avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietar apartament neinscris in asociatie - drept ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietar apartament neinscris in asociatie - drept de vot

Buna ziua.

sambata voi participa la o intrunire a proprietarilor din blocul meu. Proprietari ai apartamentului in care locuiesc eu suntem eu, sora si fratele meu.
am urmatoarele 2 intrebari:
-pot lua eu deciziile, de vreme ce doar eu locuiesc in apartament, sau este obligatoriu sa existe si consensul celor 2 frati?
-am obligatia sa le dovedesc cu acte celor din asociatia de proprietari ca sunt (si eu) proprietar, sau care este procedura? cum stiu ei cine este proprietar si cine chirias?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: fyeratanye , utilizator 17:41, 12 Septembrie 2015
AG la care ati participat (sau urmeaza sa participati) are ca tema de dezbatere reinnorirea contractului pentru antena.
Pentru absolut orice tema se pune in discutie procedura este de:
- convocare, la care, ca sa se ia o hotarare, in principiu vorbind, trebuie sa fie prezenti 50% + 1 dintre membrii asociatiei; In cazul ca nu se intruneste acest cvorum, AG se reconvoaca intr-un rastimp de 10 zile;
- la AG reconvocata hotararile se iau cu 50% + 1 dintre cei prezenti. Cu alte cuvinte, oricati membri are asociatia de proprietari si participa 3 membri, in principiu, o hotarare poate fi luata cu votul a 2 dintre cei 3 prezenti;

- pentru cazul in care se pune problema unei inchirieri, modificari, incheierea unui contract, actiune pentru care, legal, trebuie si acordul proprietarilor afectati din imediata vecinatate - in cazul dv. specific, proprietarii de la ultimul etaj, indiferent ca sunt sau nu membri ai asociatiei - hotararea nu poate fi luata ca in cazul clasic de 50% + 1 dintre cei prezenti, ci trebuie musai si acordul celor de la ultimul etaj. Ca sa zic asa, si 1 daca este impotriva, acesta are drept de veto si actiunea nu se incheie.

Demontarea antenei nu o puteti dicta dv.firmei cu pricina pentru ca nu dv. ati incheiat contract cu acea firma, ci prin intermediul asociatiei puteti determina incetarea afacerii, asa cum v-am aratat mai sus.

Sper ca acum v-ati lamurit.

Interventie moderator
Va rog sa manifestati o atitudine politicoasa fata de cei care se straduiesc sa va raspunda deoarece o fac gratuit, fara niciun interes nici material, nici de alta natura si le sunteti dator cel putin pierderea vremii ca sa va tasteze un raspuns asa cum considera ei ca vi s-ar potrivi.
Ca nu va folosesc raspunsurile lor, asta va priveste si cereti informatii suplimentare, daca mai doriti. Daca nu, atunci cereti consultatii de specialitate pe care va trebui sa le platiti, poate chiar degeaba.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2015
elga50, moderator
Multumesc pentru raspuns.

In legatura cu ultima parte, imi cer scuze daca am jignit pe cineva.
Incerc sa imi exprim recunostinta fata de cei care ma ajuta si fata de site, multumind, dand like pe facebook, recomandand altor persoane etc. Dar nu pot totusi sa apreciez cand cel care vrea sa ma ajute.. nu face un minim efort sa ma ajute..

Sau poate nu reusesc eu deloc sa ma fac inteleasa. Caz in care imi cer scuze ca dau vina pe altii ...

Da, in parte raspunsul de mai sus m-a lamurit in unele privinte in care aveam dubii.
Noi avem deja contract cu aceasta firma, si expira intr-o luna.
Convocarea a avut ca scop sa votam daca prelungim contractul.
In acest caz sunt necesare semnaturile celor de la ultimul etaj, sau se iau in calcul cele de acum 15 ani, daca or fi ale acelorasi persoane?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2015
Valias, utilizator
Repet:
AG o faceti cu scopul de a prelungi sau nu contractul, practic este o noua incheiere de contract. In acest caz se cere parerea proprietarilor actuali. Cu ei se face AG, nu cu cei din vechime.
Deci dv., locuind la ultimul etaj, este musai sa se tina cont de acordul dv., fiind proprietar direct afectat, ca sa zic asa.
Daca nu locuiti la ultimul etaj si sunteti intr-o minoritate, atunci va supuneti parerii majoritatii
In Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari se spune:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2015
elga50, moderator
I have no further questions :)

Multumesc tuturor pentru raspunsuri!
off topic ,bv elga 50 acesta e un raspuns foarte clar din care am inteles si eu ceva in rest,pana la acest raspuns credem ca daca majoritatea decide, aia de la etajul 7 sa stea cu radiiatiile in cap cat vrea asociatia ,
experiment: cei care au antene gsm pe bloc ii rog sa puna un ghiveci de flori la circa 5 metri de antena si vedeti daca mai creste floarea sau se usuca.
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2015
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)
Coproprietar tomasso tomasso Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)