avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor +expert contabil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor +expert contabil

Buna ziua,
Va expun urmatoare situatie.
In urma Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari s-a schimbat toata conducerea:presedinte,cenzor(si-a dat demisia),membrii comitetului ex.S-a hotarat in cadrul Adunarii Generale efectuarea unei expertize contabile pe anii 2012,2013 si 2014.S-a luat legatura cu un expert contabil,s-a stabilit onorariul (2000 lei) urmand ca de pe data de 27.04.2015 sa se apuce de treaba.Acum problema:veavand cenzor ,presedintele nou ales a venit cu propunerea ca expertul contabil sa fie angat ca cenzor al Asociatiei de Proprietari,urmand ca in sedinta de comitet sa se faca propunerea si angajarea cu contract de mandat. E POSIBIL ACEST LUCRU ? Sau ar fi mai bine ca prima data sa efectueze experiza contabila ( din estimarea expertului ar dura 2 saptamani) urmand ca dupa aia sa-i facem contract de mandat ca cenzor ?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 17:47, 26 Septembrie 2015
In HG 1588/2007 se prevede:
Art.19
...........
(3) Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.
(4) Cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.


Nu zice ce se intampla, zice cum trebuie sa fie.
Cenzorul din cadrul asociatiei, ales in AG - contract de mandat.
Cenzor extern, angajat - contract civil sau contract de prestari servicii.
Conventiile civile, mai nou, se pot folosi doar pentru lucrari intamplatoare.
Activitatea de cenzorat este una de continuitate: e nevoie de contract de mandat.
Care e diferenta intre contract civil si contract de prestari servicii? Cum ce se legitimeaza o persoana care poate exercita legal activitatea de cenzor extern la as. de proprietari ?
Ambele sunt contracte civile. Diferenta intre contracte este de continut iar titlul contractului poate fi adapatat continutului. De exemplu: contract de intretinere instalatii sanitare, contract de reprezentare in instanta, contract de mandat, contract de munca, contract de transport...
Persoanele se ligitimeaza pe baza actelor de identitate, isi arata calificarea in baza actelor de calificare, atestat, delegatie de la o persoana juridica...
Ce autoritate acorda atestatul de cenzor despre care se aminteste mai sus?

Alte discuții în legătură

Cenzor extern la asociatii de proprietari arhicoc arhicoc Conform Legii 230/2007: \"Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, un membru intr-o asociatie de persoane care este expert ... Madalinaradu Madalinaradu Buna ziua, un membru intr-o asociatie de persoane care este expert contabil poate realiza expertiza contabila a asociatiei? Respectivul membru nu are nici o ... (vezi toată discuția)
Cenzor neautorizat tomasso tomasso Pe parcursul a mai bine 3 ani in asociatia de proprietari a incheiat un contract civil de prestari servicii cu o persoana nemembra a asociatiei pentru ... (vezi toată discuția)