avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SEMNAREA si STAMPILAREA FACTURILOR
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SEMNAREA si STAMPILAREA FACTURILOR

Am si eu o rugaminte si sper ca ma veti edifica cu privire la aceasta problema !

Mai este obligatoriu ca facturile sa fie semnate si stampilate? E suficient sa fie doar semnate? sau doar stampialte? Adica ma intereseaza sa aflu exact textul de lege, care reglementeaza modul de acceptare al facturilor, art. din codul fiscal....etc...

Astept cu nerabdare o lamurire ! Merci mult, tuturor celor care vor citi si vor raspunde !

P.S.: Am pierdut un proces ,desi aveam contractul semnat si stampilat si toate facturile stampilate, insa nici una semnata !!! Astept sa mi se comunice sentinta ! Tare...curioasa sunt sa vad motivul respingerii cererii - m-am intemeiat pe O.U.G. 119/2007
Cel mai recent răspuns: mormelvio , utilizator 14:02, 14 Noiembrie 2011
1.Domnule Cazacioc va multumesc pentru raspuns ,insa nu am inteles cum se probeaza acceptarea facturii de catre client , atunci cand aceasta este trimisa prin posta si nesemnata de acesta .
Clientul semneaza de primire nestiind ce se afla in plic .
Inteleg ca daca nu initiaza nici un demers aceasta presupune acceptarea facturii .In situatia in care nu accepta factura ce actiuni trebuie sa intreprinda ?

2.Poate ma lumineaza si pe mine cum se investesc registrele cu formula prevazuta de lege , care este acea formula ?
(Art 51-Codul Comercial )

'Art 51 - Registrele pe care comerciantii sunt obligati a le avea si care nu vor fi tinute în regulã si nici învestite cu formula prevãzutã de lege, nu sunt primite a face probã în justitie, spre folosul celui ce le-a tinut

3.Referitor la factura nu am inteles unde se specifica pe factura "bun de plata "




Pentru Lael
Imi cer scuze, poate nu cunoasteti ce se intampla intr-un secretariat mai ales cand e vorba de o corespondenta comerciala, trimisa cu confirmare de primire.
Secretara sau alta angajata cu atributii de secretariat va deschide plicul, va vedea despre ce este vorba si va semna de primire in confirmarea care se restituie expeditorului.Doar cand e un plic pe care scrie confidential il va preda destinatarului fara sa-l deschida, dar va semna de primirea lui
Dar de regula, facturile se trimit prin posta pentru livrari de marfuri care s-au efectuat cu avize de expeditie confirmate prin semnatura si stampila de beneficiar, de catre furnizorii de utilitati(energie electrica, telefon, caldura) firmele de salubritate, etc.Unele facturi nici macar nu sunt trimise cu confirmare de primire ci pe baza de borederou de corespondenta si in instanta se face dovada expedierii acestor facturi.
Sper sa nu gresesc dar as adauga si facturile pentru marfurile trimise pe mare,
Eu ma refeream la situatia in care beneficiarul este o persoana fizica .
Da domnule Cazacioc...am avut destul de multe cazuri in care am mers in instanta cu facturile doar stampilate, doar cateva dintre ele avand si semnatura....deci ar trebui sa ne interesam si noi daca nu cumva agentii nostrii,..nu fac vreo ilegalitate...
Ma bucur ca mi-ati confirmat faptul ca semnarea si stampilarea facturii de catre beneficiar echivaleaza cu acceptarea la plata, pt ca mi se parea deja debusolant sa nu echivaleze cu acceptarea.
Cat despre existenta unui contract la baza, si eu am castigat in instanta cand nu aveam contract, ci aveam doar facturile acceptate la plata, dar ma intemeiam pe ordonanta 5/2001- somatia de plata.
Cand am contract, merg pe ordonanta 119/2007, aceasta aplicandu-se crentelor certe lichide si exigibile, rezultate in urma incheierii unor contracte comerciale. Este prevazuta expres imperativitatea incheierii unui contract, pe cand la somatia de plata se accepta creantele rezultate din orice alte inscrisuri prevazute de lege si insusite de parti, fiind suficiente facturile.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut intr-o decizie de speta (dec. nr. 4676 / 6 10 2000 in Revista de drept comercial nr. 1 / 2002, p. 144.) ca inmanarea facturilor, chiar daca pentru primirea lor a semnat un angajat al debitorului, nu echivaleaza cu acceptarea prestatiilor inscrise in aceste documente.
Primirea facturii este un act material, in timp ce acceptarea facturii necesita o manifestare de vointa a persoanei autorizate de a face plata facturii.

Repet, a spus-o Inalta Curte. Si nu numai ca a spus-o, dar am folosit intensiv si cu mare succes aceasta hotarare, cu titlu de jurisprudenta. Continui sa cred ca nu e nimic mai usor decat sa fii debitor/avocatul debitorului, iar creditorul sa aiba importiva ta o simpla factura (chiar stampilata si semnata de primitor si chiar dublata de contract scris).

Alte discuții în legătură

Semnatura -factura melcsy melcsy exista un contract de antrepriza semnat de 2 beneficiari, care defapt sunt sot si sotie. factura insa este semnata numai de catre una dintre ei....exista ... (vezi toată discuția)
Facturi nestampilate pati2000 pati2000 Salutare sunt nou pe aici ;v-am citit si va spun si eu:am o inspectie fiscala si in prealabil am de punctat cu anumiti furnizori declaratia 394. La un ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare comerciala flaviana flaviana Am un contract cadru de vanzare-cumparare comerciala, in obiectul caruia stipulez ca voi vinde marfuri in cantitatile, sortimentele, pretul precizat in ... (vezi toată discuția)