Buna ziua! Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat ce sa fac in situatia in care m`am trezit. Am primit o citatie sa ma prezint la politie..acolo am aflat ca sunt invinuit de furt in valoare totala de 180 milioane lei vechi...constand in furt de tacamuri, vesela si fete de masa, introducere de bauturi alcoolice si ca mi`am adus produse alimentare de acasa pt a face mancare si a o vinde (lucram la un restaurant), lucruri care evident nu sunt adevarate. Am fost la politie mi`a spus de ce sunt invinuit, dl de acolo ma sfatuit sa ma duc la ITM sa vad dc am forme legale, am ajuns la ITM dar nu vor sa spuna nimic ma trimit dintr`o parte in alta...sper sa rezolv ceva cat mai curand.
La inceputul luni trecute a fost prinsa de camera o colega care nu a marcat cateva bonuri...fiind data afara, am uitat sa mentionez sunt bucatar, eu nu am nicio treaba cu marcatul, bonuriile, etc... Probabil vrand sa`i faca rau altei colege sa tinut de mine sa`i dau eu declaratie ca am vazut`o pe colega furand, am refuzat, a tot insistat o luna, vazand ca nu cedez vroia sa ma de`a in concediu fara plata sau in somaj, dar sa vin in continuare la munca, ei sa nu imi mai plateasca dariile. In contract am 8 h / zi, noi lucram 24 h si 48 liber, in ultima perioada lucram cate 16 ore, 2 zile si 2 liber, iar salariul nu`l mai vazusem de 2 luni, nu stiu cat conteaza asta, dar...am zis sa va explic tot...Cand m`am dus dupa liber la munca ma intampinat sefu, in tipete si urlete ca ori ii dau 120 milioane lei vechi ( banii astia ia scos dintr`un calcul pe care la facut el ca dc furam, atatia banii sau strans in perioada de cand sunt la ei) , ori imi fac bagajele si plec ca sunt concediata, bineinteles ca am plecat..ca nici nu am atatia banii si nu mi se pare corect ce mi`a facut. Dupa nici o saptamana a primit o contestatie de la munca sa ma prezint, m`am prezentat sa luat de mine ca dc am venit ca oricum imi desface contractul de munca.
In acceasi situatie este si colega pt care nu am vrut sa dau declaratie.
De la politie ne`a spus ca o sa faca cercetarii, eventual un inventar al restaurantului si apoi o sa dam o declaratie...este nevoie de un avocat...avem vreo sansa sa castigam sa iesim din asta si sa fim curatii ca inainte...imi este un pic teama ca tot se lauda ca are nu stiu cate relatii...isi poate contacta relatiile ca se ne faca rau.
Va rog din suflet ajutati`ma cu un sfat ce sa fac...cum sa`mi demonstrez nevinovatia...Va multumesc anticipat, cu stima si respect...
Inventarul se face de o comisie de inventariere numita de conducerea societatii(administrator). Daca ati avut calitatea de gestionar va trebui sa va cheme cu scrisoare recomandata sa participati la inventar. Poate sa va reprezinte cineva la inventar daca nu puteti sau nu vreti sa mergeti la inventariere. Persoana care va va reprezenta fiind comunicata de dumneavoastra, in scris, conducerii societatii.
Problema este ca daca ati fost gestionar la magazia de alimente si la vesela din bucatarie, pentru ca ati fost bucatar, nu ar fi trebuit sa plecati, fara sa cereti in scris, efectuarea urgenta a inventarului.
Cat priveste expertiza, inca nu ati ajuns in faza aia, dar costul ei poate fi achitat de reclamant sau de invinuit , poate fi achitata si de MF, dar pe criza asta nu prea cred. Oricum, daca se achita de reclamant sau de MF, costul ei va fi inclus in suma datorata reclamantului sau in cheltuielile judiciare
Adica patronii pot aduce o comisie pt inventar? Nu politia? Nu am avut nimic in gestiune. Dar ei ma instiinteaza pe mine cand se tine inventarul. "Oricum, daca se achita de reclamant sau de MF, costul ei va fi inclus in suma datorata reclamantului sau in cheltuielile judiciare", imi explicati, va rog. Va multumesc, mult de tot.
Fraza se refera la situatia in care fata de dvs. sau fata de un alt faptuitor se ia masura trimiterii in judecata. Atunci instanta se va pronunta si asupra acestei cheltuieli reprezentata de costul expertizei. Daca costul expertizei a fost suportat de partea vatamata/ civila(reclamantul), atunci inculpatul va fi obligat ca pe langa prejudiciul creat sa plateasca si costul expertizei catre reclamant. In cazul in care statul prin MF, a avansat cheltuiala cu expertiza, atunci va fi inclus costul expertizei in cheltuielile judiciare care vor fi suportate de inculpat.
Comisia de inventariere se constituie la nivelul societatii prin decizie a conducerii. Politia nu face inventar.Poate doar la ea in ograda
E bine daca va instiinteaza de inventar. Ar trebui sa va duceti. S-a lucrat pe mai multe schimburi, a fost o gestiune colectiva, se facea predare intre schimburi.
Explicati-mi care era sistemul de lucru in bucatarie, de la intrarea materiei prime( carne, produse din carne, faina, zahar, ulei, etc) si pana la iesirea ca produs finit catre clientul din restaurant.Adica ce documente de intrare se intocmeau pentru materia prima, daca existtau retetare si in baza lor se justificau consumurile de materii prime, pe ce baza se scoteau din bucatarie produsele finite catre client.
Inventarul va fi complicat . Va trebui sa existe corelatie intre intrari de materii prime , consumuri pe baza de retete si iesiriile pe baza de bonuri de marcaj.
Mie imi este teama ca nu prea se tineau aceste evidente Daca ma insel si evidentele sunt la zi si corecte inseamana ca va fi un inventar corect
Cred ca este prea devreme si va faceti griji degeaba.Se incearca intimidarea dvs.
Cel care acuza-reclama- trebuie sa probeze .Nu este,inteleg lamurita nici situatia dvs.,in ce priveste legalitatea angajeri,nici concret nu se stie ce lipseste -mai exact in ce consta lipsa-,sunt multe necunoscute pe care trebuie sa le prezentati pentru a primi un sfat pertinent.:)
Pt Dl Cazacioc
Daca instanta hotareste ca sunt vinovat, ma poate pune sa platesc paguba de 18.000 ron+costul expertizei.#-o..doamne sunt o persoana in varsta care mai am un pic pana la pensionare, credeti ca imi ardea de calcat stramb la batranete...
S-a lucrat pe mai multe schimburi, se facea predare intre schimburi, la fiecare schimb de tura se preda marfa, pe care o trecem intr-un caiet de primire-vanzare-predare, adica cata marfa am primit dimineata cand am intrat in tura, ce am vandut si cat a mai ramas. Materia prima intra prin diferiti furnizori, cu sau fara acte, sau se aprovizionau de la M si S. Retetare nu existau, iar marfa se scotea pe bonier.
Pt Dl. filipstelian
Sunt angajat cu forme legale. Eu sunt acuzat ca am furat in valoare de 18.000ron, tacamuri, vesela, fete de masa, ca am bagat marfa in unitate si am vandut-o si ca mi-am adus de acasa produse alimentare pt a face mancare si a o vinde, ceea ce nu este adevarat, a dat o declaratie falsa...sa-i fie rusine.
Pt ambii domnii
Ce patron cand te da afara iti spune ca daca aduci de acasa 12.000ron, ca atunci cica de atat furasem, imi spune ca pot sa raman la munca...am spus si mai sus ei sunt foarte datornici si probabil numai stiu de unde sa scoata bani...in fine sper sa iasa adevarul la iveala.
Lipsa in gestiune
lacramica
Buna ziua ,va rog sa-mi spuneti la ce ne putem astepta,daca fostul sef a depus plingere penala impotriva noastra pt. o lipsa in gestiune.noi nu am luat banii ... (vezi toată discuția)
Revenire declaratie
299KA
Va salut,
Am si eu o problema :
Am dat o declaratie la politie in care am zis ca am furat ceva eu cu inca o persoana. Am achitat paguba si acum suntem ... (vezi toată discuția)