Buna ziua. Va schitez urmatoarea situatie: X ia credit bancar fara sa returneze o mare parte de banii respectivi. In timp se ajunge la executie silita. Din cauza faptului ca are pensie mica i se retine o oarecare parte conform legii, insa lui Y, girantului, i se aplica o poprire pe salariu de 1/3. Acum o luna X a decedat, fie-i tarana usoara!
INTREBARE: De ce lui Y continua sa i se retina din salariu din moment ce X nu mai este? E legal?
La banca mi s-a spus ca girantul e obligat sa plateasca pana la recuperarea integrala a banilor. X nu avea facuta niciun fel de asigurare.
Apropo de bunurile mostenite de la titularul de credit decedat si nu au semnat ei ca giranti (coplatitorii) pe contractul de credit si a semnat ca girant (coplatitor ) o persoana X, atunci persoana X este buna de plata.
Pe moment doar. Apoi x are drept de regres împotriva moștenitorilor pentru tot ce plătește pentru creditul defunctului, până la limita valorii bunurilor moștenite.
Nu stiu, daca X are drept de regres impotriva mostenitorilor pentru ca el a girat cu buna stiinta pe contract (a zis sa-i faca un bine titularului de credit, dar in zilele noastre, nu mai merge, deoarece nu mai ai nicio stabilitate de serviciu). Asta este viata, unii mostenesc bunuri, iar altii platesc. Cred ca numai in instanta ar putea coplatitorul sa castige, dar tot el mai cheltuie niste bani.
Va soun eu, are dreptul. Da, girezi , dar îți asumi o obligație de garanție, nu una de plată. De aceea, te îndrepți împotriva moștenitorilor, pentru ce plătești pentru ei. Pentru ei plătești, pentru că ei au moștenit datoriia odată cu bunurile.
Va multumesc mult pentru toate detaliile oferite!
Credeti ca daca ar actiona in instanta, legea ar fi de partea girantului?
Se stie cumva de ce suma sau timp ar fi vorba?