pe scurt ,,mama a murit ,moarte normala ,taxe la zii ,ortodocsa , noi fam am cautat loc de veci ,in cimitirul comunitatii nu erau locuri libere, cimitirul confessional era neigrijit ,iar capela era departe de cimitir ,iar celalat cimitir confessional ,nu era deschis official ,nu era sfintit si nici in ziua de azi nu are autorizatie de functionare, am ales cimitirul privat am gasit si preot ,dar acesta ne-a zis ca nu e preotul paroh si ca au o lege interioara care spune ca nu au voie fara aprobarea preotului paroh sa vina la inmormintare sa faca slujba ,am contactat preotul paroh acesta a refuzat sa vina pe motiv ca nu are voie intr-un cimitir privat ,a cerut aprobare de la protopop de satu mare ,nu a primit aprobare si nu a venit. L-am sunat pe celalat preot orthodox ,acesta a spus ca vine ,.Inainte de priveghi ,ma suna patroana cimitirului si-mi spune ca preotul nu mai vine la inmormintare ,pt ca a fost sunat de ahiepiscop ,ca daca vine la inmormintare va fi dat afara,dar totusi va veni la priveghi.Asa ne-am trezit fara preot ,neavind ce face am apelat la un preot Greco-catholic ,asa sa intimplat pe scurt ,am dat in judecata si .........citez din motivare ```Reclamantul PC a refuzat inhumarea mamei sale atit in cimitirul confesional ortodox cat si in cimitirul comunitatii locale coform variantelor propuse de catre preotul paroh al paratei asa cum rezulta din cuprinsul cererii de chemare in judecata .
```In aceste conditii reclamantul P C este cel care nu a respectat vointa persoanei decedate ,respectiv a mamei sale in ceea ce priveste aspectul confesional al funerariilor.
```Asadar ,instanta retine ca parata +++++++ nu avea atributii in ceea ce priveste alegerea cimitirului ca loc de inhumare a mamei petentului de indata ce dispozitiile art 80 ,alin . 1 si 2 din N.C.C prevad ca in lipsa unei optiuni exprese a persoanei decedate va fi respectata ,in ordine ,vointa sotului ,a parintilor ,a descendentilor ...in ceea ce priveste felul funerariilor .
``` Pentru aceste considerente ,instanta urmeaza a admite excetia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei +++++ invocata de aceasta din urma prin intimpinare si va respinge actiunea ca fiind formulata impotriva unei persoane lipsite de calitate procesual pasiva .
in cocluzie`````
Asta a inteles Judecatoria xxx din 200 pagini A4 de documente eu cred ca nu au citit nimic ,avind in vedere decizia toata lumea stie ca preotul face slujba de inmormintare chiar si fara lege scrisa si totusi d-n judecator ma acuza pe mine
fiecare crede în ce dorește ,nu mă deranjează ,mama a crezut în Dumnezeu ,a fost ortodoxă de rit nou și era normal și firesc să fie făcută slujba de înmormântare de un preot ortodox ,nu ?