avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... procent penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

procent penalizari

In AG a fost hotarat procentul de penalizare pe zi intarziere prevazut in L230/2007 adica 0.2%. desi in statutul asociatiei insa este stabilit un procent mai mic.Hotararea AG nu a fost contestata in justitie in termen; se mai poate ataca ulterior pe o alta cale?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:19, 4 Februarie 2016
Baldur a scris:
De aceea, de exemplu, schimbarea presedintelui AP trebuie depusa la dosar la Judecatorie.

Gresit!
Presedintele asociatiei de proprietari se alege in adunarea generala, se consemnaza in PV inchiat in acea adunare generala si atat. Nu se ajunge in judecatorie la schimbarea niciunei persoane din conducerea asociatiei de proprietari. Asociatai de proprietari functioneaza conform Legii 230/2007 si nu functioneaza conform OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Abia acolo se ajunge in instanta cand se schimba un membru a Consiliului director.
Cu PV al AG, convocatoare, tabele etc + cerere se merge la Primarie si se depune la compartimentul pentru AP.
Cererea este de inscriere de modificari in registrul asociatiilor.

E clara confuzia. Asociatiile de proprietari nu se inscriu in registrul asociatiilor. Asociatiile si fundatiile infiintate conf OG 26/2000 se inscriu in registru de care amintiti.

La subiect:
- Adunarea generala ia hotarari si poate modifica procentul de penalizari incadrandu-se pana in maxim 0,2%/zi.
- Faptul ca s-a prevazut in statut procentul este o greseala. Acolo trebuia prevazut doar ca penalizarile se aplica in conformitate cu legislatia si atat.
Pai daca maine apare o lege scurta (ca sa-si befeze 20 de parlamentari ca au avut initiative legislative), o lege cu un singur articol in care se spune ca procentul de penalizari este de 0,12%/zi ce faceti? Stati 6-7 luni pana schimbati statutul?
Asa putea sa prevada cineva in statut ca CAS-ul este 20,8% dar in 2014 acesta a scazut la 15,8%. Ce faceti, platiti incalkcand statutul sau legea?
Si am multe argumente sa nu se mai scrie asemenea amanunte in statut. Lasati oamenilor libertatea sa hotarasca, sa modifice ori de cate ori este necesar.
Apa Nova Bucuresti penalizeaza acum cu 0,02 %/zi, deci de 10 ori mai mica penalizarea decat acel 0,20 %/zi.

Daca anualizati, veti vedea ca 0,20 %/zi inseamna 72 %/an, adica foarte mult in ziua de azi.

La subiect :inteleg, numai este necesara modificarea statutului , atat timp cat in AG de acum 6 luni s-a hotarat altfel decat in statut( din 2011) si hotararea nu a fost atacata in termen legal in instanta.Aceasta hotarare insa nu poate avea efect retroactiv adica se vor calcula pe baza procentului adoptat in AG penalizari la debitele restante incepand cu ziua adoptarii acestei hotararii ??
Si pana la urma statutul asociatiei nu-si mai are rostul, trebuie abandonat ?
Legea are prioritate in fata oricarui statut.

Alte discuții în legătură

Daca exista un sistem propriu de penalizari al asociatiei teodora2 teodora2 Buna seara, Referitor la calculul penalitatilor pentru neplata cotelor la intretinere am o mare dilema: Legea specifica: ART. 49 (1) Asociaţia de ... (vezi toată discuția)
Penalitati rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca in statutul unei asociatii de proprietari nu a fost specificat sistemul de penalizari propriu si nici in adunarea ... (vezi toată discuția)
Cine stabileste penalitatile? larisarazvan larisarazvan Buna ziua va rog sa-mi spuneti cine stabileste penalitatile de intarziere intr-o asociatie de proprietari intreb asta pentru ca in Lg.230/2007 scrie ca ... (vezi toată discuția)