avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare silita asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare silita asociatie de proprietari

Buna ziua,
Problema sta in felul urmator,locuiesc de 1 an de zile intr-un bloc care datorita neglijentei administratorului si a propietarilor a acumulat datorii la apa rece si termoficare de aprox 70 000 lei.
Acum cateva zile toti propietarii au primit instiintare de la o firma de executori judecatoresti ca se incepe executarea asociatiei datorita neplatii datoriei la termoficare.Mentionez ca respectiva firma de termoficare nu mai functioneaza de aprox 5 ani, datoriile fiind din perioada 2009-2010.Problema mea este ca nu inteleg de ce am primit instiintare de proprire pe numele meu atata timp cat eu nu eram propietar atunci si din actele lasate de fostul propietar rezulta ca debransarea de la termoficare la apartamentul meu s-a facut din 2002, am o adeverinta de la asociatia de propietari in care se mentioneaza ca se aproba debransarea , apartamentul neavand datorii la intretinere.
Ce pot face in cazul acesta?de ce nu a venit respectiva instiintare doar pe numele datornicilor?
Se specifica ca daca datoria nu este platita in termen de 5 zile se va face proprire pe conturile si bunurile asociatiei, desi nu inteleg care ar putea fi acelea.Care este cel mai sumbru lucru care s-ar putea intampla in cazul acesta? multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:56, 21 Noiembrie 2015
In opinia mea este discutabila calitatea de tert poprit a membrilor asociatiei de proprietari.

Sumele pe care acestia le datoreaza nu sunt datorate asociatiei ci furnizorilor, asociatia actionand ca un mandatar al acestora.

Este gresit si a plati intreaga intretinere catre un furnizor care executa silit. Ce se intampla in aceste conditii cu ceilalti furnizori si sumele datorate lor ?
Aveti dreptate numai ca ei, asociatia, conducerea asociatie, proprietarii.. au gresit iar acum trebuie sa plateasca pentru greseala lor.
Au gresit cei din conducerea asociatiei ca nu au actionat la timp pentru a recupera restantele ca sa aiba bani sa achite furnizorii. Au gresit pentru ca in toata prerioada cat a durat procesul in instanta (cativa ani) nu au constituit fonduri in eventualitatea ca vor pierde procesul s.a.m.d.
Au gresit proprieatrii pentru ca nu au schimbat conducerea si nu au ales oameni priceputi. S-au complacut in aceasta situatie.
Am trait aceasta situatie si va spun din experienta. In 2008 am "mostenit" datorie de un miliard de lei vechi catre furnizorul de agent termic, din care jumatate erau penalizari de intarziere. Am reziliat contractul cu fiurnizorul care ne-a actionat imediat in judecata. Ne-am judecat 3 ani. In aceasta perioada am platit totusi debitul de baza, adica 500 milioane in primul an. Din primavara lui 2008 pana in toaman aveam 10 procese pe rol impotriva proprietarilor cu restante mari. Am adunat treptat bani in fondul de rulment (era aproape inexistent in 2008), in fondul de reapartii (era zero in 2008), penalizari, venituri din exploatarea proprietatii comune... Dupa 3 ani de proces cu tot cu recurs am castigat in sensul ca instanta a constatat ca am achitat debitul principal iar cu privire la penalizarile facturate de furnizor am am gasit o "chichita", o mica geseala a furnizorului iar instanta le-a respins cererea pentru penalizari in recurs dupa ce la fond le acceptase.
Dar, credeti-ma ca in 2011, aveam in cont pusi deoparte cei aprox. 50.000 lei noi (indiferent de sursa lor: fonduri de orice fel) si eram pregatiti sa-i achitam furnizorului fara sa asteptam executarea daca furnizorul ar fi castigat in recurs.

In cazul de fata dumneavoastra intrebati ca
"Ce se intampla in aceste conditii cu ceilalti furnizori si sumele datorate lor ?".
In 2-3 luni se achita datoria catre executor si asociatia va inregistra restante fata de ceilalti furnizori. Acestia vor aplica penalizari. Dar in cateva luni de intarziere nu vor fi debransati si nu vor fi actionati in instanta mai alesdaca presedintele merge si discuta cu ceilati furnizori.
Dar, asa cum ama mai spus, presedintele, daca inca nu a facut-o, trebuie imediat sa-i actionezein judecata pe cei mai mari restantieri, sa notifice si pe cei cu restante mai mici, sa discute eventual marirea fondului de rulment, sa caute si alte surse de finantarea pentru asociatie (chirii, sponsorizari...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)
Debransarea locatarilor inca bransati la sistemul de stat de termoficare mirrrela mirrrela Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva o baza legala in care se poate rezilia contractul cu firma de stat de termoficare din oras. Mentionez ca este vorba ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume fraudate in asociatie Draganleia Draganleia Buna seara, sunt membra unei asociatii de proprietari. Sunt debransata din 2002 de la termoficare si gaze si din 2010 de la apa canal In urma unei fraude a ... (vezi toată discuția)