avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acordul tatalui pentru plecarea minorului in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acordul tatalui pentru plecarea minorului in strainatate

Am copilul in custodia mea,sunt divortata si copilul are 11 ani si as dori sa ma stabilesc in strainatate.
Copilul chiar vrea si as dori sa stiu daca am nevoie de acordul tatalui si ce se poate face in caz ca tatal nu este de acord?
Este evident ca cel mai simplu lucru ar fi sa fie de acord si sa si dea in scris dar as vrea sa stiu calea legala in caz ca nu exista intelegerea amiabila.
Multumesc
Da, puteti face cum doriti.

Insa as vrea sa subliniez ca acest comportament "pot sa plec, n-are ce sa-mi faca" este motivul pentru care atatia tati cer insistent (si obtin) autoritatea parinteasca in comun.
In general, lucrurile sunt mult mai complicate si mai delicate decat "n-are ce sa-mi faca".
Ar trebui gandit un program de relatii personale intre copil si tata. Unul realizabil, caci "sa vina sa-l ia de la noul domiciliu" nu este unul realist.
Problemele cu care va veti confrunta sunt mai mari decat cele legale care pot aparea si mult mai complicate.
Sunt de părere că un cuplu despărţit, chiar cu minori rezultaţi din relaţie, nu este arestat la domiciliu şi nu i se poate îngrădi libertatea de mişcare, nici unuia dintre părinţi.
Spun asta fiindcă, dacă cel care pleacă este părintele la care nu locuieşte copilul, nimeni nu spune că
Problemele cu care va veti confrunta sunt mai mari decat cele legale care pot aparea si mult mai complicate.

Ori minorul este în aceeaşi situaţie şi dacă pleacă unul, şi dacă pleacă altul, adică va fi lipsit de unul din părinţi, cel plecat nu va vizita fizic copilul, va ţine legătura cu el prin "mijloacele moderne de comunicaţie", lucru valabil şi dacă părintele cu copilul pleacă şi vizitatorul rămâne pe loc #-o
Da,asta este parte hilara a situatiei ,in sensul ca daca ar pleca cel care nu sta cu copilul nu ar fi o problema de nici un fel si eu ce as putea sa fac? in situatia mea?Sa-l dau in judecata ca nu isi respecta progamul? dar ...exista "mijloacele moderne" si ...gata ar fi raspunsul probabil... .Dar reciproca ....judecam cu alta masura.De fapt aici e problema,ca mereu avem doua masuri
Pana la urma ...cred eu ca bunul simt ar trebui sa primeze ..si interesul copilului.
Dar ...vazand si ..facand ,ce sa zic
Multumesc frumos
Aplauda
Eu nu am spus ca nu are ce sa-mi faca ..si cu siguranta ca daca as fi avut interlocutor cu care sa pot discuta nu ajungeam sa pun intrebari pe forum.
Si daca obtine custodia comuna?Ce va face?2 saptamani in tara si doua in alta?Sau ..sa te forteze ca sa nu pleci si ramai poate de dragul copilului si sta aici in tara 2 saptamani la mama si doua la tata?Eu cu tot respectul chiar nu cred in aceasta situatie pentru ca nu este bine pentru copil,va avea 2,3 seturi de reguli,camere schimbate,carti si caiete uitate sau in doua locuri,o nebunie ..si toata scara valorilor probabil data peste cap dar ....daca legea va hotara asa eu ce fac?O respect chiar daca nu voi crede in ea.
Atunci fraza dumneavoastra
"Problemele cu care va veti confrunta sunt mai mari decat cele legale care pot aparea si mult mai complicate." va fi la fel de valabila,nu-i asa?
Si poate fi valabila si in cazul unui cuplu casatorit :),asta e distractiv.
Fraza este ca un dorb de sare :)
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2015
gi-jane2, moderator
Nu incerc sa va judec, nu va cunosc situatia.
Dar acesta este un forum public, dvs nu v-ati expus toata situatia (nici nu e nevoie sa o expuneti) si cine citeste aceste raspunsuri ar putea intelege ca astfel de lucruri se iau in usor.
Iar fraza nu e un drob de sare, e un semn de alarma. Nu trebuie sa nu mai plecati din cauza ei, insa trebuie sa va pregatiti cu solutii pentru situatiile care sigur vor aparea.

@martonze: din clipa in care accepta responsabilitatea unui copil orice parinte renunta la mare parte din libertatile lui. O mama de bebelus este, practic, arestata la domiciliu. Un cuplu de parinti de copil incadrat in invatamant este, intr-o forma sau alta, arestat la domiciliu.
Toate decizille pe care le iau parintii trebuie sa fie luate avand in vedere binele copilului (chiar si atunci cand binele copilului este un inconvenient pentru parinte).

De aceea cred ca " ma mut impreuna cu copilul in alta tara" e o decizie mai complexa decat "ce poate, legal, sa-mi faca tatal daca mut copilul fara acordul lui?"
Pe langa ce poate sa faca legal, mai e ce poate sa faca emotional, intelectual.
E destul de greu pentru un cuplu casatorit, in care nu amandoi sotii sunt de acord in totalitate cu relocarea (de fapt este sortit esecului - ori cuplu se rupe, ori cuplu se intoarce in tara), este de o suta de ori mai dificil pentru un cuplu despartit sa faca acest pas in contradictoriu.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
mirebire, utilizator
Da,asa este,aveti dreptate si eu nu am detaliat foarte mult
.Situatia e simpla in sensul ca nu am o relatie civilizata,normala,etc cu fostul sot cum ar fi si normal si atunci evident ca ma gandesc la partea legala,emotionala,juridica,etc si cum sa procedez.
Un exemplu clar as avea de spus este ca in hotararea judecatoaresca are pensie de 400 lei pe luna si pe perioada vacantei cat a stat la el nu mi-a platit si nici pe luna cat a stat la mine ca a considerat ca trebuia sa ii dau eu lui pe luna respectiva.O fi corect?
Si eu ar trebui sa ma duc in instanta sau sa fac plangere penala pentru ca scrie foarte clar si nu are exceptie scrisa dar ..efectiv ...mi-e ...lehamite sa fac asta dar poate ar trebui sa fac pentru ca bunul simt nu poate plati chiria,nu?:)Pentru ca ...sunt si in proces de partaj,am deocamdata o hotarare dar nu e definitiva inca si eu stau cu copilul cu chirie iar el sta in casa.
O fi si asta corect?Probabil ca nu sau da.
Ar tebui toata ziua sa stai in instanta.

Alte discuții în legătură

Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Program de vizita julian75 julian75 Am o nelamurire: Daca autoritatea parinteasca este comuna, celalalt parinte la care minorul nu are stabilit domiciliul, este nevoit sa solicite obigatoriu ... (vezi toată discuția)
Exercitare custodie comuna mara2017 mara2017 In urma divortului, eu am custodia copilului. De curand, tatal, a cerut custodie comuna, desi nu si-a vizitat copilul de mai multi ani si nici nu pastreaza ... (vezi toată discuția)