"uitat\" sa achitam 1 leu prin sept. 2014",vinovata nu este tanti Veta cu darile la zi ,ci reprezentantil legali al asociatiei de proprietari responsabili pentru achitarea 1 leu prin sept 2014...


Alte discuții în legătură

Executat silit din cauza ca asociatia de proprietari din care fac parte nu a achitat cass pentru angajati mihaycami mihaycami Asociatia de proprietari unde locuiesc are datorii la fisc din cauza ca nu si-a achitat contributiile la Casa de sanatate pentru angajati. Asadar cei de la ... (vezi toată discuția)
Poprirea proprietarilor fara un titlu executoriu? aaddii aaddii Buna ziua! Sunt administrator la o asociatie de proprietari, care a fost data in judecata de catre CET nu pentru energia termica, ci pt penalizarile ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)