Buna ziua,
In urma cu 18 ani am facut un contract de cesiune, construire si constiutuire drept de superficie, cu o societate comerciala, eu fiind in calitate de persoana fizica. Societatea comerciala era proprietara a terenului respectiv, pe care eu am construit o cladire si la finalul careia am incheiat un proces verbal de predare-primire, in care se consemneaza ca societatea preia constructia edificata pe terenurile ei, in vederea desfasurarii activitatii pe o perioada de zece ani de la acea data. De asemenea, se mentioneaza, in procesul verbal, ca la sfarsitul perioadei de zece ani, societatea se obliga sa vanda terenurile aflate sub constructia, proprietatea mea, pretul vanzarii urmand a fi considerat achitat integral, in contul si in considerarea folosintei constructiei timp de zece ani. In anul 2008, am incheiat, prin avocat, o "Promisiune bilaterala de vanzare cumparare", cu societatea in cauza, in care se cosemneaza clar, "pretul a fost achitat integral de catre promitenta-cumparatoare, acesta fiind constituit din folosinta constructiei timp de 10 ani de catre promitenta-vanzatoare"
In anul 2010, societatea a intrat in insolventa si in 2014 a fost radiata din Registrul Comertului. La cererea mea, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, a admis inscrierea dreptului de superficie asupra imobilului, precum si a dreptului de cesiune, inclusiv notarea dreptului de Promisiune asupra imobilului. Prin urmare, obligatia mea este sa platesc impozite si taxe pe cladiri la autoritatea locala, dar nu pot plati pentru ca nu am o hotarare judecatoreasca constatatoare. Am inteles ca o actiune in constatare este taxata cu mult peste posibilitatiile mele. Stie cineva o solutie legala? sa pot plati impozitul pe imobile?
Va multumesc!
Ei bine, nu sunt familiarizata cu termeni si expresii juridice, dar o logica elementara presupune ca o "hotarare care sa tina loc de contract", tot in urma unei constatari de catre instanta competenta se face. Un titlu de proprietate contestat, probabil are nevoie de o actiune in constatare, pentru ca atata timp cat nu este contestat, nu vad de ce ar avea nevoie de o hotarare judecatoreasca. In principiu, eu am documente din care reiese clar ca am dreptul la proprietate si nu este contestat de nimeni, numai ca din punct de vedere birocratic, la fisc, imi cere o hotarare judecatoreasca
Nu va bazati pe logica comuna aici, hotararea jud. in constatare este una, cealalta este altceva, nu intram in detalii caci nu tinem cursuri de drept aici, mergeti pe ce v-am spus. Aici incercam sa gasim solutii viabile pentru problema dvs. Ok? La fisc va cere o hotarare judecatoreasca din care sa reiasa ca sunteti titular al unui drept de proprietate, drept de proprietate care deocamdata, azi, nu exista in mod valabil pentru dvs. si trebuie constituit.
Desi nu este o solutie in finalitatea ei, ma intereseaza datorita aspectului didactic al spetei, fapt pentru care voi urmari cu interes si in mod activ dezbaterile acestui topic, sperand astfel sa gasim o rezolvare in mod concret.