avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mutarea domiciliului si scolii unui minor daca tatal ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mutarea domiciliului si scolii unui minor daca tatal nu este de acord

Buna seara!

Sotia mea are un baietel din casatoria anterioara care prin hotarare judecatoreasca locueste cu noi fiind stabilit un program de vizitare de pentru tatal sau. Problema este ca noi dupa incheierea anului scolar vrem sa ne schimbam domiciliul lucru care implica schimbarea scoli minorului in alt judet, lucru cu care tatal nu va fi deacord. cum ar trebui sa procedam?
Multumim anticipat pentru efortul de a ne raspunde!
Multumesc pentru indrumare si timpul dumneavoastra alocat pentru noi.
Copilul nu vine din neant, ci de la o soala si se transfera la o alta cu situatia scolara cu tot. Daca v-au cerut acordul tatalui , chiar trebuie.
Plus ca mutarea locuintei copilului, daca ingradeste exercitarea autoritatii parintesti se face cu acordul celuilalt parinte.
Schimbarea locuintei copilului Art. 497
(1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.


Solicitati-i acordul si daca nu il obtineti , cereti de la instanta suplinirea acordului. Trebuie sa faceti dovada ca mutarea e in interesul copilului.
Pana se judeca procesul termina anul.scolar.
Sunt cazuri în care justiția trebuie evitata.
Situația școlară o va obține și fără acordul tatălui de la vechea școală.

Ca sa dovedească în instanta ca tatăl se opune durează. ..
Nu este deloc legal ce il sfatuiti pe utilizatorul dynca sa faca.
Custodia este comuna, nu poti lua copilul unui parinte si sa-l muti in alt judet, sa modifici programul de vizita doar pentru ca asa ai tu chef.
1. Vechea scoala are probabil copie dupa decizia de divort si nu va da actele pentru mutarea copilului fara acordul ambilor parinti.
2. La noua scoala va trebui sa depuneti copie dupa decizia de divort si atunci imediat vi se va cere acordul celuilalt parinte. mai ales ca mama cel mai sigur are alt nume de familie decat copilul.
Puteti sa faceti ce v-a sfatuit domnul avocat si prin absurd,cu foarte mare noroc cei de la scoala copilului sa va dea actele fara sa le verifice pentru a-l transfera iar cei de la scoala noua sa nu se uite peste ele si sa-l inscrie, or sa aiba insa mari probleme daca tatal ii va reclama la inspectorat iar transferal se va anula, avand in final nevoie tot de semnatura tatalui natural. Ce o sa va faceti daca in mijlocul anului scolar o sa va treziti ca minorul nu e inscris pe nicaieri? Legea va obliga sa asigurati accesul copilului la sistemul de invatamant, ori daca el nu mai are acces la sistem din cauza faptului ca dumneavoastra ati vrut sa ocoliti legea nu va vad foarte bine.
Sunt multe cazuri de genul asta, copii mutati fara acordul tatalui si niciodata lucrurile nu s-au rezolvat in favoarea mamei.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca fiind custodie comuna mama trebuie sa ia orice decizie referitoare la copil cu acordul tatalui. Pentru nerespectarea hotararii judecatoresti se poate face plangere penala. Daca muta copilul fara acordul tatalui se considera nerespectarea hotararii judecatoresti.
Cereti acordul tatalui, daca nu se poate incercati suplinirea lui in instanta dar e posibil sa nu o puteti optine pentru ca trebuie sa dovediti ca mutarea e in interesul superior al copilului.



Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
Admin, administrator
Interesul suprem al minorului este sa continue școală.
Aspectul legat de schimbarea domiciliului minorului fine de judecata care se va întinde în timp.

Programul de vizita trebuie modificat prin instanta dar acesta este alt aspect fata de continuarea scolii.
Dacă nu se schimba felul învățăturii tatăl nu se poate opune decât pentru dreptul sau la vizita ceea ce este alt aspect juridic.
Nerespectarea programului de vizita poate duce la plangere penala dar tatăl poate fi anunțat unde sa își exercite dreptul la vizita.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna Lauralina Lauralina Sunt divortata si am doi copii.in urma divortului avem custodie comuna cu domiciliul copiilor stabilit la mine. Vrem sa ne mutam din oras dar tatal nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident redspike redspike Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si ... (vezi toată discuția)
Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti Beeank Beeank Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait ... (vezi toată discuția)