avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Terminare studii facultate privata - dezavantaj la ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Terminare studii facultate privata - dezavantaj la angajare?

Salutare!

Am o mica dilema..de fapt, e destul de mare...:)

Am 22 de ani, sunt absolvent al unei facultati de stat, urmez un masterat la ASE si sunt student in anul 3 al Facultatii de Drept din cadrul universitatii Titu Maiorescu.
As vrea sa incerc sa ma angajez intr-o casa de avocatura, dar am auzit ca absolventii facultatilor particulare sunt discriminati....ca a termina o facultate particulara inseamna un mare "minus" in ochii angajatorilor.. Asa este? Eu m-am mai uitat pe site-urile marilor societati de avocatura de business (gen bostina, tuca, musat etc) si am vazut ca sunt destul de multi licentiati ai universitatilor particulare angajati in cadrul acestora. Acum nu stiu ce sa cred, deoarece mi-am imaginat mereu ca la angajare vei fi testat, fara a se tine cont de entitatea absolvita..


Poate ma puteti ajuta cu un raspuns

Cu stima,
A.
Multumiri celor care mi-au raspuns..

Imi permit totusi, sa fac unele precizari, cu gradul maxim posibil de obiectivitate. Ttrecand si printr-o facultate la stat, pot face o paralela intre cele 2 sisteme de invatamant: cel privat si cel de stat. Si pot sa spun urmatoarele: decizia de a deveni student al universitatii Titu Maiorescu am luat-o datorita nivelului taxelor (mult mai redus decat la stat) si datorita sfaturilor unui profesor din prima facultate - dupa cum stiti, poti face o singura facultate in regim subventionat de stat- . Si pot spune ca am ramas placut surprins.. Calitatea actului de predare si examinare este similara celui prezent in universitatile de stat.. nu stiu cum o fi pe la alte facultati particulare, dar aici lucrurile stau in felul urmator: daca nu inveti foarte serios, nu treci examenul..scurt pe doi.. si va pot da cateva exemple (imi permit sa dau nume si sper ca nu voi fi acuzat de lipsa de eleganta; materiile sunt deja cunoscute licentiatilor in drept):
Dr. financiar public/fiscal - prof Saguna-
Criminologie - prof Cioclei-
Drept international public - prof Dumitra Popescu-
Dr. Constitutional - Prof Iancu-
Dr. Penal - prof. Mitrache -
etc.
Port un deosebit respect acestor profesori si altora, care isi fac datoria cu multa seriozitate...
Desigur, nu pot sa nu spun, cu tristete, ca aveam colegi la stat care au terminat (nu imi explic totusi cum au trecut examenul de admitere) si nu stiau nimic la finalul facultatii...Redundante, inutile, necorelate cu nevoile angajatorilor sau oricum ar mai fi numite, totusi cunostintele (dobandite) din anii de studiu, nu tebuie sa lipseasca nici macar unui singur absolvent.. Iti lasa un gust amarui sistemul actual de obtinere a licentelor...
Oricum, in concluzie, singura mea grija era legata de momentul primei citiri a cv-ului de catre omul de la HR. Sa nu spuna cumva: "Aaa!!! Asta a terminat la particulara, nici nu ma obosesc sa-l chem la interviu!". Deoarece in etapa interviului totul tine de tine.. Dar acum sunt mai optimist..:)


Cu simpatie,
A.

PS: am scris mesajul in graba..sper sa nu contina inadvertente..Daca ele exista, atunci clementa pls..:D
Hm-hm... Facultati de stat, facultati private... Nu e mare deosebire (experienta proprie)... Cei care isi iau examenele ”cu plata” sunt intalniti si la stat (pe banii contribuabilor) si la privat (doar pe carca lor). Nepregatiti pot ”iesi” atat din facultatile de stat cat si din cele private.
Nu stiu cum mai e cu taxele pe la stat dar la privati daca e cineva care poate dovedi ca nu are posibilitati materiale este scutit – in tot sau in parte – de taxe...
Valoarea – ca profesionist – nu e data de unitatea de invatamant care a eliberat diploma ci de ceea ce stie (si face) proaspatul absolvent. Absolventii aduc prestigiu unei scoli, nu scoala absolventului. Cat ar fi de buni profesorii unii studenti nu pot mai mult decat dovedesc...

Mi-a ajuns la urechi o barfa cum ca studentii de la stat au demarat o actiune prin care angajatorii sa fie obligati – prin lege – sa dea intaietate la angajare studentilor de stat... N-o fi ceva descriminare la mijloc? Poate in facultatile de stat nu se invata chestia cu discriminarea... (n-au auzit nici de concurenta neloiala). Dar e, probabil, o barfa...
Gabriela Pintea a scris:

Luxie a scris:

E adevărat că am văzut anunţuri care specifică: absolvenţi ai unei facultăţi de drept, de stat! Dar în fine, care minus? Că nu îl văd. Era acu câţiva ani vorba că facultăţile unde examenele se iau greu sunt mult mai bune şi ies studenţi mai buni. ªi mai terminaţi psihic :giggle: aş spune eu. Dar asta nu făcea decât să crească facultatea în ochii altora, nu neapărat studenţii. De ce? Că îşi iau licenţele la un semestru, două de la terminare din cauza restanţelor. Până când vor pune ei mâna pe diploma de licenţă, cei de la particular se vor fi angajat deja, sau măcar dobândit ceva experienţă.

Afirmatiile pe care le faceti dvs., luxie, sunt gratuite.
Daca in privinta bolilor psihice trebuie sa se pronunte numai persoanele de specialitate, in privinta restantelor eu as fi o sursa de dezamagire pentru dvs., daca mi-as propune... nimic. :wassat:

Bafta! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea


Nu sunt deloc afirmaţii gratuite. Nu fac decât să constat o realitate. Nu este vorba de o generalizare în ceea ce priveşte luarea licenţei după un timp de la absolvire, iar dacă aş fi fost în necunoştinţă de cauză probabil m-aş fi abţinut să răspund. Sunt foarte multe asemenea cazuri. Zeci de studenţi ft buni în această situaţie. ªi nu vorbesc din auzite, şi nu de oricare facultate, dar mă rog, o discuţie pe această temă e deja inutilă. Contează ceea ce i se întâmplă studentului şi care va fi viitorul lui, nu ce tinde să creadă sau nu cineva din afară.
Cât priveşte oboseala psihică, aceasta este evidentă la studenţii foarte solicitaţi, i-am văzut şi eu, şi alţii, şi ne-au spus şi profesorii în primul an de facultate.
În rest sunt de acord, cu ce a spus şi trope doi, nu şcoala dă prestigiu studentului.
@Luxie

Bine, am inteles, dvs. faceti parte din categoria celor care stiu. Felicitari!

Trecand peste acest subiect, inteleg ca sunteti absolventa unei facultati de drept. Nu vreti sa discutam pe teme juridice? Cu certitudine, cei care acceseaza Avocatnet ar fi mai castigati.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Imi permit si eu sa intervin pentru ca deseori sunt luata peste picior ca termin anul acesta Facultatea de Drept la Universitatea Romano-Americana. Eu nu inteleg de ce unii oameni isi dau cu pararea despre aceasta universitate (ca acolo nu se invata nimic, ca scoate absolventi ca pe banda, ca iesi cu diploma de prost de acolo s.a.), atata timp cat nu au invatat acolo si nu cunosc nimic despre aceasta. Eu daca spun ca sunt studenta la RAU, toti se uita stramb la mine si isi formeaza o parere proasta.
Cu toate astea, tin sa mentionez ca sunt foarte multumita sufleteste, am cunoscut oameni minunati si de calibru acolo, am avut niste conditii de studiu deosebite (ceea ce conteaza enorm, tinand cont de faptul ca mai sunt studenta si la o facultate de stat, iar toata iarna am stat cu manusile in maini la cursuri) si, ce este mai important - cred eu, lucrez la o societate civila de avocati, cei de acolo propunandu-mi sa raman avocat stagiar la ei. Eu zic ca daca eram vreo "proasta cu diploma de RAU", nu imi mai facea nimeni astfel de propuneri. Recunosc ca uneori sunt frustrata si imi pare rau ca nici macar nu am incercat sa dau admitere la stat, dar am constiinta impacata ca si aici eu am invatat.
Sper ca nu a fost plictisitor mesajul meu, dar simteam nevoia sa spun asta cuiva!
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2009
Coici, utilizator

Alte discuții în legătură

Doar un sfat.... *2007* *2007* Stiu ca nu sunt indreptatita sa scriu in aceasta sectiune a forumului...dar as vrea sa cer un sfat unor oameni avizati in ale "scolii" ....as vrea sa ma ... (vezi toată discuția)
Alegerea facultatii de drept serban19 serban19 Stie cineva daca are o importanta asa mare daca Universitatea este particulara , in speta Univ.G Bacovia-Bacau. As vrea sa urmez cursurile Fac de Drept si am ... (vezi toată discuția)
Universitatea nicolae titulescu vs universitatea titu maiorescu ContSters183660 ContSters183660 Universitatea Nicolae Titulescu vs Universitatea Titu Maiorescu Ce ar fi mai bine sa aleg pentru Facultatea de Drept ? Argumente PRO si CONTRA Care ... (vezi toată discuția)