avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art18 CM, delegatie si detasare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art18 CM, delegatie si detasare

Buna. Am participat la mai multe discutii legate de aceasta problema, a desfasurarii unor activitati in strainatate si nu sunt pe deplin lamurita, care articol, cand si cum il pot aplica daca e in favoarea mea sau care sunt obligata sa-l aplic vreau nu vreau.mai exact, daca art 18 e valabil la orice desfasurarea a activitatii in strainatate, delegatia, detasarea cand se aplica?diurna, in ce caz pot/ trebuie sa o platesc?am mai multe exemple:
1. contract cu o firma straina italiana prin care salariatii mei desfasoara activitate in sectia atelierul lor.
2. -//- salariatii desfasoara activitatea in alt spatiu, hala, expozitie intr-un oras din Italia
3-//- salariatii desfasoara activitatea in hala, expozitie in alta tara, de ex Spania.
Salariile si contributiile le platim noi, asiguram transport, cazare, masa; pana acum ii trimiteam in delegatie pentru ca asa stiam ca e ok, pana ne-am lovit de problema durate, 120 zile max.
as vrea sa fiu in regula cu actele dar se pare ca inca mai am de lucrat la asta.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ludeea , utilizator 09:16, 2 Noiembrie 2010
ceea ce nu inteleg este: atunci delegatia cand, in ce situatii se aplica? ma intereseaza si dpdv al diurnei care dispare daca aplicam art 18, nu?

multumesc pentru raspuns si documentatie.
Odata cu intrarea Romaniei in UE suntem obligati a respecta si aplica aceste prevederi ... nu trebuie sa confundam art.18 din Codul Muncii care face referire la situatia in care un salariat va presta munca in strainatate cu alte articole.

Diurma nu dispare ... daca cititi mai bine art.18 veti vedea ca in actul aditional sau in c.i.m. trebuie sa fie trecute prestaţiile în bani şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii în străinătate.
Pentru acordarea diurnei vedeti si HG 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar
multumesc.
@freeelis
Va rog sa mai iertati, insa va deranjez cu o nelamurire in discutia de mai sus, pentru ca nu sunt sigur ca am inteles bine:

Am inteles ca:
Art. 17+ 18 + 41= act aditional la cim, se aplica in toate situatiile in care urmeaza a se presta munca in strainatate, indiferent de forma pe care o imbraca aceasta (locul muncii in strainatate, delegatie, detasare etc.).
Este corect?

Daca da, rezulta ca(?):
U angajat cu vechime de 20 de ani, al carui cim nu are nici o prevedere privind munca in strainatate, care urmeaza a fi delegat pentru 2 zile in strainatate (unilateral), potrivit unui ordin de deplasare oarecare,
trebuie incheiat aditional la cim, intru informare?
Si ce se face angajatorul, daca angajatul refuza semnarea aditionalului?
Si, in cazul in care angajatorul nu isi respecta aceasta obligatie (repsectandu-le in schimb pe toate celelelte care ii revin), ce se poate intampla?

Va multumesc foarte mult!

Art. 18 C.mun. prevede :
(1) În cazul în care persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, urmează să îşi desfăşoare activitatea în străinătate, angajatorul are obligaţia de a-i comunica în timp util, înainte de plecare, informaţiile prevăzute la art. 17 alin. (2), precum şi informaţii referitoare la .....
(1 ind.1) Informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se completează prin legi speciale care reglementează condiţiile specifice de muncă în străinătate.

Art.41 alin.1 C.mun. dispune ca, contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor, iar in alin.3 lit. b prevede ca modificarea contractului individual de muncă se referă la locul muncii ... Locul muncii se referă la localitatea şi unitatea în care salariatul îşi desfăşoară activitatea.

Prin urmare, consider ca trebuie sa se incheie un act aditional la c.i.m. pe perioada muncii in strainatate ... În situaţia în care angajatorul nu îşi execută obligaţia de informare prevăzută la art. 17 şi 18, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, are dreptul să sesizeze, în termen de 30 de zile de la data neîndeplinirii acestei obligaţii, instanţa judecătorească competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutării de către angajator a obligaţiei de informare.

Alte discuții în legătură

Delegarea salariatilor in strainatate - problema tinys tinys Buna tuturor, sunt intr-o mare dilema. #-o Din data de 2 ianuarie 2008 , firma la care lucrez (profil instalatii in constructii), si-a trimis o echipa de 4 ... (vezi toată discuția)
Act aditional sau delegare? corina.trandafir corina.trandafir Buna dimineata!V-as ruga sa ma lamuriti cu o chestiune; Sunt o firma romaneasca si am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Germania deci ... (vezi toată discuția)
Delegare si detasare angajati in strainatate roxyalexandru roxyalexandru Buna ziua! As dori sa ma lamureasca cineva care este diferenta dintre detasare si delegare? care este limita dintre cele doua cand discutam despre ... (vezi toată discuția)