avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... cesionare
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

cesionare

Daca s-au cesionat partile sociale ale unui srl cu datorii la buget in baza unui proces verbal de predare -primire insotit de balanta cu predarea activelor si pasivelor fostul administrator raspunde pentru datoriile create in perioada in care a administrat societatea sau sunt preluate de noul administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:43, 7 Iulie 2009
Simpla existenta a unei datorii neplatite nu poate constitui temeiul unei cereri de atragere a raspunderii.
Raspunderea reglementata de 138 este o forma speciala de raspundere civila delictuala care imprumuta cele mai multe din caracteristicile raspunderii delictuale de drept comun, dar care se completeaza cu cateva elemente de specificitate prevazute de Legea insolventei. Pentru ca acesta raspundere sa poata fi angajata este necesar a fi indeplinite conditiile generale al raspunderii civile delictuale care reies din art 998-999 C. civ. precum si cele special reglementate de art 138 (fapta ilicita - si nu oricare, ci numai faptele strict reglementate de art 138 - prejudiciu, vinovatie, legatura de cauzalitate dintre faptele ilicite enumerate de art 138 si starea de insolventa)

La drept vorbind, pentru a raspunde unor intrebari de genul celor puse aici de dvs. unii au scris tratate de sute de pagini (vreo 800 daca ar fi sa apreciez ochiometric una din cartile care-mi zambesc din biblioteca mea si pe coperta careia scrie: insolventa)
Dvs. chiar credeti ca cineva ar putea sa raspunda ultimei intrebari puse de dvs. fara sa aiba habar de situatia de fapt? Cand n-ai de unde sa stii despre ce vorbesti, raspunsul cinstit ar fi: oricare.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2009
romascanu, moderator
Va multumesc pt. intentiile bune in a ma sprijini am sa va prezint pe scurt situatia
-in septembrie 2008 am cesionat partile sociale ale unui srl cu datorii al buget,( fara intentia de a crea vreun prejudiciu viitorului asociat) in vederea acestui fapt am incheiat un proces verbal de predare primire a evidentelor contabilesi a patrimoniulului soc. cu semnarea balantei de verificare fapt ce constituia recunoasterea partilor asupra acivului si pasivului societati
-nu am facut un inscris expres precum ca viitorul asociat ia la cunostinta si se obliga sa achite datoriile societatii,,dar in contractul de cesiune de la ORC-act aditional la actul constitutiv al srl respectiv in dreptul noului asociat se gaseste urmatorul inscris ,,asociatul nou intrat preia proportional cu aportul sau la capitalul social creantele active si pasive ale societatii,,
-in decembrie 2008 se declanseaza procedura de insolventa (probabil pt. evitarea raspunderii personale a noului administrator)-cumperi o soc ca sa o dizolvi?
-iunie 2009 sunt citat in calitate de parat in proces cu DGFP fond procedura insolventei cu cerere de antrenare a raspunderii patrimoniale art138 al 1 lit c
Cum ma pot apara cat de cat,va trebui sa platesc eu aceste datorii
Cu multumiri pt. interventiile dumneavoastra
Asa cum va raspuns si d-na Romascanu sunt prea putine elemente descrise de dvs pentru formularea unei aparari.
In cererea de atragere a raspunderii nu este suficient invocarea art 138 lit c , acest lucru trebuie dovedit .
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;

Una dintre posibilele fapte care se incadreaza la acest art este incasarea de catre dvs a salariului si neplata impozitelor deoarece soc nu isi putea permite acest lucru.
Ca urmare mergeti la tribunal si studiati dosarul la arhiva , cititi raportul lichidatorului privind cauzele si vinovatii de insolventa , precum si cererea de atragere a raspunderii personale
Mult succes
Ma ajuta in vreun fel inscrisul din contractul de cesiune de la ORC >
Multumiri.
am sa-l mentionez din nou ,, asociatul nou intrat preia proportional cu aportul sau la capitaul social creantele active si pasive ale societatii ,,
l

Alte discuții în legătură

Cerere de antrenare a raspunderii patrimoniale ginan ginan Stimati Domni, Am nevoie de un sfat inante de a contacta un avocat In ce consta problema mea ,am detinut un srl care a inregistrat pierderi la stat ... (vezi toată discuția)
Cesionare srl cu active si pasive urgent gemilia gemilia am cesionat srl cu active si pasive in anul 2007 dar srl avea datori la buget in care lege intru trebiue sa le platesc eu sau cel care a preluat firma ? (vezi toată discuția)
Insolventa faliment rica_camelia rica_camelia am avut un srl pina in 2010 la data de 31 aprilie l-am vindut cu tot cu datorii de 35000 ron iar pe la sfirsitul anului am primit hirtie de la tribunal prin ... (vezi toată discuția)