avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari, repartizare pierderi apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari, repartizare pierderi apa rece

Buna ziua.
As dori sa stiu cum se repartizeaza pierderile de apa rece intr-un bloc unde toti au contoare in apartament.
De exemplu noi consumam cam 7 mc apa si avem pierderi 5 mc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:31, 23 Decembrie 2015
asa cum am spus cu alta ocazie, reducerea diferentelor se poate face cu sincronizarea citilor apometre4lor individuale o data cu citirile furnizorului de apa (diferentele de citire ajung si pana la 10 zile, si de aici apar diferente destul de mari intre citiri)
revin si spun ca daca legea 224 ar fi aplicata (se pare ca nu a-ti citit-o), spune clar ca se va incheia contract individual intre furnizor si fiecare proprietar
daca vreti sa spuneti ca aceasta lege nu e buna, inseamna ca se doreste in continuare furtul de apa
repet ca furnizorii nu prea sunt de acord, deci ar trebui insistat pe aplicarea legii cu toate consecintele pt rai platnici si cei ce fura apa
Apometrele trebuie asa fie verificate metrologic si atunci cand se achizitioneaza un apometru nou, acesta este insotit de un buletin de verificare metrologica pe care scrie concret data pana la care este valabila.
Verificarea metrologica a apometrelor se face apoi la expirarea verificarii initiale, verificare fireasca, necesara atat pentru proprieatrul apartamentului cat si pentru asociatia de proprietari.
In tara sunt multe laboratoare verificare metrologica, dotate cu apartura de masurare si verificare, autorizate de Biroul Român de Metrologie Legală, conform legislatiei in vigoare.
Iata cateva exemple la intamplare:
[ link extern ]
[ link extern ] /
[ link extern ]

In M.O. 181/2010 a fost publicat ORDINUL pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal L.O. — 2010.
[ link extern ]
La pagina 8 din M.O. gasiti acest ordin. La punctul 9 din tabel gasim "Contoare de apa". Verificarea metrologica conform acestei prevederi legale se face cu o priodicitate de 5 ani pentru contoarele de apa rece si 4 ani pentru apa calda.

Nu stiu despre ce lege este vorba in plus eu nu comentez legea. Postarea legii ar fi binevenita. (sa avem idee)

In concluzie, nu se[b] rezolva multe probleme ci una singura: eterna, pretioasa si vesnica tinara si nemuritoare "pierdere de apa". Credeam ca exista cu adevarat multe probleme rezolvate.
Unde s-a vazut in lume sa se faca citirea apometrelor simultan si lunar pentru a se evita "pierderile de apa"?
In momentul in care se elimina cauza "pierderilor", cineva mai sus a enumerat mai multe situatii care determina "pierderi de apa" lunare, se elimina si efectul. Se poate rezolva situatia daca proprietarii impreuna cu asoc. discuta si adopta masuri.

In principiu nu sint un entuziast al aparatelor cu unde, mai ales ca am in dotare si stiu ce pot sa faca.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2015
ContSters371153, utilizator
Adriantot a scris:
Apometrele trebuie asa fie verificate metrologic si atunci cand se achizitioneaza un apometru nou, acesta este insotit de un buletin de verificare metrologica pe care scrie concret data pana la care este valabila.
Verificarea metrologica a apometrelor se face apoi la expirarea verificarii initiale, verificare fireasca, necesara atat pentru proprieatrul apartamentului cat si pentru asociatia de proprietari.
In M.O. 181/2010 a fost publicat ORDINUL pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal L.O. — 2010.
[ link extern ]
La pagina 8 din M.O. gasiti acest ordin. La punctul 9 din tabel gasim "Contoare de apa". Verificarea metrologica conform acestei prevederi legale se face cu o priodicitate de 5 ani pentru contoarele de apa rece si 4 ani pentru apa calda.

Intai de toate sa va spun ca citati dintr-o baza legala (Ordin BRML 48/2010) care a fost abrogata.
A se vedea [ link extern ]
Dar este irelevant pt ca si in Ordinul BRML 148/2012 care este in vigoare spune acelasi lucru care l-ati mentionat.

Art. 1 din Anexa la Ordinul BRML 148/2012 — Prezentul document stabileste, în conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările si completările ulterioare, categoriile si sortimentele de mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal, modalitătile de control metrologic care trebuie să fie aplicate fiecărui sortiment, precum si intervalele maxime admise între două verificări metrologice succesive. Toate aceste detalii sunt prevăzute în tabelul 1.
Art. 21. OG 20/1992 - Se supun controlului metrologic legal măsurările care se încadrează în următoarele categorii:
a) măsurările efectuate în cadrul unor tranzacţii comerciale sau măsurările pe baza cărora se stabilesc costuri pentru utilităţi publice, tarife, taxe, daune, impozite şi altele asemenea

Ordinul BRML 148/2012 nu functioneaza de sine statator ci in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 20/1992. A se vedea Art. 1 din Anexa la Ordinul BRML 148/2012
Cele doua legi nu se contrazic ci se completeaza reciproc. Art. 21. OG 20/1992 se traduce in sensul ca se supun verificarii metrologice mijloacele de masura prevazute in Ordinul BRML 148/2012 dar numai cele in baza carora se factureaza utilitati.

In alta ordine de idei va mai dau un argument. Adunarea generala sau comitetul emite o hotarare contrara unei legi, oug, hg...Care are prioritate? Bineinteles ca legea, oug, hg...
Asa si in situatia de fata, daca in opinia dvs cele doua legi specificate s-ar contrazice, care are prioritate: Ordonanta de Guvern sau un Ordin BRML? Evident Ordonanta pentru ca are rang superior!
Dar dupa cum am mentionat cele doua nu se contrazic ci se completeaza reciproc.
La apometrele in baza carora nu se factureaza utilitati ci doar se repartizeaza costuri nu este obligatorie verificarea metrologica. Asta este legea.

Inca un aspect de mentionat.
Sa nu confundam verificarea metrologica initiala cu verificarea metrologica periodica.
Nici un instrument de masurare nu poate fi introdus pe piata si pus in functiune fara verificare metrologica initiala.
Art. 16. OG 20/1992 - Pentru introducerea pe piaţă şi punerea în funcţiune a mijloacelor de măsurare prevăzute la art. 15 alin. 1, cu excepţia celor din domeniile prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformităţii produselor, republicată, controlul metrologic legal se exercită în conformitate cu prevederile din instrucţiunile de metrologie legală, prin următoarele modalităţi:
c) verificare metrologică iniţială;

Evident nimeni nu poate fi mama Omida sa prevada pentru ce va fi folosit mijlocul respectiv.
In schimb verificarea metrologica periodica este obligatorie numai pentru mijloacele de masura in baza carora se factureaza utilitati.

De ex ceasurile sunt verificate doar initial nu si periodic. Poate nu e cel mai bun exemplu dar se intelege. La fel si apometrele in baza carora nu se factureaza utilitati ele au doar verificare initiala si atat.
In situatia in care se doreste facturarea in baza acelui apometru, daca nu mai este in termen verificarea se verifica metrologic si abia pe urma se factureaza in baza lui.

Concluzia fireasca si legala este ca la apometrele individuale din locuinte in baza carora nu se factureaza apa, nu este obligatorie verificarea metrologica periodica ci doar verificarea metrologica initiala
Ca este o prostie, da stiu, dar asta este legea. Si voi puncta de fiecare data aceste aspecte pentru ca o parte din breasla asociatiilor de foarte multa vreme, cred niste prostii din necunoastere si interpretarea eronata a legii, si pe urma cand sunt dati in judecata isi dau seama ca au fost in eroare. In fata judecatorului se discuta pe lege nu pe ce ni se pare noua normal. Si cate am sa va mai spun! Dar toate la timpul lor. La un moment dat cineva va putea scoate o carte cu tot ce spun pentru ca aveti ce invata de la mine.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2015
bizman, utilizator
1- d-le viqua, legea o gasiti pe net pt ca de acolo o am si eu
2- in asociatia noastra asa am hotarat, si '' pierderile'' au scazut cu cca 75%
3- unde aveti "aparate cu unde" si la ce le folositi

Alte discuții în legătură

Incarcare factura apa si canal antonela antonela Buna, la toata lumea. Am o speta interesanta, si solicit si parerea dvs. Intr-un bloc de apartamente, proprietarii au primit facturile la servicii comunale, ... (vezi toată discuția)
Apometre radio si repartitoare cu citire prin unde radio petre1981 petre1981 E ok pretul obtinut ? - Initial la nivelul asociatiei de proprietari s-a hotarat sa schimbam repartitoarele (aveau 9 ani vechime) si sa facem verificare ... (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)