avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dincolo de actiunea in constatare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dincolo de actiunea in constatare

Buna ziua,
In urma cu 18 ani am facut un contract de cesiune, construire si constiutuire drept de superficie, cu o societate comerciala, eu fiind in calitate de persoana fizica. Societatea comerciala era proprietara a terenului respectiv, pe care eu am construit o cladire si la finalul careia am incheiat un proces verbal de predare-primire, in care se consemneaza ca societatea preia constructia edificata pe terenurile ei, in vederea desfasurarii activitatii pe o perioada de zece ani de la acea data. De asemenea, se mentioneaza, in procesul verbal, ca la sfarsitul perioadei de zece ani, societatea se obliga sa vanda terenurile aflate sub constructia, proprietatea mea, pretul vanzarii urmand a fi considerat achitat integral, in contul si in considerarea folosintei constructiei timp de zece ani. In anul 2008, am incheiat, prin avocat, o "Promisiune bilaterala de vanzare cumparare", cu societatea in cauza, in care se cosemneaza clar, "pretul a fost achitat integral de catre promitenta-cumparatoare, acesta fiind constituit din folosinta constructiei timp de 10 ani de catre promitenta-vanzatoare"
In anul 2010, societatea a intrat in insolventa si in 2014 a fost radiata din Registrul Comertului. La cererea mea, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, a admis inscrierea dreptului de superficie asupra imobilului, precum si a dreptului de cesiune, inclusiv notarea dreptului de Promisiune asupra imobilului. Prin urmare, obligatia mea este sa platesc impozite si taxe pe cladiri la autoritatea locala, dar nu pot plati pentru ca nu am o hotarare judecatoreasca constatatoare. Am inteles ca o actiune in constatare este taxata cu mult peste posibilitatiile mele. Stie cineva o solutie legala? sa pot plati impozitul pe imobile?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters363356 , utilizator 17:09, 30 Iunie 2015
Daca vreti sa platiti impozitul fara a trebui sa prezentati la ghiseu titlul de proprietate, pe care il veti obtine, cumva, ulterior, expediati suma reprezentand impozitul prin mandat postal. Astfel veti evita penalizarile si veti avea si dovada ca v-ati comportat ca un bun proprietar.
Înainte de vă gândi care va fi obiectul acțiunii în instanță, gândiți-vă cu cine vă veți judeca.

Într-o acțiune care ca obiect pronunțarea unei hotărâri care ține loc de contract autentic este chemată în judecată partea din antecontract care refuză să încheie contractul. Dacă partea respectivă este decedată pot fi chemați în judecată moștenitorii.

În cazul D-voastră, „partea” din antecontract este lichidată, adică „decedată”. Pe cine veți chema în judecată? Cine sunt „moștenitorii” societății, adică cine sunt persoanele care au preluat patrimoniul societății?
MihPo a scris:

Daca vreti sa platiti impozitul fara a trebui sa prezentati la ghiseu titlul de proprietate, pe care il veti obtine, cumva, ulterior, expediati suma reprezentand impozitul prin mandat postal. Astfel veti evita penalizarile si veti avea si dovada ca v-ati comportat ca un bun proprietar.

Multumesc!, da, cred ca este foarte buna aceasta idee, numai ca nu stiu, nici macar aproximativ, cat ar suficient, pentru acoperirea acestei taxe.
Incercati sa gasiti (in particular) pe cineva care lucreaza la Fisc si sa va calculeze suma. Sau, pentru o valoare orientativa, uitati-va in Codul Fiscal de pe site-ul Ministerului Finantelor.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2015
MihPo, utilizator
Patrick_ a scris:

Înainte de vă gândi care va fi obiectul acțiunii în instanță, gândiți-vă cu cine vă veți judeca.

Într-o acțiune care ca obiect pronunțarea unei hotărâri care ține loc de contract autentic este chemată în judecată partea din antecontract care refuză să încheie contractul. Dacă partea respectivă este decedată pot fi chemați în judecată moștenitorii.

În cazul D-voastră, „partea” din antecontract este lichidată, adică „decedată”. Pe cine veți chema în judecată? Cine sunt „moștenitorii” societății, adică cine sunt persoanele care au preluat patrimoniul societății?

Eu nu am dubii, in ce priveste actiunea si obiectul ei. Intrebarea, pentru care am deschis topic, era, daca exista si o alta solutie, pentru a ma achita de obligatiile fiscale, pentru a ma incadra in categoria de "bun proprietar" si "bun cetatean", cum bine spunea cineva anterior.
Reformulez, avand in vedere ca nu am nici un fel de litigiu, cu o persoana fizica sau juridica, in prezent nimeni nu imi tulbura posesia imobilului, actele incheiate nu sunt contestate, prin urmare, nu gasesc motivul unui proces civil.
Cand am spus "decedata", m-am referit la persoana juridica. Pesoana fizica, fostul administrator, este in viata si nu contesta actele incheiate pe perioada mandatului sau de administrator. Patrimoniul fostei societati a fost lichidat si distribuit creditorilor, de catre lichidator, prin judecatorul sindic.

Alte discuții în legătură

Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Cesiune de (ante)contract sau novatie? sonia.maria sonia.maria Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare sonia.maria sonia.maria Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana ... (vezi toată discuția)