avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Obligatia de a raspunde la telefon creditorului (IFN)
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Obligatia de a raspunde la telefon creditorului (IFN)

Buna ziua,

Am un contract de creditare la o institutie IFN. Ma straduiesc din ianuarie 2015 sa aduc un contract pe linia normala contractuala (am avut o intarziere la plata). De fiecare data cand ma suna un angajat de la acest IFN imi comunica alta suma de plata si mi se spune ca asta e valoarea ca sa revin la normal cu rata fixa. Dar dupa ce platesc valoarea la data la care imi spun ei, revine altcineva si imi spune alta suma, chiar si dupa 2-3 zile.
Le-am facut si cerere scrisa cu neclaritatile asupra sumelor, sa imi explice exact ce am platit pana acum, cate rate, cata penalizare, cata dobanda...etc, ce pot face sa revin la rata fixa...Nu primesc decat telefoane de genul .."mergeti dvs si platiti suma x pana la data y si intrati in normal". Avand in vedere ca nu mi-au raspuns la cererile mele repetate la ultimul convorbire telefonica le-am explicat ca nu mai vreau sa vb cu ei la telefon si ca tot ce au de comunicat sa o faca in scris. Si pt ca nu imi justifica nimeni ce anume am achitat cu banii platiti pana acum le-am spus ca nu mai platesc pana cand nu-mi raspund la cererile facute.

Parca vorbesc la pereti, nimeni nu-mi raspunde, nu-mi ofera o explicatie....
Intrebarea este daca cumva sunt obligat sa raspund la telefoanele lor zilnice si repetate. Eu vreau sa imi spuna in scris ce au de spus pt ca vreau sa am negru pe alb ce-mi cer ei, fiind de fiecare data alta suma de plata.

Multumesc!
ANPC, da, ar fi o solutie, DAR inainte sesizati BNR, odata ce aceasta institutie este abilitata sa autorizeze si sa si supravegheze IFN-urile. Adresati-va in scris conducerii BNR din judetul in care este inregistrat sediul entitatii de credit. Daca nu stiti sigur unde are sediul (si nu punctul de lucru), adresati-va BNR Bucuresti si puteti fi (aproape) sigur ca se vor face investigatii - nu sunteti nici primul si nici unicul cu asemenea probleme.
E moment de sarbatoare, un motiv in plus sa nu va pierdeti speranta.
Numai bine.
Si pentru a raspunde la intrebarea daca sa raspundeti la telefonul lor: va recomand sa cititi contractul de finantare daca este specificat ca sunteti de acord sa primiti telefoane de la ei.
Daca acest aspect nu apare, atunci la urmatorul apel ii spuneti persoanei respective ca ceea ce face se numeste hartuire si amenintare.
Conform Codului Penal:
- hartuirea este definita ca fiind fapta celui care, in mod repetat, urmareste fara drept sau fara un interes legitim o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre acesta, cauzandu-i astfel o temere.
- amenintarea reprezinta fapta de a ameninta o persoană cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva sa ori a altei persoane, daca este de natura sa ii producă o stare de temere.
In cazul de fata, starea de temere se reflecta la nivel psihologic, in inhibarea celui apelat cand suna telefonul, cat si privitor la raportarea la biroul de credite.
Mai mult decat atat, ii puteti retine numele persoanei care suna si sa ii spuneti ca, pe langa penal, va puteti indrepta si pe partea civila.
O spun din proprie experienta, am fost asaltat de telefoane, pana cand le-am spus aspectele cu privire la plangere penala si plangere civila.
I-am spus persoanei ca ma voi indrepta pe calea civila impotriva sa, ca persoana fizica, nicidecum impotriva angajatorului, iar pe partea penala ma voi indrepta atat persoanei fizice cat si persoanei juridice.
Au renuntat la telefoane pentru ca au realizat ca ceea ce faceau e ilegal.
Nu sunteti obligat sa le raspundeti la apelurile telefonice.
Lasati-i sa va sune si nu le raspundeti, vor fi nevoiti sa va notifice in scris.
Intre timp, achitati-va ratele scadente la data stabilita.

Iar in cazul cand pe viitor va contacteaza o alta firma, ce pretinde ca aveti vreo creanta(datorie) catre ei, sa nu recunoasteti nimic ( suma sau o eventuala datorie financiara), sa le transmiteti sa faca acest lucru in scris.

Va asigur ca nu veti primi nimic de acest fel.

Insa, in cazul in care chiar si la telefon, recunoasteti (verbal) ca aveti o "datorie" "credit" sau o suma imprumutata, ce ulterior vi se comunica in aceiasi conversatie ce cuantum are, sunteti bun de plata toata aceea suma.
Pana la proba contrarie, cand veti contesta eventual acet lucru in instanta.
Insa de cele multe ori este prea tarziu.

bizommarius a scris:


Daca acest aspect nu apare, atunci la urmatorul apel ii spuneti persoanei respective ca ceea ce face se numeste hartuire si amenintare.
Conform Codului Penal:
- hartuirea este definita ca fiind fapta celui care, in mod repetat, urmareste fara drept sau fara un interes legitim o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre acesta, cauzandu-i astfel o temere.



Din pacate ceea ce spuneti este nefondat, fiindca acele telefoane au un interes legitim, deci nu se pot incadra la hartuire sau amenintare.
Sunt simple notificari ale creditorului fata de debitorul aflat in intarziere de plata.
Este ceva legal si are un interes legitim.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2015
Quartila, utilizator
Quartila, cine a semnat un contract prin care e de acord sa fie asaltat de telefoane? Nimeni.
Prin urmare, actiunile mele au temei legal care au avut rezultatul scontat. Eu unul am deja stres psihic, tresar cand imi suna telefonul si totul e din cauza insistentelor cu care am fost asaltat de apeluri.
La urmatoarea abatere ii voi da in judecata, mai ales ca apelurile sunt inregistrate.
Multumesc pt raspunsuri, asa am facut am trimis notificare cu deschidere proces civil si penal si au incetat. Va rog sa ma credeti ca am ajuns si eu sa tresar cand suna telefonul. Si nu inteleg de ce nu imi explica nimeni ce s-a intamplat cu banii platiti. Ca in extrasul de cont nu pot vedea nimic decat sumele de plata si datoria pe rata fixa. Foarte ciudati ...

Alte discuții în legătură

Firma de recuperari ma suna fara motiv LNicoleta LNicoleta Buna ziua, AM o problema cu firma de recuperari KRUK. Tatal mau are o datorie de recuperat data la KRUK. In urma cu 2 saptamani am vrut sa platesc pentru el o ... (vezi toată discuția)
Hai sa va povestesc ce mi-a cerut cineva. asta e tare de tot :)) oare e legal? bumbu100 bumbu100 A trimis niste colete cu un curier. Curierul a pierdut doua din ele sau a incurcat platile. Cert e ca a ramas cu o suma de plata catre expeditor. Cum fac toti ... (vezi toată discuția)
Hartuire cata_cati cata_cati O intrebare simpla care asteapta un raspuns la fel de simplu.Ai o datorie la o banca si nu ai achitat la termen o rata sau poate chiar doua,Suna telefonul in ... (vezi toată discuția)