avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... El este casatorit dar are un copil in afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

El este casatorit dar are un copil in afara casatoriei

Buna ziua As vrea sa ma lamureasca cineva in legatura cu problema cu care ma confrunt.Am avut o relative de doi ani cu in baiat.Totul era minunat intre noi si am fost deacord amandoi sa avem un copil.Am cunoscut familia lui prieteni Dar nimeni nu mi_a spus .ca era casatorit.Am aflat cand nu mai puteam face nimic ..Inca de cand eram in Luna a 8 ne_a parasit Nascand acest minunat suflet mi s_a parut omeneste sa il anunt .ca are un copil si .ca il astept sa il recunoasca..insa nu a venit la maternitate astfel am fost nevoita sa il trec pe numele meu..Nu a venit la nastere nu a venit la botez nu a participat la cheltuielile ptr copil Dar acum doreste recunoasterea lui.Poate recunoaste copilul dc este casatorit cu alta doamna ?mintindu_ma si el si familiar lui nu as Dori sa mai aiba vre_o treaba cu noi mai ales .ca locuieste in alta Tara.Vrea sa imi ia copilul ptr .ca sotia lui nu poate face copii Are vre_o sansa vreodata sa il ia ...consider .ca acest copil nu are ce invata de la un astfel de parinte iresponsabil si mincinos.Cum sa procedez?astept in raspuns multumesc ..app in aceste conditions copilul meu are vre_un drept el nefii:Ond trecut pe certificat
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 13:59, 29 Septembrie 2015
Qubik a scris:

Un bărbat nu se poate duce la notar așa tam-nesam și să spună: eu sunt tatăl biologic al minorului X.
Dacă se duce cu mama copilului și cu certificatul de naștere e altceva. Pe baza acestora se poate cere in instanță eliberarea unui alt certificat de naștere.

:D

Serios???

Vedeți ce sune Codului civil:

ART. 408 Modurile de stabilire a filiaţiei
(1) Filiaţia faţă de mamă rezultă din faptul naşterii; ea se poate stabili şi prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească.
(2) Filiaţia faţă de tatăl din căsătorie se stabileşte prin efectul prezumţiei de paternitate.
(3) Filiaţia faţă de tatăl din afara căsătoriei se stabileşte prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească, după caz.

ART. 415 Felurile recunoaşterii
(1) Dacă naşterea nu a fost înregistrată în registrul de stare civilă sau copilul a fost trecut în registrul de stare civilă ca născut din părinţi necunoscuţi, mama îl poate recunoaşte pe copil.
(2) Copilul conceput şi născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său.

ART. 416 Formele recunoaşterii
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
(3) Recunoaşterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din câte am înțeles eu, mama nu dorește ca fiul ei să fie recunoscut de tatăl biologic din motive expuse asupra cărora nu insist.
În aceste condiții, oricărui bărbat căruia îi cade bine se poate duce să recunoască acel copil fără ca mama să aibă cunoștință de acest act ?
DA. Totusi, ca sa il poata recunoaste, conditia e sa nu aiba un alt tata in certificat.
Abia apoi daca l-a recunoscut unul care nu a avut vreo legatura cu mama sau a avut alta legatura dar din care nu putea rezulta un copil, mama poate contesta recunoasterea in instanta.
Cert e ca mama nu se poate opune recunoasterii facute de tata. E si logic.. indiferent cine da o declaratie prin care recunoaste ca a facut ceva, nu conteaza ce.. nu te poti opune ca ala sa dea declaratia. Ce poti face , daca te priveste, e sa zici apoi ca nu e adevarat ( sa contesti, in acest caz).

In practica insa, e cam greu sa il recunoasca fara ajutorul mamei daca tatal nu are habar nici cum il chema pe copil, nici unde si cand s-a nascut, nu are niciun act si legal, nu ii da nimeni copii.
O sa vrea sa il recunoasca , dar nu stie pe cine :)
Ultima modificare: Marți, 15 Septembrie 2015
gi-jane2, moderator
Înseamnă că am înțeles bine. Codul civil și CPC nu au prevăzut și astfel de situații pt că în Ro, de obicei sau în 99,9% din cazuri se întâmplă invers adică mama aleargă după tatăl biologic să obțină recunoașterea. Sunt extrem de puține cazurile în care tatăl vrea recunoaștere de bună voie sau chiar vrea să recunoască un copil peste voința mamei.
În alte țări se confruntă cu astfel de cazuri pt că acolo există instituția familiei monoparentale, femei care apelează la banca de spermă, se inseminează artificial și nu le interesează decât copilul. Apar tați care își caută copiii proveniți din băncile respective și este o întreagă tevatură
Ce anume nu e prevazut? Fiecare situație are o rezolvare în baza legii.

Dacă tata nu vrea sa îl recunoască, mama cere în instanță stabilirea paternității.

Alte discuții în legătură

Recunoasterea unui copil major deja recunoscut de un alt tata dangeorgescu2014 dangeorgescu2014 Buna ziua, Ma adresez si eu forumului dvs cu urmatoarea problema. Sunt un barbat in varsta de 32 ani nascut in afara casatoriei si recunoscut de un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am un băiețel de 1an și 9 luni, conceput cu 20 ... RoxS87 RoxS87 Buna ziua, am un băiețel de 1an și 9 luni, conceput cu 20 zile insinte de finalizarea divorțului, deci fostul soț nu este tatăl, am făcut tăgada ... (vezi toată discuția)
Divort si recunoastere copil asboss28 asboss28 Buna ziua, am si eu o intrebare mai delicata, o prietena de a mea este maritata si are un copil de un an . Mentionez ca acest copil nu este al barbatului cu ... (vezi toată discuția)