Am copilul in custodia mea,sunt divortata si copilul are 11 ani si as dori sa ma stabilesc in strainatate.
Copilul chiar vrea si as dori sa stiu daca am nevoie de acordul tatalui si ce se poate face in caz ca tatal nu este de acord?
Este evident ca cel mai simplu lucru ar fi sa fie de acord si sa si dea in scris dar as vrea sa stiu calea legala in caz ca nu exista intelegerea amiabila.
Multumesc
Si atunci copilul sa ramana in tara.?Si este normal ca este in interesul copilului aceasta schimbare.
Mi se pare un pic ..."ingradit" ...acest lucru dar .....daca asa e legea
Ideal ar fi sa va intelegeti. daca se ajunge la proces, instanta este cea care decide care este interesul copilului, dupa ce probabil il va asculta. daca instanta considera ca este in interesul copilului mutarea in strainatate, atunci nu veti mai avea probleme. Adica legea nu va ingradeste, ci doar in caz de neintelegere intre parinti lasa la latitudinea instantei sa stabileasca interesul copilului.
Catalhea, nu vreau să vă jignesc, dar sunteţi ca mama aceea din povestea cu drobul de sare! ACUM, puteţi pleca fără nici o oprelişte, singura dvs. datorie este să înştiinţaţi tatăl copilului despre noua adresă, atât. Dacă o lungiţi, atunci DA, domnul poate cere autoritate părintească comună şi, cu siguranţă o va obţine, mai ales dacă ţine legătura cu copilul şi copilul se simte bine în prezenţa lui; atunci copilul nu mai poate să vă însoţească peste graniţă nici măcar până la Albena, pentru o zi, fără acordul scris al domnului.
Pentru copil, este evident că, din punct de vedere emoţional, este mai bine să rămână aici, împreună cu dvs. şi aproape de tatăl său, de prietenii săi, de locurile natale;dacă însă se pune problema despărţirii de mama, care ar trebui să plece singură în absenţa acordului tatălui, copilul ar fi supus unui şoc psihic poate mai mare decât dacă ar pleca cu mama într-o nouă locaţie, pe care şi-o doreşte. În plus, dacă e să urmărim strict interesul superior al minorului, la stadiul actual al învăţământului românesc, al serviciilor sociale, al nivelului de trai, oricare ţară din Vestul Europei oferă mult mai mult decât Romania, chiar şi pentru o îngrijitoare de bătrâni, să nu vorbim despre o asistentă medicală, un inginer sau un medic .
Da,aveti dreptate.Drobul de sare e chiar o nebunie dar e bine ca m-am lamurit si am inteles.
Multumesc si ...da asa este ...din pacate situatia din aceasta tara care te forteaza sa faci alte alegeri.
E bine de stiut ca daca vreti sa plecati cu minorul, in situatia de fata, nu va poate opri absolut nimeni. Treceti granita cu minorul cand doriti dvs. fara a necesita acordul tatalui copilului. Deocamdata. Odata ajunsa la destinatia din strainatate, daca sotul obtine o sentinta de autoritate parinteasca in comun, veti avea nevoie de acordul sau doar daca veniti cu minorul inapoi in Romania si doriti sa plecati din nou cu minorul in strainatate. Dar dvs. odata ajunsa in strainatate, inscrieti copilul la aut.de educatie scolara si demonstrati ca nu puteti lua copilul din mediul sau.Mai ales daca acesta se adapteaza la noul mediu si se declara multumit. Tatal nu are decat sa isi viziteze copilul la domiciliul sau care va coincide cu cel al dvs. adica cel din strainatate. Sunt destule cazuri de acest gen, deci nu disperati. Acum, daca se intampla ca tatal copilului sa va actioneze in judecata, sa obtina custodie comuna, sa se planga de faptul ca nu-l poate vizita pe minor, asta o sa vedeti la momentul respectiv cum veti proceda, important este ca acum puteti pleca daca situatia o impune.
Program de vizita
julian75
Am o nelamurire:
Daca autoritatea parinteasca este comuna, celalalt parinte la care minorul nu are stabilit domiciliul, este nevoit sa solicite obigatoriu ... (vezi toată discuția)