In urma divortului amiabil la notar (acum 2 luni), s-a stabilit domiciliul copilului la mine (mama) si custodia comuna. Fostul meu sot spune ca ma da in judecata daca nu sunt de acord ca baietelul nostru sa locuiasca alternativ, o saptamana la el si iubita lui si una, la mine.
Copilului i se spune ca sunt o mama rea, ca are o noua casa (a iubitei tatalui), o noua familie, ca il voi pierde in instanta si e brusc, coplesit cu cadouri si atentie din partea tatalui. Baietelul a devenit instabil emotional si are probleme la scoala.
Daca ajungem in instanta, ce sanse am ca baietelul (7 ani) sa locuiasca exclusiv la mine iar tatal sa aiba doar drepturi de vizitare?
Ce pot face, daca tatal ii intoxica mintea copilului cu lucruri urate despre mine?
Orice raspuns e binevenit. Nu caut solutii pentru mine, ci strict, pentru binele copilului. Practic, fostul sot ma anunta prin copil ca ma da in judecata, ca mi-l ia...e foarte traumatizant pentru copil.
Dificil pentru copil, e la mijloc, ca de obicei, ar ajuta un psiholog.
Ca sa clarificam, la notar nu se stabileste nimic, la notar PARTILE stabilesc, de comun acord. Asa ati stabilit dv.
In rest, ignorati, centrati-va pe copil si nevoile lui si incercati sa treceti peste situatia de fapt ca fostul sot locuieste cu iubita. Acest fapt nu are vreo relevanta, legal, iar psihologic ii veti transmite copilului o ura implicita care nu-i va face acestuia niciun bine.
Daca aveti nevoie sa va linistiti, puteti sa discutati cu un avocat sa va informati mai amanuntit, insa nu exista locuinta alternativa in Romania inca si unde exista depinde mult de situatiile concrete de fapt. Nu stiu daca ar fi bine sau rau pentru copilul dv., depinde numai si numai de el si de cei doi parinti.
depinde foarte mult si de copil. Nu inteleg insa, daca micutul doreste sa locuiasca o saptamana si la tatal lui care ar fi problema?
In momentul de fata daca fostul sot deschide proces si eventual cere locuinta copilului la el si cel mic e audiat si sustine ca vrea la tati, aveti toate sansele sa pierdeti.
Mai bine va intelegeti de dragul copilului. Stiu ca nu va spune ce doriti dumneavoastra sa auziti, ca domicilul alternative e blamat de multa lume dar daca asta e nevoie fiului dumneavoastra, de ce va opuneti?
De unde v-a rezultat dvs ca nevoia fiului e sa se mute cate o săptămână în fiecare casa? Legea face referire la locuinta copilului, nu la locuințele lui.
Copilul a început scoala, are nevoie de stabilitate. Aranjamentul asta cu plimbarea de colo colo, poate funcționa o vreme, nu și pe termen lung.
Doamna domiciliul copilului nu-l schimba instanta decat pentru motive foarte serioase care dovedesc ca copilului nu ii e bine acolo unde e. Instantele merg pe principiul stabilitatii si continuitatii. Deci, in afara unor motive foarte serioase, cum ar fi, copilul e neigrijit, nesupravegheat, locuinta e inadecvata, copilul va continua sa locuiasca acolo unde locuieste si in prezent. Pe langa criteriul stabilitatii, instantele mai au in vedere locul in care copilul s-a obisnuit, are in apropiere rude, prieteni, colegi de scoala, medicul de familie etc.
Cat priveste o saptamana la mama una la tata, aceasta se numeste custodie fizica comuna, institutie inexistenta in legea romaneasca.
Asa ca nu aveti de ce sa va temeti.
Daca tatal ameninta, asta urmeaza sa folositi dvs in proces, demonstrandu-i lipsa de disponibilitate pentru buna intelegere.
Daca ati convenit asupra unui program de vizitare prin acordul notarial, respectati-l.
Daca nu ati convenit, lasati-l pe tata sa va dea in judecata si sa obtina o hotarare in acest sens.Pana atunci, adica pana la pronuntarea unei hotarari:
Va rog sa aveti in vedere ca in lipsa unui program de vizitare stabilit prin hotarare, sau acord notarial, tatal poate lua copilul pe perioada nedeterminata de timp, avand aceleasi drepturi ca si dvs.
In cazul in care tatal ia copilul, sub pretextul unei plimbari, sau a unui week end si refuza sa il mai inapoieze la domiciliu, dvs nu veti mai putea readuce copilul in domiciliu decat prin hotarare judecatoreasca, atunci cand o veti obtine!
Schimbare custodie
ALICE000
Buna ziua.
Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)