pe scurt ,,mama a murit ,moarte normala ,taxe la zii ,ortodocsa , noi fam am cautat loc de veci ,in cimitirul comunitatii nu erau locuri libere, cimitirul confessional era neigrijit ,iar capela era departe de cimitir ,iar celalat cimitir confessional ,nu era deschis official ,nu era sfintit si nici in ziua de azi nu are autorizatie de functionare, am ales cimitirul privat am gasit si preot ,dar acesta ne-a zis ca nu e preotul paroh si ca au o lege interioara care spune ca nu au voie fara aprobarea preotului paroh sa vina la inmormintare sa faca slujba ,am contactat preotul paroh acesta a refuzat sa vina pe motiv ca nu are voie intr-un cimitir privat ,a cerut aprobare de la protopop de satu mare ,nu a primit aprobare si nu a venit. L-am sunat pe celalat preot orthodox ,acesta a spus ca vine ,.Inainte de priveghi ,ma suna patroana cimitirului si-mi spune ca preotul nu mai vine la inmormintare ,pt ca a fost sunat de ahiepiscop ,ca daca vine la inmormintare va fi dat afara,dar totusi va veni la priveghi.Asa ne-am trezit fara preot ,neavind ce face am apelat la un preot Greco-catholic ,asa sa intimplat pe scurt ,am dat in judecata si .........citez din motivare ```Reclamantul PC a refuzat inhumarea mamei sale atit in cimitirul confesional ortodox cat si in cimitirul comunitatii locale coform variantelor propuse de catre preotul paroh al paratei asa cum rezulta din cuprinsul cererii de chemare in judecata .
```In aceste conditii reclamantul P C este cel care nu a respectat vointa persoanei decedate ,respectiv a mamei sale in ceea ce priveste aspectul confesional al funerariilor.
```Asadar ,instanta retine ca parata +++++++ nu avea atributii in ceea ce priveste alegerea cimitirului ca loc de inhumare a mamei petentului de indata ce dispozitiile art 80 ,alin . 1 si 2 din N.C.C prevad ca in lipsa unei optiuni exprese a persoanei decedate va fi respectata ,in ordine ,vointa sotului ,a parintilor ,a descendentilor ...in ceea ce priveste felul funerariilor .
``` Pentru aceste considerente ,instanta urmeaza a admite excetia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei +++++ invocata de aceasta din urma prin intimpinare si va respinge actiunea ca fiind formulata impotriva unei persoane lipsite de calitate procesual pasiva .
in cocluzie`````
Asta a inteles Judecatoria xxx din 200 pagini A4 de documente eu cred ca nu au citit nimic ,avind in vedere decizia toata lumea stie ca preotul face slujba de inmormintare chiar si fara lege scrisa si totusi d-n judecator ma acuza pe mine
Vă rog, dacă puteți să fiți mai explicit- în calitate de pârât, în mod concret, pe cine ați chemat?Împotriva cui ați formulat acțiunea și ce calitate are acesta - la cimitir, la biserica parohială, etc
protopopiatul este pirit ,deoarece consider eu acesta (protopopul ) nu l-a lasat pe preotul paroh sa vina sa faca slujba de inmormintare ,iar dupa , tot protopopiatul prin d-n pprotopop a intervenit la episcopie ,iar episcopia la sunat pe preotul care a vrut sa vina la inmormintare ,la amenintat ,acesta sa speriat a venit la priveghi ,dar a zis ca la inmormintare nu mai vine ca-i este frica sa nu fie dat afara ,desi initial ne-a spus ca vine ,Noi familia , nu am fii luat loc de veci in cimitirul privat daca nu stiam sigur ca avem asigurate serviciile unui preot orthodox . cautati aceste titluri (Dincolo de uşile închise ale bisericii )(Odihna veșnică, confiscată la poarta cimitirului )( Refuzat de ortodocși, acceptat de greco-catolici (cum să nu ajungi să fii nevoit să-ți îngropi mama) (Cristian Podină renunţă la religia ortodoxă )
Toți membrii clerului sunt supuși instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Așa cum există Codul de procedură civilă așa există REGULAMENTUL DE PROCEDURĂ AL INSTANȚELOR DISCIPLINARE ȘI DE JUDECATĂ ALE BISERICII ORTODOXE ROMÂNE. Pe lângă fiecare protopopiat regional funcționează CONSISTORIUL DISCIPLINAR PROTOPOPESC în competența căruia intră , printre altele, judecarea diferitelor neînțelegeri dintre credincioși și personalul clerical, cu privire la refuzul serviciului religios. (art.55 al Regulamentului)Funcționează ca o instanță de judecată, hotărârile date putând fi atacate cu recurs(ca o comparație- sunt Parchetele militare care judecă faptele militarilor)
Prin urmare, d-voastră trebuia să vă adresați nu unei instanțe civile ci instanței de judecată bisericească-acesta este motivul pt. care instanța civilă v-a respins acțiunea pt. lipsă calitate procesuală pasivă
În cadrul organizării bisericești, în cazul de față, aceasta are competențe doar asupra clerului,și este judecat cu respectarea acestui regulament.
În concluzie, d-voastră puteți să vă adresați cu o acțiune Consistoriului, judecata se va face cât mai repede. Judecarea se va face după o citație, cu martori, în ziua fixată, -ca un proces civil.
Mergeți la biserica de care aparțineți și vă vor da adresa unde vă veți putea depune plângerea.și vă vor explica mai multe.
Condoleanțe și sper să vă fie de folos ceeace am scris.
Consider însă că ar trebui să vă liniștiți pentru ca sufletu mamei să se odihnească în pace, oriunde ar fi.
acesti pasi i-am parcurs am sesizat protopopiatul ,a raspuns ,apoi am sesizat episcopia baia mare. Din 2013 astept raspuns ,sesizarea mea este in lucru la sectorul economic ,am sesizat mitropolia si patriarhia nu le pasa celor de la Episcopie ,desi atit mitropolia cat si patriarhia au facut adrese scrise si inregistrate ,pe care le am si eu in care cer episcopiei sa-mi raspunda respectiv sa cerceteze cele intimplate ,nimic ,Abia apoi m-am adresat instantelor civile
Pentru cel care pretinde ca are creier.
Dumneata care ai creier, e bine sa nu-ti dai cu parerea despre cei care cred in Dumnezeu. Oamenii cu creier nu prea fac asa ceva.
Asta ca sa nu spun mai multe.