avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna neefectuat integral in anul anterior
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna neefectuat integral in anul anterior

Buna ziua,
Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatorul aspect. Anul trecut am avut dreptul la 24 de zile de concediu de odihna. Din acestea, am efectuat doar 10. Precizez ca nu am avut motive speciale pentru care nu am efectuat restul concediului, de 14 zile si nici nu mi s-a impus sa nu le efectuez anul trecut. Doresc sa stiu daca pot solicita, legal, acum cele 14 zile de concediu neefectuate anul trecut. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alex68 , utilizator 09:19, 18 Iulie 2009
Eu lucrez in sectorul privat, insa am vazut lista semnatarilor Contractului colectiv de munca la nivel national. Am vazut ca sunt o serie de confederatii patronale si sindicale. Societatea unde lucrez eu (in domeniul mass-media) este o societate foarte mica, cu cativa angajati si nu este afliata la niciunul dintre patronatele semnatare ale CCMN, si nici angajatii nu fac parte din vren sindicat. In aceste conditii, este angajatorul obligat sa respecte CCMN (nu ma refer aici doar la concediul de odihna neefectuat, ci - mai ales - la obligatia de a acorda un salariu compensatoriu la concediere, obligatie care nu este stipulata in Codul Muncii)? Nu se poate prevala de faptul ca nu face parte dintre semnatarii CCMN (sau ca nu are reprezentant intre semnatarii respectivi)? Multumesc
1. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil - art.67 din Codul muncii

2. In conformitate cu dispoziţiile art.78 alin.1 din CCMN, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

3. Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional - art.241 alin.1 lit.d C.mun.

4. În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior - art.247 C.mun.

Coroborand aceste dispozitii legale, angajatorii sunt obligati sa acorde o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi, in cazul concedierilor care nu tin de persoana salariatului.
1. Se aplica prevederile Codului muncii:
Art. 247. - In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
Adica CCMUNN, chiar daca angajatorul dvs. nu l-a semnat.

2. Si se mai aplica si Legea 130/1996, a contractelor colective de munca:
Art. 11. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
Va multumesc foarte mult. O singura chestiune as vrea sa va mai intreb. Personal, nu stiu daca la nivelul unitatii in care lucrez exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate (nici colegii mei nu stiu, dar asta nu inseamna ca nu exista, pentru ca am constatat - intamplator - ca s-au facut tot felul de nereguli). Exista posibilitatea legala ca, la nivelul unitatii, sa existe un contract colectiv de munca la nivel de unitate sau vreun alt document care sa contina prevederi legate de salariat mai putin favorabile pentru acesta decat cele prevazute in CCMN? Multumesc mult.
Chiar daca ar exista astfel de prevederi, ele sunt lovite de nulitate intrucat legea prevede ca, contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior - art.238 alin.1 C.mun.
In alin.3 al aceluiasi articol se dispune ca, la încheierea contractului colectiv de muncă prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna pentru anul trecut vera58 vera58 daca a fost intrerupta efectuarea concediului de odihna pe anul 2009,angajatul chemat din concediu, prin nota de chemare de catre patron,care sunt conditiile ... (vezi toată discuția)
Cncediu de odihna neefectuat ginnyy ginnyy Atat Codul Muncii, cat si CCM la nivel national prevede [i]Când din motive neimputabile salariatului, acesta nu şi-a efectuat integral concediul de odihnă ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Mainerici  Ctin Mainerici Ctin concediu de odihna neefectuat in 2010 se poate lua in 2011 (vezi toată discuția)