Buna ziua,
As dori sa stiu daca are acest drept cei de la medicina muncii de a refuza reducerea de program data de medicul ginecolog respectiv de familie pe motiv ca nu este un post cu riscuri sau ca nu este un diagnostic care sa prezinte riscuri. Este legal ?
Trebuie citita cu atentie legislatia in domeniu (HG nr.357/ 2004 si OUG nr. 96/ 2003)
In HG nr.357/ 2004 art.2 se precizeaza procedura de avizare, procedura comentata de mine in mesajele anterioare.
lit.e) angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii efectueaza evaluarea privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, intocmesc si semneaza Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, denumit in continuare Raport de evaluare, intocmit conform art. 5 alin. (2) din ordonanta de urgenta;
lit.f) in baza Raportului de evaluare, angajatorul instiinteaza salariata, in termenul prevazut la art. 9 alin. (3), despre rezultatele evaluarii privind riscurile la care poate fi supusa la locul ei de munca si despre masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte atat angajatorul, cat si salariata prin Informarea privind protectia maternitatii la locul de munca, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa care face parte integranta din prezentele norme metodologice.
Orice recomandare medicala primita de la medicul de familie, medicul specialist ginecolog parcurge procedura comentata de mine, pentru a se face incadrarea in Raportul de evaluare mentionat.
ok, aceasta prevedere o cunosc, dar intrebarea mea a fost alta.
Nu este mentionat nicaieri ca adeverinta prin care se recomanda reducerea duratei de munca trebuie avizata/transmisa medicului de medicina muncii. Acesta din urma face raportul de evaluare, asa cum ati spus dvs mai sus, raport care se refera la riscurile locului de munca, recomandari de reducerea a riscurilor, schimbarea loc de munca dupa caz sau concediu de risc maternal.
Gravida poate primi informarea privind protectia maternitatii la locul de munca azi iar peste 3 luni sa solicite angajatorului reducerea duratei de munca printr-o simpla adeverinta de la medicul de familie, pt intre timp are probleme de sanatate, care nu sunt generate de conditiile de munca.
sa stiti ca citesc cu atentie legislatia, dar dvs nu mi-ati indicat cadrul legal cerut. Este posibil sa nu fi citit eu bine OUG96+NM dar pana in prezent nu-mi indica nimic ca as fi gresit.
adeverinta medicala cu reducerea duratei de munca nu schimba cu nimic raportul de evaluare care se refera strict la riscurile locului de munca. Nu scrie nicaieri negru pe alb ca adeverinta se avizeaza de medicul de medicina muncii.
sunt 2 chestii distincte, pot fi distincte si in timp.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
@elisa151 mentionati, citez: " .... Gravida poate primi informarea privind protectia maternitatii la locul de munca azi iar peste 3 luni sa solicite angajatorului reducerea duratei de munca printr-o simpla adeverinta de la medicul de familie, pt intre timp are probleme de sanatate, care nu sunt generate de conditiile de munca."
De acord cu dreptul de a cere al gravidei, dar avizul medicului specialist de medicina muncii este necesar pentru actualizarea, dupa caz, a Raportului de evaluare si a mentionarii de masuri suplimentare (recte - reducere program de lucru), obligatorii pentru angajator.
Angajatorul are obligatia respectarii masurilor mentionate inraportul de evaluare, ori daca reducerea programului de lucru nu este mentionata, in ce mod va justifica dpvd financiar, reducerea programului de lucru ?
Ideea ca medicul specialist de medicna muncii ar avea interese sa nu avizeze recomandarile medicului de familie/ medicului ginecolog sunt pure speculatii, care nu isi au rostul in conditiile in care daca se intampla ceva cu gravida, datorita faptului ca nu a fost redus programul de lucru, medicul specialist de medicina muncii ar putea raspunde in fata instantei de judecata.
Pentru probleme de sanatate, care nu tin neaparat de conditiile de lucru existente la locul de munca al gravidei, aceasta poate primi concediu medical de la medicul de familie, concediu care si acesta se avizeaza de catre medicul specialist de medicina muncii, pentru a fi introdus la plata.