avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mutarea domiciliului si scolii unui minor daca tatal ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mutarea domiciliului si scolii unui minor daca tatal nu este de acord

Buna seara!

Sotia mea are un baietel din casatoria anterioara care prin hotarare judecatoreasca locueste cu noi fiind stabilit un program de vizitare de pentru tatal sau. Problema este ca noi dupa incheierea anului scolar vrem sa ne schimbam domiciliul lucru care implica schimbarea scoli minorului in alt judet, lucru cu care tatal nu va fi deacord. cum ar trebui sa procedam?
Multumim anticipat pentru efortul de a ne raspunde!
Tocmai, pentru ca interesul superior al copilului este sa continue scoala,mama nu trebuie sa comita o ilegalitate si sa-l mute fara acordul tatalui.
Nu anunti de azi pe maine un parinte ca I-ai mutat copilul la 300 km departare si sa-si exercite dreptul de vizita acolo.
In practica scolile nu muta copilul fara acordul ambilor parinti cand este decizia de divort la dosarul copilului. Si nici o scoala nu accepta alt copil fara decizia de divort, iar dupa ce o citesc si vad ca e custodie comuna cer acordul celuilalt parinte. Poti sa dai o decizie pe propria raspundere si sa minti cum ca celalalt parinte este de accord sau de negasit, dar dupa, daca se afla, urmarile sunt grele pentru parintele mincinos.

Nu are voie insa legal sa mute copilul fara sa ceara acordul tatalui si fara sa-l obtina.
Daca acesta e impotriva se cere suplinirea acordului in instanta.

[Mai usor cu concluziile despre motivatiile deciziilor.]
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
Admin, administrator
Dar care ar fi motivul pentru care tatal nu si-ar da acordul? Sau de ce noua scoala nu ar fi conforma interesului copilului?
Daca noua familie se muta in alt judect, presupun ca au un temei serios, probabil un nou job mai bun!
Iar interesul copilului e sa-si urmeze familia., si precum spuneati chiar dvs in alta postare, copilul se adapteaza repede, nu-i asa?
Un proces pe stabilirea noului domiciliu este altceva și se va face deoarece dacă tatăl e nemulțumit îl va deschide el dacă nu o face mama.
Dar aceasta nu înseamnă să o facă înainte de mutare.
Se face după aceea.


Aveți un text de lege care interzice ca în caz de urgenta sa fie ilegal sa fie mutat la alta școală acolo unde sa poată fi sub supravegherea mamei?
Schimbarea locului de munca în alt oraș constituie un motiv temeinic de mutare a copilului la alta școală.

Nu știu ce tata ar avea ideea ca minorul sa facă naveta și ca asa ar fi legal...
Si daca ar exista o asemenea persoana nu s-ar putea susține cu temei nici măcar în instanta ca acesta ar fi interesul suprem al minorului.

Problema expusa de dvs. vizează problema domiciliului și nu a scolii dacă nu se schimba felul învățăturii.
Sub aspectul unui proces pentru schimbarea domiciliului este adevărat ca va fi dacă părinții nu se înțeleg.
Interesul superior al copilului este sa aiba legaturi cat mai extinse cu amandoi parintii lui. Cand il iei de langa tatal lui si-l muti in alt oras, automat restrictionezi accesul tatalui la copil. Ceea ce in mod clar nu e spre binele lui superior chit ca-l iei de la o scoala de stat si-l duci la una particulara in alt oras.
Doamna proastasatului, am spus si sustin ca un copil se poate adapta foarte repede dar nu vad in asta un motiv pentru a-I rapi un parinte de langa el. Demersurile trebuie sa fie in a consolida relatia cu parintele nerezident nu de a o destabiliza. Ori in cazul de fata este exact invers. In plus, nu a postat doamna in cauza ci sotul ei, ce va spune asta? Ca e interesat de binele superior al copilului sotiei sau de cum sa-i fie mai usor in a rezolva problema, indiferent de urmari pentru copilul care-I sta in casa?
Interesul copilului e sa-si urmeze familia? Pai tatal, cealalta parte a familiei ii ramane aici. Ce sa inteleg din ce postati, ca mama e mai familie pentru un copil decat tatal? Cumva l-a facut singura? Nici gand. Sunt egali.
Chit ca e vorba de un nou domiciliu sau de o noua scoala procesul trebuie deschis inainte, nu dupa. Nu vorbim despre custodie comuna? deciziile referitoare la copil se iau impreuna cu celalalt parinte sau in caz de neintelegere se apeleaza la instanta, nu fugi cu copilul de capul tau, il pui in fata faptului implinit si astepti sa deschida parintele cu copilul furat proces. Nu e logic.
In plus, realitatea contrazice ce se sustine aici, in putinele cazuri in care transferul a avut loc, directorii scolilor care au primit respectivii copii au avut mari probleme si in final tot de semnatura tatalui a fost nevoie altfel era copilul exmatriculat.
In cazul de fata nu vorbim de o urgenta, nu discut despre situatii ipotetice.
In cazul de fata se stie din timp de plecarea din oras si vor sa ia copilul fara a anunta tatal si vor binecuvantarea legala. Ei bine nu o au. In plus, nu este nici moral ceea ce incearca sa faca.
O variant pe care o vad ar fi de a chema tatal la mediator si de a rezolva problema cu el pe calea asta. Sa-I propuna mai multe zile in timpul vacantei pentru week-end-urile si orele din timpul saptamanii in care nu-si poate vedea copilul. Asa ar fi de bun simt si legal.
In plus, conform legii, chiar daca nu vorbim de scoala ci de locuinta copilului "Schimbarea locuintei copilului Art. 497
(1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte "

Deci,nu, nu este legal sa mutate copilul fara consimtamantul tatalui.
Nu vrea, cereti suplinirea in instanta. Sau, puteti avea mari probleme pentru incalcarea unei hotarari judecatoresti.


Deschiderea procesului pentru schimbarea domiciliului minorului nu se poate face înainte de mutare.
Trebuie efectuata o ancheta sociala și unde sa se efectueze dacă nu s-au mutat?
Nu se poate susține cu temei ca ar trebui închiriat sau cumpărat apartament care sa stea gol timp de câteva luni sau ani și sa se plătească chirie iar oamenii sa locuiască la vechea adresa.
Deci,cred ca am lamurit acest aspect.
Se poate deschide proces ulterior și dacă părinții nu se înțeleg.

Dacă în practica schimbarea domiciliului se face după mutare e normal ca si școală sa fie schimbata deoarece nu se poate face naveta asa aiurea.

Cu dreptul de vizita se ajunge la schimbarea programului în funcție de noua situație.
Vechea hotărâre însă se poate conciliata de părți în privința programului de vizita.
Nu e musai sa se facă ce se scrie în hotărâre dacă exista înțelegere. ..
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Custodie comuna Lauralina Lauralina Sunt divortata si am doi copii.in urma divortului avem custodie comuna cu domiciliul copiilor stabilit la mine. Vrem sa ne mutam din oras dar tatal nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident redspike redspike Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si ... (vezi toată discuția)
Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti Beeank Beeank Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait ... (vezi toată discuția)