avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lipsa termen
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Lipsa termen

Am depus, prin posta, o actiune (cu cererea in trei exemplare) de punere sub interdictie a mamei bolnave de Alzheimer si numirea mea drept curator, in temeiul art.167 NCPC, pana la solutionarea cauzei.

Am vazut pe Internet ca dosarul a fost inregistrat, am primit si confirmarea de primire prin posta, dar totusi nu s-a dat niciun termen!?

Stie cineva daca este o procedura uzuala, respectiv inregistrarea cauzei/dosarului dar neacordarea unui termen?
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2015
ContSters61389, utilizator
Deoarece până în prezent nu funcționează instanța de tutelă ,exercitarea și controlul revine AUTORITĂȚII TUTELARE , care este un organ administrativ din cadrul primăriilor și are ca atribuții efectuarea anchetei sociale, care va fi dispusă de instanță.
"De îndată" depinde cât are de lucru autoritatea tutelară.
liamic43 a scris:

Deoarece până în prezent nu funcționează instanța de tutelă ,exercitarea și controlul revine AUTORITĂȚII TUTELARE , care este un organ administrativ din cadrul primăriilor și are ca atribuții efectuarea anchetei sociale, care va fi dispusă de instanță.
"De îndată" depinde cât are de lucru autoritatea tutelară.


Cu alte cuvinte, desi m-am adresat Justitiei, sunt la discretia administratiei publice locale!? Nu m-as mira ca "autoritatea asta publica" sa-mi ceara spaga pentru a-si face treaba, vedeti bine ce se intampla zilnic pe la DNA !

Va rog sa-mi spuneti daca nu ar fi mai bine sa ma adresez direct Parchetului? Eu am depus cererea la Judecatoria Sectorului 6 in trei exemplare, pentru ca, din cate am citit, instanta ar trebui sa trimita un exemplar si la Parchet. Ar fi bine sa fac o cerere direct la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti?
Este bine cum ati procedat.

Instanta comunica cererea persoanei a carei punere sub interdictie a fost ceruta, precum si procurorului (pentru efectuarea unor cercetari). Iar termenul se va stabili ulterior.

Prin incheiere de sedinta, instanta intituie curatela (in vederea reprezentarii in instanta a persoanei a carei punere sub interdictie s-a cerut). Apoi, ca urmare a instituirii tutelei persoanei interzise se ridica (se considera ridicata) curatela...

Daca doriti sa intelegeti motivul pentru care se comunica cererea inclusiv persoanei a carei punere sub interdictie se solicita ... schimbati un pic unghiul din care priviti situatia. Imaginati-va ca cineva ar cere AZI punerea DVS sub interdictie :stunned: Nu-i asa ca v-ar placea sa vi se comunice cererea pentru a avea posibilitatea (nu-i musai) de a povesti in scris, in cuprinsul unei intampinari, ca ...tigla care lipseste trebuie sa fie de pe casa cui a cerut asa ceva, nu de pe a dvs? :)


de indata = vreo 30-40 de zile de la depunere intr-o cerere redactata de mine (dar mai bine cautati "punere sub interdictie" pe portal si vedeti cum s-au miscat alte dosare la judecatoria unde ati depus dvs. cererea).
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2015
romascanu, moderator
Pe lângă toate cele arătate mai sus aș vrea să adaug ceva- Autoritatea tutelară funcționează potrivit Codului familiei, este un organ al administrației de stat și potrivit legii, are atribuții privitoare la supravegherea și controlul modului în care se desfășoară activitatea de ocrotire a copiilor, a persoanelor cum sunt în cazul mamei d-voastră și instanțele judecătorești , Parchetul, birouri notariale, apelează la Autoritatea tutelară pentru a efectua anchetele sociale. Persoanele care reprezintă autoritatea tutelară au dreptul și obligația să dea lămuriri, să formuleze cereri sau să prezinte propuneri în legătură cu cazul, în fața instanței.
Prin urmare această autoritate, are rolul de a ocroti copiii și alte persoane așa numite incapabile. și răspund pentru această activitate.
În caz contrar, am putea solicita ca aproapele nostru să fie pus sub interdicție fără a fi nevoie(nu e cazul de față)sau să se efectueze vânzări, cumpărări ,donații în detrimentul copilului, etc.
Biroul de autoritate tutelară urmărește modul cum sunt îngrijițe persoanele bolnave, care sunt lipsite de capacitate de exercițiu, asistă aceste persoane la încheierea unor acte juridice de înstrăinare, urmărește executarea obligației de întreținere a acestora.
Deci, contrar opiniei d-voastră, această autoritate nu are rol pur decorativ
Problema este ca aceasta \"autoritate\" NU apartine Justitiei, asa cum ar fi normal. Stiti bine ce inseamna \"administratie publica\" si functionarii aferenti. Sigur ca un control si o instanta de ocrotire trebuie sa existe, dar ea trebuie sa apartina Justitiei, parerea mea.



[Mesaj editat - 2.1 din regulament: ”nu ne plac utilizatorii care aduc jigniri sau injurii unor institutii sau unor categorii profesionale.”]
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament coproprietar bolnav alzheimer GIULIAMATEI GIULIAMATEI Buna ziua Tatal meu vrea sa vanda apartamentul in care locuieste si sa se mute intr-o garsoniera. Coproprietar este mama, bolnava de dementa alzheimer ... (vezi toată discuția)
Respingere actiune avand ca obiect punere sub interdictie andrief andrief Buna ziua , Am solicitat in instanta instituirea curatelei pt mama mea , bolnava de Alzheimer (cu certificat de handicap , nu are discernamant ) .; s-a ... (vezi toată discuția)
Procedura pentru a instaura curatela at_1970 at_1970 Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc. (vezi toată discuția)