avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament obtinut prin credit iopotecar ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament obtinut prin credit iopotecar inaintea casatoriei

Buna seara!
Ma bucur sa ma alatur formului acestui site. Este o idee excelenta cu atat mai mult cu cat sfaturile vin din partea unor persoane avizate pe care te poti baza.
Supun atentiei celor documentati urmatoarea situatie:
In urma cu 4 ani, am cumparat prin credit ipotecar un apartament. Creditul ipotecar isi are finalitate in anul 2017.
Intrucat anul acesta m-am casatorit, vreau sa stiu cat mai repede posibil daca, faptul ca plata restului de rate se face in timpul casatoriei, da vreun drept sotului asupra apartamentului in situatia unui eventual divort.
Ma ingrijoreaza teribil aceasta problema pentru ca am muncit foarte mult pentru achizitionarea si amenajarea apartamentului meu si n-as vrea sa ma trezesc ca mai are drept asupra lui si altcineva, chiar daca acel altcineva este chiar sotul meu.
Mentionez ca voi face o imputernicire la banca pe numele mamei mele pentru a plati ea ratele (din banii mei, clar), astfel ca va aparea pe chitanta ca a achitat rata mama mea, nu eu; asta ca sa nu se zica ulterior ca salariul meu s-a dus pe casa care e tot a mea.
Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat cert si mai ales sigur si legal, il asigur de toata consideratia mea.
Cu multumiri,
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
24-ZZZ, utilizator
n urma cu 4 ani, am cumparat prin credit ipotecar un apartament. Creditul ipotecar isi are finalitate in anul 2017.
Intrucat anul acesta m-am casatorit, vreau sa stiu cat mai repede posibil daca, faptul ca plata restului de rate se face in timpul casatoriei, da vreun drept sotului asupra apartamentului in situatia unui eventual divort.
Ma ingrijoreaza teribil aceasta problema pentru ca am muncit foarte mult pentru achizitionarea si amenajarea apartamentului meu si n-as vrea sa ma trezesc ca mai are drept asupra lui si altcineva, chiar daca acel altcineva este chiar sotul meu.


Din cele mentionate , apartamentul a fost dobandit inaintea casatoriei , deci are calitatea de bun propriu .


@avokitten
in concluzie, desi e un imobil achizitionat inaintea casatoriei, el va fi platit in timpul casatoriei si se prezuma ca e platit din bani comuni ai sotilor.


Nu e adevarat .Va exista numai un drept de creanta al sotului.Atat . Chiar daca plata ratelor e facuta in timpul casatoriei , acest fapt nu califica acest bun ca fiind comun.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
rarespopa a scris:


Concluzie: Trebuie sa gasiti o metoda de a plati ratele la apartament din venituri care sunt exceptate de la regula comunitatii de bunuri a sotilor indicate de art. 31 Cod.Fam. Eu v-am sugerat solutia de la pct. b al art. 31 Cod.Fam. Si inca ceva pentru platile respective trebuie sa aveti dovezi scrise deoarece comunitatea de bunuri se prezuma si dumneavostra trebuie sa demonstrati contrariul.


Multumesc tuturor pentru sfaturi!
:help:
Acum vin si va intreb cum se procedeaza scriptic si faptic pentru ca mama mea sa imi faca donatie o suma pentru a plati lunar rata la banca pana la finalizarea contractului de ipoteca. Inutil este sa mai precizez ca toata procedura trebuie sa fie irevocabila.
Mentionez ca ambii parinti ai mei au posibilitati financiare de donatie (amandoi realizeaza venituri evidentiate in carnetele lor de munca).
Sau poate sa intreb banca daca as putea cumva preda contractul de ipoteca (ca si in cazul unui leasing), deci eu sa nu mai am nicio treaba cu acest contract, pur si simplu il ia altcineva cu tot cu titlu de proprietate.
Imi cer scuze daca sunt un pic mai pisaloaga sau insistenta, dar credeti-ma ca problema aceasta ma macina si regret acum ca nu am luat apartamentul din start pe numele parintilor mei sau ca nu am facut schimbarea proprietarului inainte de casatorie.

Va multumesc din suflet pentru ajutorul acordat!:worthy:
faptic pentru ca mama mea sa imi faca donatie o suma pentru a plati lunar rata la banca pana la finalizarea contractului de ipoteca.


Sigur ca va pot remite sume de bani printr-un act de donatie ,irevocabil in principiu, si revocabil , prin exceptie ! Acestia bani pot fi remisi si prin traditiune , imbracand forma darului manual .

N-ar trebui sa va macine absolut nimic : bunul e propriu , iar numai daca dumneavoastra permiteti sotului sa contribuie la plata ratelor acesta dobandeste un drept de creanta !
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Titlul de proprietate nu este necesar sa-l transmiteti altcuiva deoarece calitatea de bun propriu al dumneavoastra asupra apartamentului este incontestabila. Problema este sa nu acumulati prin plata ratelor datorii la sotul dumneavoastra (aceea creanta de care vorbeam noi). Pentru asta mergeti cu mama la notar unde dansa va realiza un act cu titlu gratuit prin care se obliga sa achite ratele pana la epuizarea lor. Acest act este rezonabil adica nu va batea la ochi deoarece dansa este mama dumneavoastra. Tot acolo dumneavoastra veti semna de acceptare a donatiei. Actul de donatie nu trebuie comunicat neaparat bancii. Pentru a fi complet acoperita este bine ca mama sa achite ratele prin virament dintr-un cont personal deschis pe numele ei si sa pastreze ordinele de plata sau extrasele de cont vizate de banca.

Actul de donatie este irevocabil. Revocabilitatea opereaza numai intre soti adica daca sotii isi doneaza ceva unul altuia. Nulitatea actului de donatie este insa altceva insa este dificil de obtinut pentru cel ce ar introduce actiunea mai ales daca este un tert cum e sotul dumneavoastra. Totul este sa nu-i furnizati sotului acele dovezi care ar putea conduce o instanta la concluzia ca actul de donatie este fictiv. In cazul dumneavoastra daca nu faceti greseli mari este foarte putin probabil deoarece buna dumneavoastra credinta se prezuma deci modalitatea aceasta ae un grad de siguranta satisfacator.

In toate situatiile nu riscati absolut deloc sa impartiti apartamentul sotul dumneavoastra nu are nici un drept asupra imobilului.
Multumesc.
Ma voi duce cu parintii mei la notariat pentru incheierea unui act prin care ei se obliga sa-mi plateasca lunar aceasta suma de bani (banuiesc ca notarul stie ce fel de act trebuie, cum se intituleaza etc). Sper doar ca acest act sa fie irevocabil si sa nu am vreo surpriza neplacuta peste ani si ani ... "la o adica".
Daca mai aveti sfaturi, va rog din suflet sa mi le acordati. Eu zilnic accesez acest forum tocmai pentru ca am incredere in dumneavoastra.
Multumesc din suflet pentru timpul acordat.

Alte discuții în legătură

Partaj elena13 elena13 As dori un raspuns pentru urmatoarea speta: suntem divortati si acum suntem in proces de partaj. Parintii mei la un moment dat, in timpul casatoriei, mi-au dat ... (vezi toată discuția)
Partaj, credite elenusht elenusht Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Suntem in proces de divort eu si sotul meu. am incercat sa avem o mediere in ceea ce priveste bunurile insa ... (vezi toată discuția)
Partaj asdfgh!1 asdfgh!1 Buna ziua! Situatia este urmatoarea: sunt in divort cu sotia si as dori sa stiu ce se va intampla in cazul partajului cu bunurile noastre. Apartamentul in ... (vezi toată discuția)