avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati de intarziere

Buna ziua,
Am o problema la care as dori o sugestie legala
Asociatia m-a dat in judecata pentru penalitati de intarziere dar pentru un an(2013) nu are o hotarare a adunarii generale a asociatilor privind stabilirea de penalitati ci doar un proces verbal al comitetului executiv iar pe anul 2014 adunarea generala a asocitiei s-a tinut in decembrie 2014, deci hotararile acestei adunari generale privind penalitatile nu pot fi retroactive pe anul 2014.
Ce prvederi legale stipuleaza obligatia asociatiei de a avea doar hotararea adunarii generale a asociatiei pentru aceste penalitati si nu si hotararea comitetului executiv?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:00, 18 Octombrie 2015
Esential este ca se stabileste anual doar prin hotarare a adunarii generale a asociatiei nu prin hotarari ale comitetului director.
Comitetul director este comitetul executiv al asociatiei, iar HG 1588 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari spune urmatoarele:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
...............
j) stabileste sistemul propriu de penalizari al asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Nicaieri in lege sau in norme nu se specifica ca acest lucru se face anual.

Ca se poate modifica sau renunta la el, asta este alta poveste, dar nu e obligatoriu sa se stabileasca anual.
Am avut in instanta peste 20 de dosare in ultimii 7 ani si in toate acestea am depus de fiecare data o copie a hotararii adunarii generale din 2007 care stabileste procentul de penalizari de 0,2%/zi. Toate procesele au fost castigate de asociatie ultimul chiar acum in septembrie 2015.
Reper, toate in baza aceleiasi hotarari luata acum 8 ani.
Scrie daca cititi cu atentie legea 230/2007 ca adunarile generale ale asociatiei se tin obligatoiu in fiecare an in primul trimestru al anului... mai studiati.
Comitetul executiv stabileste cuantumul penalitatilor si il propune pre aprobare adunarii generale. Daca adunarea generala nu aproba propunerea sau aproba un cuantum mai mic asta este ceea ce se aplica

sta s-a intamplat pentru ca respectivii nu au stiut cum sa e apere si instanta nu cunostea prevederile legale.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2015
Adriantot, moderator
Procentul de 0,20%/zi penalizari a fost stabilit de lege in anul 2007.
De atunci dobanda de referinta a Bancii Nationale a tot scazut.
In Bucuresti Apa Nova aplica o penalizare de 0.03%/zi, deci de aproape 7 ori mai mica.

Daca anualizam dobanda de 0.20%/zi vedem ca avem 72%/an ceea ce in conditiile de azi este o penalizare banditeasca!

Eu conosc multe asociatii care au modificat acel maxim, ajungand la 0.10%/ si sau chiar 0.04%/zi. Penalizarile trebuie sa fie un semn de atentionare nu o jupuire a celor care au anumite probleme financiare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Legea 230/2007 art.45 si art.49 sistemul propriu de penalizari ContSters309565 ContSters309565 Asociatie de proprietari de 3 ani infiintata. In acesti 3 ani de la infiintare sau schimat vre-o 3 presedinti si tot atatea comitete executivesi multe adunari ... (vezi toată discuția)
Cine stabileste penalitatile? larisarazvan larisarazvan Buna ziua va rog sa-mi spuneti cine stabileste penalitatile de intarziere intr-o asociatie de proprietari intreb asta pentru ca in Lg.230/2007 scrie ca ... (vezi toată discuția)
E legal ca într-o asociație să se ceară fonduri diverse fără vreo hotărâre a adunării generale ? ionica1980 ionica1980 Cer răspunsuri avizate, bazate pe realitate, în special pe legile din domeniul Asociațiilor de Proprietari, dar și ale celor din domeniul fiscal, pentru ... (vezi toată discuția)