avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz administrator asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz administrator asociatie proprietari

am o datorie catre asociatia de proprietary unde locuesc pe care am primit o poprire de la anaf in care mi sa cerut sa platesc acea suma la anaf deoarece asociatia figura cu datorii la anaf. Am platit acea suma la anaf iar administratorul refuza sa scada acea suma de la intretinere spunand ca trebuia sa platesc la el nu la anaf desi eu I-am inmanat o copie de pe chitanta anaf.Afirmatiile lui sunt de genul ca el nu se ia dupa fisc desi a primit anterior de la fisc somatii de plata pe numele asociatiei.Intrebarea mea este daca acest lucru constituie un abuz fata de mine si unde trebuie sa ma adresez?politie sau tribunal.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:53, 29 Martie 2015
O sa repet pana o sa ma intelegeti!
Eu, simplu proprietar - membru al asociatiei din care fac parte nu am nici in clin-nici in maneca cu ANAF-ul, cu ONU, cu CEDO... Nu am si cu asta basta.
Aaaa, sunt membru al as. prop., cum spuneam si asociatia mea are un debit undeva... OK, debitul tre' sa fie cert, lichid si exigibil pentru ca asociatia sa-l inregistreze in evidente, da?
Ei, odata inregistrat in scripte, acesta trebuie repartizat fiecarui proprietar conform hotararii AG (respectand L 230/2007 - desigur).
Bun, odata trecut pe LP, pe linia apartamentului meu, suma respectiva devine obligatie de plata pentru mine si banuiesc si pentru ceilalti proprietari, daca asa s-a hotarat. In continuare se procedeaza la fel ca si pentru celelalte cheltuiali repartizate pentru consumurile de servicii si utilitati. Le achiti, bine, ai "scapat" de obliatii, nu le achiti - treaba ta, suporti consecintele - notificari, penalizari, instanta - insa totul sub "obladuirea" as. proprietari din care faci parte. Daca am ajuns in instanta si tot nu achit, sigur as. prop. apeleaza la vestitul ex. jr. si DA, atunci meseriasul vine si-mi face mie personal o notificare... , dar nu va face dvs. sau altui vecin care a vrut-nu a vrut, a fost de acord-sau nu a fost de acord cu plata unei prostii pe care a facuto presedintele.
Repet, suma despre care s-a facut vorbire, a fost discutata si aprobata in AG, gata, nu mai discutam, aceasta devine obligatie de plata pentru as. prop. care la randul ei o repartizeaza proprietarilor - deci iata cum asociatia "face rost" de bani, ca tot se vorbea pe-aici ca asociatia nu are bani. Ba are si chiar indeajuns sa-si achite toate obligatiile asumate.
Si daca tot veni vorba stimata ynocentta, care mai sus scrieti ca:
Atentie sporita domnule Adam Grecu ca daca ANAF are problema cu asociatia de proprietari "Iaca, noi am "uitat" sa achitam 1 leu prin sept. 2014",vinovata nu este tanti Veta cu darile la zi ,ci reprezentantil legali al asociatiei de proprietari responsabili pentru achitarea 1 leu prin sept 2014...

Da, si ce credeti ca nu stiu? ANAF-ul are treaba cu as. prop. din care face parte tanti Veta, care desi cu platile la zi, la o adica trebuie sa participe la paguba facta de catre onor dom' presedinte, alesul, reprezentantul, mandatantul lui tanti Veta, intelegeti?
Tanti Veta isi achita partea din debit,repartizata conf. hotararii AG, apoi, daca altfel nu se poate, proprietarul singur sau impreuna il actioneaza in instanta pe reprezentantul as. prop. care a generat debitul - cu voie sau fara voie, fiecare recuperandu-ne sumele respective.
Noi am mai discutat aceasta problema, dar se pare ca destui nu au inteles acest aspect - si aici as invita pe @Carturarul sa va explice cum sta treaba, daca mai este cazul, dar va rog, lasatio mai tango cu faptul ca membrii unei asociatii de proprietari sunt terti fata de asociatia din care fac parte si ca:
...proprietarii insasi atunci acestia sunt terti din punct de vedere al unui executor si li se poate aplica metoda tertului poprit.

Inca o data repet: executorul trebuie sa execute as. proprietari si nici nu se poate pune problema ca aceasta vrea sau nu vrea sa achite un debit stabilit de catre o instanta de judecata. Chestiunea aceasta ca as. prop. nu vrea, nu este de acord... este o prostie far' de margini, haideti sa fim seriosi, ce naiba?

Din fericire, aceste lucruri nu se prea intampla pentru ca la as. prop. sunt oameni calificati si care stiu si ei aceste lucruri si chiar nu au chef sa achite sume care uneori pot fi foarte mari.

Ca se mai intampla, da, recunosc - chiar zilele trecute era vorba ca as. prop. a demis un administrator, omul a apelat la instanta, care i-a dat dreptate, urmand ca as. prop. sa-i achite c/val salariilor pe nush ce perioada de timp. Sigur ca vinovat de toata tarasenia este cel care a procedat gresit in demiterea administratorului. Sigur ca tanti Veta nu a avut treaba cu demiterea administratorului, dar daca instanta a hotarat ca omul sa fie reintegrat in functie, sa-i fie achitate drepturile, asta e. Proprietarii pot sa-si recupereze paguba de la cel vinovat. Ca este greu, asta este alta discutie!
Domnule Adam Grecu eu nu am spus si nici nu am gandit ca toate asociatiile de proprietari nu vor sa isi plateasca debitele catre ANAF sau cele stabilite de instante.

Problema de care discutam este ce se poate face cand cei care conduc Asociatia refuza sa respecte legea.
Cazurile sunt putine dar sunt.

Procedura pe care ati descris-o este procedura corecta aplicata de cei care respecta legile.

Va rog sa imi explicati cum trebuie sa procedeze cel pagubit de o asociatie de proprietari ca sa isi recupereze banii de la o asociatie care refuza sa respecte legea.
Alegeti in conducerea asociatiei oameni care sa respecte legislatia.
Domnule Adam Grecu eu v-am cerut o solutie legala nu o solutie utopica.
Credeti ca va schimba cineva conducerea asociatiei daca stie ca dupa schimbare va avea de plata pagubele facute de actuala conducere?
Atunci hai sa-i tinem pe actuali da' de ne mai trag un tun .
Viitoarea conducere posibil sa caute recuperarea pierderilor facute de actualii , oP a rezolvat intr-un fel problema.
Proprietarii ,membri ai asociatiei pot actiona intr-un fel pt recuperarea prejudiciului ?

Alte discuții în legătură

Executat silit din cauza ca asociatia de proprietari din care fac parte nu a achitat cass pentru angajati mihaycami mihaycami Asociatia de proprietari unde locuiesc are datorii la fisc din cauza ca nu si-a achitat contributiile la Casa de sanatate pentru angajati. Asadar cei de la ... (vezi toată discuția)
Poprirea proprietarilor fara un titlu executoriu? aaddii aaddii Buna ziua! Sunt administrator la o asociatie de proprietari, care a fost data in judecata de catre CET nu pentru energia termica, ci pt penalizarile ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)