avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare silita asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare silita asociatie de proprietari

Buna ziua,
Problema sta in felul urmator,locuiesc de 1 an de zile intr-un bloc care datorita neglijentei administratorului si a propietarilor a acumulat datorii la apa rece si termoficare de aprox 70 000 lei.
Acum cateva zile toti propietarii au primit instiintare de la o firma de executori judecatoresti ca se incepe executarea asociatiei datorita neplatii datoriei la termoficare.Mentionez ca respectiva firma de termoficare nu mai functioneaza de aprox 5 ani, datoriile fiind din perioada 2009-2010.Problema mea este ca nu inteleg de ce am primit instiintare de proprire pe numele meu atata timp cat eu nu eram propietar atunci si din actele lasate de fostul propietar rezulta ca debransarea de la termoficare la apartamentul meu s-a facut din 2002, am o adeverinta de la asociatia de propietari in care se mentioneaza ca se aproba debransarea , apartamentul neavand datorii la intretinere.
Ce pot face in cazul acesta?de ce nu a venit respectiva instiintare doar pe numele datornicilor?
Se specifica ca daca datoria nu este platita in termen de 5 zile se va face proprire pe conturile si bunurile asociatiei, desi nu inteleg care ar putea fi acelea.Care este cel mai sumbru lucru care s-ar putea intampla in cazul acesta? multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:56, 21 Noiembrie 2015
coolgirl2014 a scris:

daca datoria nu este platita in termen de 5 zile se va face proprire pe conturile si bunurile asociatiei,

Poprirea pe conturile si bunurile debitorului constituie formula si procedura prevazuta de codul civil
In cazul dv,asociatia de proprietari mai mult ca sigur ca nu detine suma in cont ,pentru ca daca ar fi detinut-o ar fi achitat-o si ar fi indepartat executarea silita
Executorul judecatoresc ar fi putut executa asociatia de proprietari respectiv sa dispuna retinerea cotelor lunare de intretinere,varianta in care debitul se poate recupera partial intr-o perioada lunga de timp si in care asociatia de proprietari ar fi acumulat noi debite fata de furnizorii prestatorii de servicii
Asa executorul judecatoresc a ales varianta favorabila lui de recuperare rapida debit dispunand executarea silita a proprietarilor-care pentru a nu ajunge sa le fie executate apartamentele vor intelege sa achite suma
Problema esentiala o constituie aceia ca executorul judecatoresc de regula nu individualizeaza sumele de plata in sarcina proprietarilor,dispunand executarea acestora pentru suma solicitata de recuperat de catre furnizorul de agent termic
Este situatie delicata,pentru care proprietarii ar trebui sa realizeze front comun,sa convoace adunare generala sa analizeze responsabil situatia si strategia achitarii debitului
Ar exista varianta ca asociatia de proprietari ca debitor sa incheie angajament de plata cu acordul creditorului

Citatia arata in felul urmator:

" catre Numele meu, adresa

In conf cu prevederile legale prevazute de articolul 782, cod Proc.Civ, avand in vedere cererea de executare silita, solicitata de creditorul s.c. x SA,adresa. in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta nr..., debitor fiind asociatia de propietari nr..., va inaintam urmatoarele:
ADRESA
Infiintare poprire

Prin care va solicitam sa indisponibilizati suma de 9193 lei, reprezentand debit inclusiv cheltuieli de executare silita, datorata de catre asociatia de prop nr...
Solicitam ca sumele astfel indisponibilizate sa fie depuse pe seama si la dispozitia executorului judecatoresc prin virament bancar in contul....
Solicitam ca in temeiul legal de 5 zile, conform art.786 cod.Proc.Civ sa ne comunicati dovada indisponibilizarii si consemnarii sumelor mai sus mentionate, in cuantum de 9193 lei.
Alaturat va anexam urmatoarele acte, in copie xerox, conforme cu originalul:
-Titlul care se executa
-Incuviintarea executarii silite
-incheierea intocmita de executorul judecatoresc cu privire la cuantumul onorariului si cheltuielile de executare.

Am fost putin mai devreme sa vb la acest cabunet de executori si din pacate domnul respectiv nu era la birou pt a-mi oferi mai multe lamuriri,va trebui sa revin luni.
Din cate am inteles s-a trecut la executarea fiecarui propietar in parte...Sa inteleg ca suma de 9193 lei revine fiecarui propietar sau e suma totala pe tot blocul.
Care ar fi primul pas pe care ar trebui sa-l fac acum, sa-mi angajez un avocat deoarece stie mai bine ce e de facut?
~ Conținut șters la cerere ~

Multumesc pt raspuns.

Cel mai mult ma deranjeaza faptul ca sunt pusa intr-o stare de stres, sunt pusa pe drumuri si va trebui sa cheltuiesc niste bani aiurea cand eu nu am nici macar 1 leu restanta la intretinere.De ce sunt toti bagati in aceiasi oala?Nu poate administratorul sa dea executorului spre executare doar propietarii cu datorii?
E foarte complicata situatia deoarece vechiul administrator cand a vazut ca treaba devine fff urata a plecat si acum asociatia abia a gasit alt administrator care trebuie sa puna ordine in foi si sa vada ce e de facut...si asta dureaza...
Are cineva idee cat ar costa un avocat angajat sa-mi rezolve aceasta problema?
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2015
Adriantot, moderator
Nu inteleg unde este asociatia in aceasta poza. De ce nu s-a cerut informatiile exacte cu cifra exacta care este datorata plus penalitatile (daca exista)?
Se pare ca suma de 9193 lei este ceruta pe apartament. Ar fi interesant de vazut diferenta intre ce se cere si care sint datoriile.

Firma de termoficare poate functiona sub un nume nou.

Cum toate contractele sint facute de asoc. in numele proprietarilor, este logic sa revina fiecarui apt. indiferent cit de corecta a fost plata in timp, o datorie care nu ii apartine. Dar, in acelas timp, acelas argument ar fi foloist la executarea silita a asociatiei si nu a tuturor proprietarilor.
1) Ce se intimpla aici este rezultatul indiferentei proprietarilor la activitatile asoc. si administratiei de proprietari,
2) Se contesteaza suma si se adauga dovezile de debransare si chitantele platite la administratie. Stiu, vor fi voci care vor spune ca aceasta dovada s-a facut cind a fost vinzarea-cumpararea facuta, dar nu exista nici o logica in nimic, din cite vad eu. Din acest motiv, dovezile (copii)atasate la contestatie sint necesare.

"Nu poate administratorul sa dea executorului spre executare doar propietarii cu datorii?" aici ar fi 2 motive din care unul este descris mai sus si al doilea ar putea fi- comisionul executorului?
coolgirl2014 a scris:

Citatia arata in felul urmator:

" catre Numele meu, adresa

Prin care va solicitam sa indisponibilizati suma de 9193 lei, reprezentand debit inclusiv cheltuieli de executare silita,

Care este cheltuiala de executare silita din suma solicitata? Sau invers: care este suma datorata la firme? Logic este sa existe o diferenta la comision cind se executa silit 5 apt. si cind se face aceasi operatie la 60 apt.
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)
Debransarea locatarilor inca bransati la sistemul de stat de termoficare mirrrela mirrrela Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva o baza legala in care se poate rezilia contractul cu firma de stat de termoficare din oras. Mentionez ca este vorba ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume fraudate in asociatie Draganleia Draganleia Buna seara, sunt membra unei asociatii de proprietari. Sunt debransata din 2002 de la termoficare si gaze si din 2010 de la apa canal In urma unei fraude a ... (vezi toată discuția)