avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dincolo de actiunea in constatare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dincolo de actiunea in constatare

Buna ziua,
In urma cu 18 ani am facut un contract de cesiune, construire si constiutuire drept de superficie, cu o societate comerciala, eu fiind in calitate de persoana fizica. Societatea comerciala era proprietara a terenului respectiv, pe care eu am construit o cladire si la finalul careia am incheiat un proces verbal de predare-primire, in care se consemneaza ca societatea preia constructia edificata pe terenurile ei, in vederea desfasurarii activitatii pe o perioada de zece ani de la acea data. De asemenea, se mentioneaza, in procesul verbal, ca la sfarsitul perioadei de zece ani, societatea se obliga sa vanda terenurile aflate sub constructia, proprietatea mea, pretul vanzarii urmand a fi considerat achitat integral, in contul si in considerarea folosintei constructiei timp de zece ani. In anul 2008, am incheiat, prin avocat, o "Promisiune bilaterala de vanzare cumparare", cu societatea in cauza, in care se cosemneaza clar, "pretul a fost achitat integral de catre promitenta-cumparatoare, acesta fiind constituit din folosinta constructiei timp de 10 ani de catre promitenta-vanzatoare"
In anul 2010, societatea a intrat in insolventa si in 2014 a fost radiata din Registrul Comertului. La cererea mea, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, a admis inscrierea dreptului de superficie asupra imobilului, precum si a dreptului de cesiune, inclusiv notarea dreptului de Promisiune asupra imobilului. Prin urmare, obligatia mea este sa platesc impozite si taxe pe cladiri la autoritatea locala, dar nu pot plati pentru ca nu am o hotarare judecatoreasca constatatoare. Am inteles ca o actiune in constatare este taxata cu mult peste posibilitatiile mele. Stie cineva o solutie legala? sa pot plati impozitul pe imobile?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters363356 , utilizator 17:09, 30 Iunie 2015
Art. 3. - (1) Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
a) pana la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai putin de 20 lei;
b) intre 501 lei si 5.000 lei - 40 lei + 7% pentru ce depaseste 500 lei;
c) intre 5.001 lei si 25.000 lei - 355 lei + 5% pentru ce depaseste 5.000 lei;
d) intre 25.001 lei si 50.000 lei - 1.355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei;
e) intre 50.001 lei si 250.000 lei - 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei - 6.105 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 lei.
(2) Se taxeaza potrivit alin. (1) si urmatoarele categorii de actiuni:
a) in constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea partilor in situatia anterioara este scutita de taxa de timbru daca este accesorie acestor cereri;
b) privind constatarea existentei sau inexistentei unui drept patrimonial;
c) prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile sau de constituire a unor drepturi reale asupra acestora.
Doamna, mergeti la un avocat, caci actiunea aratata de colegul depinde de raspunsul la intrebarile puse de mine.
Ce ne spuneti dv. e contradictoriu si, pe alocuri, nelegal.
Pretul e in bani sau in folosinta... mare diferenta. Folosinta scrieti ca va fi, apoi ca a fost... mare diferenta. Pentru ca pare ca societatea s-a radiat si n-a mai fost folosita constructia 10 ani de societate.
Terenul a fost proprietatea societatii, dar n-a fost trecut la active, asta nu e legal.
Aveti acte ca e proprietatea dfv., dar vi se cere o hotarare... pentru ca, in realitate, nu aveti acte de proprietate si pentru ca, e posibil, sa fi facut actele astea cu niste riscuri. Nu stiu, nu pot ghici de ce au fost asa alambicat intocmite. Fara cap si fara coada.
As continua dezbaterea aici, insa nu am date corecte si coerente, aveti nevoie sa va vada cineva actele cu ochi de jurist.
AVLIL a scris:

Doamna, mergeti la un avocat, caci actiunea aratata de colegul depinde de raspunsul la intrebarile puse de mine.
Ce ne spuneti dv. e contradictoriu si, pe alocuri, nelegal.
Pretul e in bani sau in folosinta... mare diferenta. Folosinta scrieti ca va fi, apoi ca a fost... mare diferenta. Pentru ca pare ca societatea s-a radiat si n-a mai fost folosita constructia 10 ani de societate.
Terenul a fost proprietatea societatii, dar n-a fost trecut la active, asta nu e legal.
Aveti acte ca e proprietatea dfv., dar vi se cere o hotarare... pentru ca, in realitate, nu aveti acte de proprietate si pentru ca, e posibil, sa fi facut actele astea cu niste riscuri. Nu stiu, nu pot ghici de ce au fost asa alambicat intocmite. Fara cap si fara coada.
As continua dezbaterea aici, insa nu am date corecte si coerente, aveti nevoie sa va vada cineva actele cu ochi de jurist.

Cel mai probabil, dvs nu ati inteles speta in discutie. Am reformulat raspunsurile si am venit cu detalii, "colegul", la care faceti referire a inteles foarte bine si a formulat solutii pertinente.
Banuiesc ca stiti ce este o superficie si o cesiune. Am prezentat cronologia faptelor si actelor.
In anul 1997 s-a incheiat un contract de cesiune, construire si constituire drept de superficie (inte persoana mea si o societate). In anul 1998, dupa ce eu am construit o hala pe terenurile societatii in cauza, am incheiat un proces verbal cu persoana juridica, in care se consemneaza ca, ce din urma preia constructia edificata de mine, in vederea desfasurarii activitatii. Totodata, in procesul verbal, se mentioneaza ca la expirarea perioadei de 10 ani, de la data semnarii actului, persoana juridica, se obliga sa vanda terenurile aflate sub constructie, proprietatea mea, pretul vanzarii urmand a fi considerat achitat integral, in contul si in considerarea folosintei constructiei timp de 10 ani. In anul 2008 s-a incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare, certificata de un avocat, in care se consemneaza clar, ca pretul a fost achitat integral de catre promitenta-cumparatoare, pretul fiind constituit din folosinta constructiei timp de 10 ani, de catre promitenta-vanzatoare, respectiv persoana juridica, In contul si in considerarea pretului, promitenta-vanzatoare a folosit constructia timp de 10 ani, pretul vanzarii fiind achitat integral.
Terenul a fost proprietatea societatii, dar nu putea fi trecut la inventar de patrimoniu, din moment ce in cartea funciara, la cadastru erau inscrise toate drepturile mele, cesiune, superficie si promisiune de vanzare cu data certa.

Eu spun ca terenul trebuia trecut in activele societatii chiar daca CF-ul avea sarcini.

Am citit cu interes speta d-voastra pt ca si eu sunt intr-o situatie oarecum asemanatoare.
Problema d-voastra este ca firma nu mai exista si ea trebuia sa intocmeasca la sfarsitul celor 10 ani actul de vanzare cumparare autentic la care s-a obligat prin promisiunea respectiva. Lichidatorul ar fi trebuit sa descalceasca si problema respectiva dar atata vreme cat terenul nu aparea in patrimoniu nu avea de unde stii de existenta lui.

Poate o solutie ar fi chemarea in judecata a persoanei fizice care a fost administratorul firmei respective caruia ii revin proprietatile ramase in urma dizolvarii societatii pentru a incheia contractul de vanzare cumparare la care societatea s-a obligat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2015
Cris1971, utilizator
Cris1971

Lichidatorul a cunoscut istoricul societatii si implicit starea de fapt a terenului din actele societatii, numai ca nu a avut interes sa "descalceasca" problema.
Chemarea in judecata a persoanei fizice, care a fost administratorul societatii, nu cred ca este o solutie. In primul rand, eu nu am incheiat acte si conventii cu o persoana fizica si in alta ordine de idei, persoana fizica nu are in posesie si nici nu pretinde drepturi patrimoniale din fosta societate. Juridic si faptic, persoana care era obligata sa incheie un act autentic, conform conventiei, "a decedat" dupa expirarea termenului, practic nu mai exista.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Cesiune de (ante)contract sau novatie? sonia.maria sonia.maria Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare sonia.maria sonia.maria Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana ... (vezi toată discuția)