avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura

As vrea sa intreb daca emiterea facturii (in activitatea de prestari servicii ) catre beneficiar -persoana fizica si semnarea acesteia de catre client reprezinta garantia ca acesta va efectua plata la o data ulterioara ( cel mult 40 zile am discutat ).
Iar la acea data se va elibera chitanta .
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 15:12, 18 Decembrie 2009
Proprietarul incheie un contract de comodat cu societatea si prevede expres dreptul acesteia de a inchiria (dar si daca nu ar prevede acest lucru , nu ar avea cine contesta inchirierea intrucat patronul societati care inchiriaza este aceeasi persoana cu proprietarul apartamentului in cauza ).
Unde ar fi ilegalitatea ?

Din cite stiu eu, inchirierea este clar legiferata, stabilindu-se clar drepturile si obligatiile atit ale chiriasilor cit si ale proprietarilor. E vorba de legea 114/96 si OUG40/1999. In ambele se vorbeste numai de chirias si proprietar facindu-se referire la subinchiriere.
Un contract de comodat nu da dreptul la subinchiriere (unde e vorba de chirias) si cu atit mai mult la inchiriere (unde e vorba de proprietar).
Nu vad de ce dvoastra ca PF nu puteti face direct contractul de inchiriere cu chiriasul (impozitul este de 16% si nu se plateste TVA) ca si in cazul unei societati comerciale (exceptind microintreprinderile).
Oricum daca societatea nu are codul caen care permite inchierea, nu poate desf activitate de inchiriere (se confisca veiturile).
Vorbesc de cazurile ideale, nu de cele in care cei care vin in control nu sesizeaza neregulile. In partea de tara unde traiesc eu cei de la fisc tin cont de toate acestea.
Din discutiile anterioare am inteles ca inchirierea este scutita de tva chiar si in cazul societatilor comerciale , daca acestea nu declara expres ca vor sa plateasca tva pt inchiriere .

Nu am inteles de ce trebuie sa-mi permita codul CAEN ca sa inchiriez ? Doar nu aceasta este activitatea principala a societatii ..
.
Spre exemplu : daca inchiriez un spatiu mai mare si vreau sa subinchiriez jumatate , am nevoie de cod caen care sa-mi permita acest lucru?

Nu vreau sa inregistrez alt venit pe persoana fizica de aceea ma gandesc sa procedez asa , mi se pare mai simplu .Nu mai trebuie sa merg la financiar sa inregistrez contractul .

Apoi daca chiriasul nu vrea sa elibereze apt e o intreaga tevatura sa radiezi la financiar si poti sa ajungi in situati de a plati impozit fara sa mai incasezi chirie.

Am auzit ca se foloseste inchirierea pe persoana juridica tocmai pt a evita inregistrarea contractului ca si persoana fizica .
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
Iael, utilizator
1.Poate sa ma edifice cineva daca comodatarul poate sa inchirieze apartamentul daca are acordul proprietarului ?

2.Este obligatoriu ca societatea sa aiba un cod Caen care sa-i permita inchirierea , daca este singurul bun care-l inchiriaza ?(daca da , care este acest cod ?)


Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
Iael, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar chirii gacon gacon buna ziua, societatea noastra din Romania doreste sa inchirieze un teren unei societati din Ungaria, societate care inchiriaza respectivul teren in ... (vezi toată discuția)
Chirie facturata fara tva cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Am o societate comerciala neplatitoare de TVA si am inchiriat un spatiu comercial de la o alta societate comerciala platitoare de TVA.In urma ... (vezi toată discuția)
Tva la inchiriere AdiBat AdiBat Buna ziua, am o casa proprietate personala (proprietar persoana fizica) si o firma srl cu 3% impozit pe venit si platitoare de TVA in care am investit niste ... (vezi toată discuția)