Buna seara!
Ma bucur sa ma alatur formului acestui site. Este o idee excelenta cu atat mai mult cu cat sfaturile vin din partea unor persoane avizate pe care te poti baza.
Supun atentiei celor documentati urmatoarea situatie:
In urma cu 4 ani, am cumparat prin credit ipotecar un apartament. Creditul ipotecar isi are finalitate in anul 2017.
Intrucat anul acesta m-am casatorit, vreau sa stiu cat mai repede posibil daca, faptul ca plata restului de rate se face in timpul casatoriei, da vreun drept sotului asupra apartamentului in situatia unui eventual divort.
Ma ingrijoreaza teribil aceasta problema pentru ca am muncit foarte mult pentru achizitionarea si amenajarea apartamentului meu si n-as vrea sa ma trezesc ca mai are drept asupra lui si altcineva, chiar daca acel altcineva este chiar sotul meu.
Mentionez ca voi face o imputernicire la banca pe numele mamei mele pentru a plati ea ratele (din banii mei, clar), astfel ca va aparea pe chitanta ca a achitat rata mama mea, nu eu; asta ca sa nu se zica ulterior ca salariul meu s-a dus pe casa care e tot a mea.
Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat cert si mai ales sigur si legal, il asigur de toata consideratia mea. Cu multumiri,
Pai si daca eu is sotul... nu pot oare demonstra ca din banii din casa s-au dus la mama sotiei?
Cum dovedeste sotul ca din banii sotiei se duceau banii la soacra? Cu martori, prezumtii. Cum dovedeste in aparare sotia si soacra ca banii erau ai lor?
Depinde mult de intreaga situatie, de veniturile partilor, de obiceiurile lor financiare, de modul de plata, de modul de primire a veniturilor etc.
Este o solutie buna, sincer, insa daca sta in picioare sau nu intr-un eventual partaj cu sotul, asta depinde de situatia concreta pe care nu o cunoastem in amanunt. Depinde de multe, inclusiv de stabilitatea modului de viata.
INteleg ca vreti un act irevocabil (prin care cred ca intelegeti de nedesfacut), acest lucru insa e greu si scump de obtinut, mai ales ca nu stiu cat de legal este ceea ce doriti dv., trebuie vazut exact asta de cineva.
Oricum, solutia lui rarespopa imi pare buna, Ioana are si ea dreptate, nu e bun comun...
Asa cum zice AVLIL solutia pe care v-am oferit-o nu este perfecta si depinde de situatia concreta, de modul de derulare pe viitor a acelor plati, de veniturile dumneavoastra, de veniturile mamei si nu in ultimul rand de rigoarea privind respectarea unor reguli pana la achitarea ratelor. Numai dumneavoastra care sunteti direct implicata cunoasteti situatia concreta si puteti aprecia daca elementele de nesiguranta la care noi v-am facut atenta ar fi de natura sa afecteze valabilitatea actului de donatie sau nu si daca solutia este realista.
Ca raspuns, va spun ca mama mea are venitul suficient de mare pentru acoperirea ratei mele lunare, eu la fel, ambele venituri se primesc pe card prin virament bancar efectuat de unitatea angajatoare, sotul meu avand o firma de unde castiga ceva mai mult decat mine.
Nu stiu la ce anume va referiti cand spuneti rigoare privind respectarea unor reguli pana la achitarea ratelor. Eu sunt total dispusa sa respect anumite reguli ce se impun spre siguranta actului incheiat.
Oricum, mama mea are posibiltatea sa vireze rata lunara chiar din contul ei deschis la banca unde are cardul de salariu si evident va pastra orice dovada in acest sens.
Va multumesc inca o data pentru sfaturi.
Exemplu de regula: Nu efectuati tranzactii prin virament catre mama dumneavoastra ce ar putea fi corelate cu plata ratelor. Cand ii dati bani nu o faceti de fata cu alte persoane. Nu vorbiti despre asta cu nici o persoana din anturaj indiferent cine este. Nu faceti concesii de la aceste reguli. Etc...
doamna draga, apartamentul este achizitionat inainte de casatorie .
deci are calitatea de bun propriu , iar nu de bun comun al sotilor .
in eventualitatea unui divort , apartamentul va va fi atribuit dvs , insa sotul va avea doar un drept de creanta in privinta ratelor . aceasta inseamna ca dvs va trebui sa-l despagubiti , corespunzator ratelor achitate.
mai mult dansul va trebui sa faca dovada cu acte ca a contribuit la achitarea ratelor ( extras de cont etc ) .
va agitati degeaba, fiindca apartamentul va ramane sigur al dvs .
daca doriti totusi sa va linistiti, puteti daca insistati sa incheiati una ct de donatie , intre dvs si parintii dvs , prin care dansii va doneaza dvs personal ( fara a face referire si la sotul dvs ) o suma de bani necesara pentru acoperirea ratelor la imobilul in speta .
iar dvs achitati ratele cu banii luati din contul respectiv, in care au intrat banii donati de catre parintii dvs .
si astfel faceti dovada ca doar dvs ati achitat ratele din banii proveniti dintr-o donatie personala , de la parintii dvs .
si gata, s-a rezolvat . nu mai trebuie sa renuntati la imobil sau sa-l treceti pe numele altei persoane .
Partaj
elena13
As dori un raspuns pentru urmatoarea speta: suntem divortati si acum suntem in proces de partaj. Parintii mei la un moment dat, in timpul casatoriei, mi-au dat ... (vezi toată discuția)
Partaj, credite
elenusht
Buna ziua,
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Suntem in proces de divort eu si sotul meu. am incercat sa avem o mediere in ceea ce priveste bunurile insa ... (vezi toată discuția)