sambata voi participa la o intrunire a proprietarilor din blocul meu. Proprietari ai apartamentului in care locuiesc eu suntem eu, sora si fratele meu.
am urmatoarele 2 intrebari:
-pot lua eu deciziile, de vreme ce doar eu locuiesc in apartament, sau este obligatoriu sa existe si consensul celor 2 frati?
-am obligatia sa le dovedesc cu acte celor din asociatia de proprietari ca sunt (si eu) proprietar, sau care este procedura? cum stiu ei cine este proprietar si cine chirias?
Ma vad nevoita sa insist asupra unui lucru pe care l-am spus si de-a lungul timpului.
Anume, ca semnarea statutului si a acordului de asociere se face de catre noii proprietari pe tabel anexa a fiecaruia din aceste documente, ca dovada ca l-a citit si ca este de acord cu continutul acestor documente.
Nu poti deveni, sau nu e bine sa devii, la modul general vorbind, membrul unei organizatii daca nu stii cu ce se ocupa ea, cum este organizata, cum isi desfasoara activitatea.
Documentele, inclusiv tabelele initiale de semnaturi care au stat la baza infiintarii asociatiei, arata poza momentului de la infiintare, nicidecum actualizarile ulterioare.
La asociatie, unde se afla un exemplar al acestor documente, se pot adauga tabele de semnaturi anexa la tabelele initiale, aratand si acesteapoza actuala a asociatiei, cu membrii asociatiei de la momentul actual.
Nu scrie in lege, dar cererea de aderare nu este o hartie in vant de care ne-am putea lipsi la o adica, daca autorul ei nu stie in ce se baga, deci daca nu e urmata de acordul lui pe documentele asociatiei.
Pai eu nu sustin ca noul proprietar sa se bage in asociatie fara sa cunosca statutul, acordul si orice alte acte ale asociatie. Trebuie sa i se aduca la cunostinta statutul, acordul, sistemul de penalizari, hotarari ale adunarii generale, bugetul s.a.m.d. Acestea se pot pune la dispozitie, se pot da omului acasa in copie ca sa stie ce si cum cu aceasta asociatie, ce reguli are..
Noi oferim atat noilor veniti aceste informatii, unele in copie atunci cand cumpara, dar la fiecare adunare generala le punem la dispozitie cateva zeci de copii din:
- Legea 230/2007 cu modificarile aparute si HG 1588/2007
- Statutul asociatiei
- Acordul de asociere
- Incheierea judecatoreasca de infiintare
- Codul unic de inregistrare la finate
- Sistemul propriu de penalizari
- Regulamentul de gestionare a apei
- Ultimile liste de plata
Pe ultimile trei inscrisurile exista si datele asociatiei, cu telefoane, email, cont bancar, programul asociatiei s.a.m.d.
Acestea le facem in cate 10-15 exemplare si, de regula ajung pentru ca cei vechi le cunosc si rar mai solicita cate un exemplar.
Iar toate acestea le prezentam noilor proprietari (2-3 pe an) atunci cand ajung la asociatie cu actul de vanzare cumparare ori la prima lista pe numele lor si nu asteptam adunarea generala. Tot cu acea ocazie inmanam noului proprietar un formular conceput de noi, ca cere de membru al asociatiei.
Aveti dreptate ca la statut si acord, atunci cand s-a infiintat asociatia proprietarii au semnat pe tabele anexa dar aceste tabele anexa au data aceea a infiintarii si s-au intocmit in trei exemplare iar asociatia are numai unul singur. Acele tabele fac parte din actele de infiintare si nu avem voie sa le modifica, sa adaugam ceva la ele...
Dar sigur ca nu va opreste nimeni sa faceti un alt tabel pe care noul proprietar sa semneze si sa le atasati la dosar. Noi am conceout acea adeziune in care am specificat ca noul proprietar adera la asociatie, cunoaste si accepta statutul, acordul, regulamentele asociatiei... iar omul semneaza o singura data pe acel inscris de adeziune si nu pe alte tabele anexe.
Asa facem noi si nu e nici o suparare daca in alte asociatii se gaseste o formula mai simpla ori mai buna decat aceasta.
Am revenit.
Antena se pare ca este deja amplasata, de 15 ani (!). S-a votat pentru rezilierea contractului ( 8 persoane) respectiv pentru innoirea lui (20 de persoane). Este normal sa se ia o decizie doar pe baza voturilor celor prezenti? Ei nu reprezentau nici macar jumatate din totalul proprietarilor.
Lista cu persoanele semnatare nu trebuie actualizata la un anumit interval? Printre semnatari erau vecini care nu mai sunt in viata.
Cu privire la votul in legatura cu antenele GSM, trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
- antelele au fost amplasate pe blocul dvs. urmand o procedura de aprobare initiala, legala: proprietarii de la ultimul nivel in proportie de 100%, pentru ceilalti a fost nevoie de majoritatea simpla de 50%+1;
- daca intre timp "organigrama" proprietarilor s-a modificat, sigur ca puteti urma/initia o noua procedura de aprobare, insa nu este nevoie de AG a proprietarilor, ci se poate intocmi un tabel nominal cu toti proprietarii din bloc in care sa sune cam asa:
Sunteti de acord cu continuarea contractului de locatiune incheiat intre... (societatea de telefonie mobila)... si proprietarii blocului..., pe o perioada de ... ani?
Tabelul va contine rubricile:
nr.crt. / numele si prenumele proprietarului / DA / NU / semnatura proprietarului ?
Acest model de tabel poate fi folosit pentru absolut tot felul de probleme unde este necesar acordul a cel putin xx% dintre proprietari - functie de alte prevederi statutare sau cele cuprinse in acordul de asociere.
Desigur, functie de rezultatul raspunsurilor puteti continua sau rezilia contractul.
Atentie - votul dvs. negativ, conteaza decisiv daca sunteti proprietarul unui apartament de la ultimul nivel, altfel, o sa va supuneti majoritatii.
Multumesc.
Dar nu e obligatoriu pentru firma respectiva sa obtina aceste semnaturi? Nu orice autorizatie are un termen in care e valabila? Avem o antena amplasata pe bloc si va ramane aici pana la sfarsitul timpului, desi poate nici unul dintre cei care si-au dat acordul nu mai e in viata/ proprietar?
Mi se pare inadminisibil ca acest contract e reinnoit automat de atata vreme, fara ca cineva sa intrebe proprietarii ACTUALI ce parere au.
Coproprietar
tomasso
Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 ... (vezi toată discuția)