avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietar apartament neinscris in asociatie - drept ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietar apartament neinscris in asociatie - drept de vot

Buna ziua.

sambata voi participa la o intrunire a proprietarilor din blocul meu. Proprietari ai apartamentului in care locuiesc eu suntem eu, sora si fratele meu.
am urmatoarele 2 intrebari:
-pot lua eu deciziile, de vreme ce doar eu locuiesc in apartament, sau este obligatoriu sa existe si consensul celor 2 frati?
-am obligatia sa le dovedesc cu acte celor din asociatia de proprietari ca sunt (si eu) proprietar, sau care este procedura? cum stiu ei cine este proprietar si cine chirias?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: fyeratanye , utilizator 17:41, 12 Septembrie 2015
Nu e obligata firma sa intrebe proprietarii nici initial si nici la fiecare prelungire a contractului.
Firma discuta cu presedintele asociatiei care, conform legii 230/2007, reprezinta asociatia in relatiile cu tertii.
Presedintele si comitetul executiv au obtinut acordul proprietarilor in adunarea generala ori pe baza de tabel asa cum se specifica mai sus.
Tot presedintele si comitetul pot pune in discutie pe ordinea de zi la adunarea generala prelungirea contractului ori pot rezolva aceasta pe baza de tabel mai ales atunci cand se stie ca sunt multi impotriva.
Dar din relatarea dumneavoastra se vede ca din 28 de proprietari, majoritatea (20) au fost pentru prelungirea contractului si doar 8 impotriva.
Iar afirmatia dumneavoastra ca "actualii proprietari nu sunt intrebati" este in contradictie cu rezultatul votului pe care l-ati prezentat.
Adica cei 28 de proprieatri nu-i cuprinde si pe cei noi, sunt doar proprieatri vechi? Unde sunt proprieatrii noi de nu au fost intrebati?
Multumesc pentru raspuns.

Cum firma nu e obligata sa intrebe nici initial???
s-a scris chiar pe acest forum ca pentru a obtine autorizatia de amplasare a antenei este OBLIGATORIU sa se obtina semnaturile a 50% +1 dintre proprietari si a celor de la ultimul etaj. deci este obligatoriu, nu optional, s-a primit o autorizatie in 1999, dar autorizatia asta e eterna?

La noi aici e un singur bloc mare, cu mai multe scari, 7. sunt vreo 200 de proprietari.
A existat un afis (ambiguu, din care eu am inteles ceva efectiv cautand pe google si gasind articole de presa din care am dedus despre ce e vorba) cu privire la o intalnire ce viza contractul de inchiriere.
La intalnire s-au prezentat cativa proprietari. Dintre care unii erau asa de batrani de intrebau in timpul votului, la peste o ora dupa inceperea sedintei: da' pentru ce votam, maica? Asta intre paranteze fie pus.

Fireste ca un raspuns cinic poate fi ca daca atatia proprietari au fost interesati, atunci doar aia sa voteze, dar e o problema care vizeaza pe toata lumea, si eu vreau sa stiu daca exista obligatia ca dupa X ani (au trecut 15!) semnaturile sa fie actualizate.

Autorizatia aia emisa de primarie, acum 15 ani, in baza (poate) a 50% +1 din proprietari... nu expira niciodata? Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2015
Valias, utilizator
Repet.
Firma cu antenele, ca oricare alta firma, discuta cu conducerea asociatiei, cere acordul acesteia. Dar sunt situatii cand cei din conducerea asociatiei, pentru a nu avea necazuri cu proprieatrii, trimit reprezentantul firmei din usa un usa sa obtina acordul fiecaruia prin semnatura. Asa fac unii presedinti si atunci cand o firma de cablu vrea sa intre pe casa scarii sau in alte situatii. Normal este insa ca acordul proprieatrilor sa se obtina prin hotararea adunarii generale organizata de presedinte si comitet si nu sa fie trimisi reprezentantii firmelor din usa un usa, oameni ce pot sa-i influienteze pe proprietari prin anumite promisiuni. Nu mai spun cata munca pe reprezentantul acele firme sa-i gaseasca pe oameni acas, sa le explice de 200 de ori acelasi lucru, sa raspunda la fel de fel de intrebari care nu au legatura cu obiectul in discutie....
Daca firma are sau u autorizatie de la primarie pe 1-2-1000 de ani este treaba ei si poate fi controlata de primarie. Asociatia prin comitet, presedinte, cu hotararea adunarii generale poate rezilia contractul, oricand asa cum au prevazut in clauze, chiar daca firma are autorizatie valabila 1000 de ani.
Sugerez o analogie: la un ONG exista notiunea de membrii fondatori si membrii.
Fireste, membrii fondatori sunt cei care au semnat pe acele anexe dupa care documentatia s-a dus la judecator.
Dar ulterior membru poate deveni oricine care recunoaste statutul, doreste acest lucru si face o simpla cerere: asadar nu se mai semneaza anexe la Statut si Acordul de Asociere.

Am mai spus-o si cu alte prilejuri, in cele mai multe asociatii cu care am luat contact, noul proprietar devine membru de drept in momentul achizitie apartamentului. Nu am intalnit nicio situatie in care sa nu ii fie recunoscut acest drept cuiva; si asta intr-o perioada foarte mare de timp!
D-le Adriantot, fara suparare, dar nu m-ati ajutat cu nimic, v-ati dovedit incapabil de a avea o privire de ansamblu :)
Chiar si daca nu m-am exprimat eu prea clar, tot incapabil v-ati dovedit (ca avocat? sau daca nu sunteti avocat, corect ar fi sa precizati sau sa nu mai raspundeti, poate ma ajuta altcineva...) de a de intelege ce anume intreb, de a avea un raspuns coerent care sa-mi fie de folos (asta e ideea forumului, nu?).

Nu ma intereseaza sa repetati lucruri despre asociatie si statutul ei, despre cum fac unele asociatii in loc sa faca altfel, ma intereseaza (evident!) ce actiuni pot initia eu, ca proprietar, care pot avea ca rezultat demontarea antenei de pe bloc. Ma intereseaza in ce masura pot verifica valabilitatea autorizatiei, in ce masura incalca legea o firma care nu are semnaturile de aprobare la zi, etc

Alte discuții în legătură

Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)
Coproprietar tomasso tomasso Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)