avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati de intarziere

Buna ziua,
Am o problema la care as dori o sugestie legala
Asociatia m-a dat in judecata pentru penalitati de intarziere dar pentru un an(2013) nu are o hotarare a adunarii generale a asociatilor privind stabilirea de penalitati ci doar un proces verbal al comitetului executiv iar pe anul 2014 adunarea generala a asocitiei s-a tinut in decembrie 2014, deci hotararile acestei adunari generale privind penalitatile nu pot fi retroactive pe anul 2014.
Ce prvederi legale stipuleaza obligatia asociatiei de a avea doar hotararea adunarii generale a asociatiei pentru aceste penalitati si nu si hotararea comitetului executiv?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:00, 18 Octombrie 2015
Penalizarile pot fi folosite in vederea repararii, intretinerii proprietatii comune, nu si le baga nimeni in buzunar.
Daca se face o reparatie din acest fond este in beneficiul tuturor proprietarilor, inclusiv a celor care le-au achitat.
Daca sistemul devine mai omenos, o sa constatati in curand cum si altii, care pana acum isi achitau intretinerea la zi, isi vor reconsidera prioritatile si vor lasa plata intretinerii pe planul nshpe

Costi2015 a scris:
Scrie daca cititi cu atentie legea 230/2007 ca adunarile generale ale asociatiei se tin obligatoiu in fiecare an in primul trimestru al anului... mai studiati.
Frumos indemn. E de pe timpul lui Lenin si nu trebuie votat in fiecare an: "Invatati, invatati, invatati!"
Adunarea generala se convoaca cel putin odata pe an, obligatoriu in primul trimestru al fiecarui an. Hotararile care se iau in adunare pot fi cu caracter permanent sau limitate in timp.
De exemplu se alege presedintele si comitetul executiv si se hotaraste ca mandatul lor este de 4 ani. Asta nu inseamna ca in adunarile generale din urmatorul an se fac iar alegeri. Acea conducere ramane 4 ani daca nu se intampla ceva care sa reclame noi alegeri (retragere, deces, slaba gestionare...).
Se poate lua hotararea constituirii unui fond de investitii pentru urmatorii 2-3 ani in vederea reabilitarii termice a blocului iar aceasta se aplica in toata aceasta perioada, adica 2-3 ani fara a fi cazul sa se ia hotararea anual.
Se poate hotara debransarea totala a blocului de la sistemul centralizat de caldura, asa cxum se poate hotara instalarea de repartitoare ori renuntarea la repartitoare si rezilierea contractului cu firma ce gestioneaza aceste repartitoare..., Aceste hotarari sunt uneori luate pentru totdeauna si nu poti relua anual sau de 3 ori pe an daca se convoaca adunarea general de 3 ori intr-un an, nu poti pune iar pe ordine aceste probleme care s-au rezolvat pentru totdeauna.
Anual se iau multe hotarari dar nu cele de genul statutului asociatie, sistemului propriu de penalizari, regulamentul de gestionarea apei si altele de acest gen, decat daca se impune, daca se cere, daca este cazul sa se modifice ceva s.a.m.d.
asta s-a intamplat pentru ca respectivii nu au stiut cum sa e apere si instanta nu cunostea prevederile legale.

Sunteti iar in eroare pentru ca probabil nu ati trecut practic prin asemenea situatii.
Majoritatea proceselor pe care le-am castigat in instanta, au avut din partea restantierilor avocati buni angajati, au soilicitat instantei expertize judiciare, au incercat sa se foloseasca uneori de orice prevedere legala ce le-ar fi dat o sansa. Au contestat sistemul propriu in totalitate, au contestat procentul stabilit de adunarea generala, data acestuia, marimea acestuia s.a.m.d.
Dar, ghinion, vorba cuiva!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 230/2007 art.45 si art.49 sistemul propriu de penalizari ContSters309565 ContSters309565 Asociatie de proprietari de 3 ani infiintata. In acesti 3 ani de la infiintare sau schimat vre-o 3 presedinti si tot atatea comitete executivesi multe adunari ... (vezi toată discuția)
Cine stabileste penalitatile? larisarazvan larisarazvan Buna ziua va rog sa-mi spuneti cine stabileste penalitatile de intarziere intr-o asociatie de proprietari intreb asta pentru ca in Lg.230/2007 scrie ca ... (vezi toată discuția)
E legal ca într-o asociație să se ceară fonduri diverse fără vreo hotărâre a adunării generale ? ionica1980 ionica1980 Cer răspunsuri avizate, bazate pe realitate, în special pe legile din domeniul Asociațiilor de Proprietari, dar și ale celor din domeniul fiscal, pentru ... (vezi toată discuția)