avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari, repartizare pierderi apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari, repartizare pierderi apa rece

Buna ziua.
As dori sa stiu cum se repartizeaza pierderile de apa rece intr-un bloc unde toti au contoare in apartament.
De exemplu noi consumam cam 7 mc apa si avem pierderi 5 mc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:31, 23 Decembrie 2015
Nu va mai chinuiti cu moduri de repartizare a diferentelor doar pe un singur criteriu pentru ca diferentele au mai multe cauze.
In partea dreapata a acestei pagini la "Documente utile" gasiti regulamentul de gestionare a apei adoptat in asociatia noastra acum 8 ani. Preluati acest regulament si adaptati-l la situatia concreta a asociatiei dumneavoastra. Cand o sa-l cititi o sa vi se para greu, stufos..., dar cand o sa-l aplicati o sa vedeti ca este simplu.
Acesta rezolva total gestionarea consumului de apa daca este insotit de masuri tehnice si organizatorice: revizia intregii instalatii comune si angajarea unui instalator permanent al asociatiei care sa supravrgheze si sa intervina in cateva minute de la producerea oricarei avarii.
Spun asta pentru ca o piedere ce duce la plata suplimentara a 5 m.c apa peste cei 7 consumati cinstit, este o piedere enorma. La 1000 m.c. apa cat consuma o asociatie medie ar insemna o piedere de peste 700 m.c. apa. Asta inseamna ca daca s-a spart o conducta, apa a curs continuu o saptamana sau doua fara ca cineva sa observe si sa intervina. Iar 700 m.c apa inseamna 5000 lei pe cand pentru un istalator angajat asa cum spuneam noi platim doar 300 lei/luna. Viziteaza zilnic dimineata subsolul (10-15 minute) si intervine la orice ora daca cineva sesizeaza ca s-a oprit apa, a scazut debitul, se aude cum curge apa undeva...
cyan a scris:

Solicitati presedintelui AP sa va prezinte modalitatea aprobata in AG pentru repartizarea "pierderilor" de apa. Aceste diferente au cauze multiple, discutate si intoarse pe toate partile in multe alte topicuri, incepand cu diferenta dintre clasele de precizie ale apometrelor din apartamente si contorul general, declarari de consumuri eronate intentionate sau neintentionate si culminand cu pierderi reale cauzate de avarii. Daca nu aveti apa in subsol si nici tevi sparte atunci cauzele trebuie cautate in alta parte.

Bine, dar ce ne facem dacă avem cazul petrecut în Asociaţia mea, mai bine zis în blocul în care locuiesc, ce are legătură cu dubioasele şi discutabilele pierderi de apă. Citiţi ce voi scrie în postarea mea şi minunaţi-vă:
➤➤➤ La scara noastră, timp de minim 4 ani erau pierderi (diferenţe) la apă (rece sau caldă) foarte mari, de 10-30 lei/54 apt./lună, culminând cu aberanta sumă de 72 lei (10,4 mc) pentru fiecare dintre cele 54 de partamente (cu magazinele de la parter incluse) - fusese o avarie, dar descoperită târziu de cei plătiţi regeşte de noi. Scoteam apa ori cu cisternele, ori cu o moto-pompă !
Am făcut multe contestaţii pentru acele pierderi mari de apă lunare, care existau cu toate că am dat bani în multe rânduri pentru reparaţii ale conductelor, dar pierderile tot mari erau, chiar şi de 20-30 lei/lună. Numai în tot anul 2013 am dat în plus cam 200 lei de fiecare apartament pentru acele pierderi aberante de apă !
După ce au fost ameninţaţi cu Acţiune în Instanţă, cei de la A.P. au făcut ceva ce deja arată abuzurile lor cel puţin în acest caz, cu pierderile de apă - TIMP DE 4 LUNI (inclusiv luna Oct. 2015) PE LISTELE DE ÎNTREŢINERE DE LA BLOCUL NOSTRU AU APĂRUT, INCREDIBIL, ... 0 LEI PIERDERI DE APĂ, CA ŞI CUM NICIO PICĂTURĂ NU S-A RISIPIT !!!
Asta deja întrece orice imaginaţie (chiar acum 2 luni am avut ... - 2 lei pierderi de apă !?) şi ar cam trebui făcută o anchetă, mai ales că ştim că n-au mai făcut vreo reparaţie la instalaţiile şi conductele scării de peste un an, deci nu e posibil ca subit să nu mai fie o picătură de apă pierdută ! Înseamnă că mai mereu am avut pierderi foarte mici de apă - altă explicaţie nu-i.
Cum e posibil să ai aproape lună de lună, timp de mai mulţi ani, sume mari ca pierderi de apă, şi, deodată, timp de 4 luni, să ai 0 lei pierderi, ca şi cum un magician ar fi acţionat aici ? Tehnic vorbind, e imposibil să ai 4 luni 0 lei pierderi, nici măcar 0,5 lei/apt. ... asta-i prea de tot, se cade în extrema cealaltă ! Dacă e aşa, înseamnă că noi am fost furaţi timp de mai mulţi ani de către "şefii" de Asociaţie, ni se declarau sume umflate, pentru a ne "buzunări".
Extremele astea mie nu-mi plac, şi de-asta activitatea celor din Asociaţii e extrem de dubioasă, făcută parcă pentru a-şi ascunde incompetenţa !
zxc1
am citit si topicul despre presedinte si avocat din care eu am dedus ca in asociatia cum zice si legea este o suspiciune rezonabila ca se fura.
dvs ar trebui sa invocati articolul 10 din legea 230/2007 si cereti sa vi se prezintye facturile pe ultimi 3 ani sau 4 ani de la furnizorul de apa, si acolo o sa se vada cata apa a consumat blocul,si daca sau trecut metri in plus la apa inseamna ca sa comis ilegalitati.
cel mai bine cautati un avocat si dati in judecata asociatie si cereti si o expertiza financiar-contabila si vedeti clar ce se intampla acolo.
daca considerati ca santeti furat de ce nu luati masuri?
fyeratanye, se vede că eşti nou pe-aici şi că n-ai citit postările mele în care am descris cu lux de amănunte despre câte abuzuri şi ilegalităţi avem în cea mai mare Asociaţie din oraş (460 proprietari, în 9 blocuri vechi din 1964, cu 28 de scări, pe o suprafaţă imensă).
Eu am avut şi mai am probleme cu actuala preşedintă care m-a dat în judecată pentru nişte datorii la întreţinere ca urmare a unor facturi ilegale şi aberante, criticate chiar şi de experţi, dar şi de Consilierii Locali. Vedeţi detalii despre abuzurile acestei preşedinte pe care n-o putem "răpune" juridic, cu toate că abuzează la greu faţă de mai toţi cei 460 de proprietari (o fi având imunitate ca parlamentarii ?): [ link extern ]
Am făcut petiţii, sesizări, etc., şi către Primărie, şi către alte organe judiciare, dar aceşti conducători ai A.P. n-au păţit mai nimic - dimpotrivă, la minim 2 plângeri penale făcute de diferiţi proprietari păgubiţi, s-au clasat dosarele, cu toate că probele erau "beton" şi chiar se câştigase în primă Instanţă, prin Ordonanţă Preşedinţială !
Dar, oricum, problema asta cu pierderile de apă e foarte dubioasă, ştiind că aproape lună de lună am avut pierderi mari, iar de 4 luni, ca prin minune, fără a se repara vreo conductă, avem 0 (zero) lei pierderi.
Nu ştiu dacă a auzit cineva despre minunea asta ... care denotă nu numai incompetenţă, ci poate şi alte lucruri mai grave.
Să zicem că şi cei de la Apaterm au dat aceste valori ... dar cum e posibil, tehnic vorbind, să fie 0 mc pierderi de apă, după ce am "urlat" toţi că lunar avem pierderi inexplicabil de mari.
Poate s-or fi speriat şi au observat ceva nereguli cu apometrele, dar asta ar însemna să contestăm toate valorile apometrelor anterior celor 4 luni.
Ce mai putem face să-i acuzăm de ilegalităţi pe cei care conduc A.P., ştiind că d.p.d.v. tehnic nu se explică aceste consumuri la cele două extreme, în loc să fie, logic, consumuri apropiate lună de lună ?! Dacă e nevoie, chemăm şi un Expert Tehnic, să ne explice dacă sunt posibile aceste valori statistice de câţiva ani !
P.S.
Tocmai art.10 din Legea 230/2007 nu se respectă deloc de către actuala preşedintă (nici vechea conducere n-o făcea), chiar aceasta ne interzice accesul la documentele Asociaţiei, motivând că sunt ba la Expertul Contabil, ba la Organele Judiciare de cercetare (dosar penal), sau ne spune că nu ne pune la dispoziţie acele documente decât dacă Judecătoria sau Procuratura îi cere în mod expres asta !
Deja cucoana asta ar trebui chiar amendată sau demisă de urgenţă mai ales de către Primărie (sau să sesizeze din oficiu organele penale), pentru că nu ţine cont nici măcar de somaţia comandantului Poliţiei din 04.04.2014, care i-a cerut să respecte cel puţin art. 10 din Legea 230/2007, dar aceasta nu recunoaşte nici măcar că a luat cunoştinţă de acest document oficial: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
zxc1, utilizator
Pana cineva nu verifica nu se poate sti care este sursa diferentelor de apa.
- administratorul poate incarca mai mult decat factura
- tevi sparte la subsol
- administratorul nu a mai verificat personal apometrele a.i. locatarii dau singuri citirile
- locatari cu apometre defecte
- apometre individuale montate gresit pe verticala care-i schimba clasa
- locatari care masluiesc apometrele, rup sigiliile, instalatii modificate care ocolesc apometrele ...
- administrator sacosar care trece mai putina apa la anumiti locatari
- apometru general defect sau conditii tehnice de montare gresite

In privinta ultimului aspect gasiti mai multe informatii la adresa [ link extern ]

Un singur aspect doresc sa-l mai ating in privinta verificarii metrologice a apometrelor din locuinte pentru ca s-a spus un lucru neadevarat. Legislatia nu prevede obligatia ca apometrele din locuinte sa se verifice metrologic decat daca are contract direct cu furnizorul, adica numai daca pe baza acelui apometru se FACTUREAZA apa. In cadrul asociatiei este evident ca se factureaza doar pe apometrul general si verificarea metrologica este obligatorie doar pentru apometrul general nu si in locuinte. Apometrele individuale din locuinte sunt doar repartitoare de costuri si pe baza lor doar se repartizeaza costurile nu se factureaza.
Stiu ca si acest lucru este o mare prostie dar asta este legea si nu vorbesc decat pe lege.
Evident se vor gasi persoane care sa conteste iar acest lucru dar ii invit sa discutam pe lege.

Art. 21. OG 20/1992 - Se supun controlului metrologic legal măsurările care se încadrează în următoarele categorii:
a) măsurările efectuate în cadrul unor tranzacţii comerciale sau măsurările pe baza cărora se stabilesc costuri pentru utilităţi publice, tarife, taxe, daune, impozite şi altele asemenea
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
bizman, utilizator

Alte discuții în legătură

Incarcare factura apa si canal antonela antonela Buna, la toata lumea. Am o speta interesanta, si solicit si parerea dvs. Intr-un bloc de apartamente, proprietarii au primit facturile la servicii comunale, ... (vezi toată discuția)
Apometre radio si repartitoare cu citire prin unde radio petre1981 petre1981 E ok pretul obtinut ? - Initial la nivelul asociatiei de proprietari s-a hotarat sa schimbam repartitoarele (aveau 9 ani vechime) si sa facem verificare ... (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)