avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna, domiciliul la mama, ce drepturi am?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna, domiciliul la mama, ce drepturi am?

In urma divortului amiabil la notar (acum 2 luni), s-a stabilit domiciliul copilului la mine (mama) si custodia comuna. Fostul meu sot spune ca ma da in judecata daca nu sunt de acord ca baietelul nostru sa locuiasca alternativ, o saptamana la el si iubita lui si una, la mine.
Copilului i se spune ca sunt o mama rea, ca are o noua casa (a iubitei tatalui), o noua familie, ca il voi pierde in instanta si e brusc, coplesit cu cadouri si atentie din partea tatalui. Baietelul a devenit instabil emotional si are probleme la scoala.
Daca ajungem in instanta, ce sanse am ca baietelul (7 ani) sa locuiasca exclusiv la mine iar tatal sa aiba doar drepturi de vizitare?
Ce pot face, daca tatal ii intoxica mintea copilului cu lucruri urate despre mine?

Orice raspuns e binevenit. Nu caut solutii pentru mine, ci strict, pentru binele copilului. Practic, fostul sot ma anunta prin copil ca ma da in judecata, ca mi-l ia...e foarte traumatizant pentru copil.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! Nu exista un program de vizitare, insa eu nu ii interzic tatalui, vizitarea. Poate lua copilul oricand, in unele week-end-uri doarme la tata; doar ca nu ne intelegem asupra unui lucru: tatal vrea o saptamana la el si una la mine. Mi se pare foarte greu si pentru copil; pare dezorientat. Si eu...sa imi vad copilul doar jumatate de an, pentru ca tatal s-a indragostit de altcineva? Nu ma deranjeaza ca tatal copilului sta cu iubita, ba din contra, ma bucur ca am scapat, dar e nedrept sa fiu despartita de copil jumatate din timp.
In intelegerea de la notar e scris ca "are dreptul de a-l vizita si de a-l lua la domiciliul sau ori de cate ori solicita". Sunt de acord; dar asta nu inseamna si dormit sau locuit la domiciliul tatalui. Nu?
E, v-ați înteles prost, adică fiecare înțelege ce vrea din acea..înțelegere. Nu ați stabilit un plan parental clar, în amănunt.
ramonuta a scris:

Si eu...sa imi vad copilul doar jumatate de an, pentru ca tatal s-a indragostit de altcineva?

Da, doar ca formularea corecta este "si copilul sa-si vada doar jumatate de an unul dintre parinti doar pentru ca parintii n-au avut grija de relatia lor?"
Sunt si cazuri in care custodia fizica comuna functioneaza, ce-i drept cu unele inconveniente. Parintii au drepturi si obligatii egale.
ramonuţa, în situaţia Dvs., în care copilul se simte bine atât la Dvs., cât şi la tatăl său, s-ar potrivi un program 1 lună la unul, una lună la altul, e totuşi mai bine decât alternanţa la o săptămână.
În acest fel, v-aţi putea organiza mai bine viaţa,aţi putea să vă planificaţi din timp activităţile: renovare, concediu, perfecţionări.
Important este ca fiecare părinte să continue ceea ce a început celălalt, fără a încărca suplimentar copilul.Adică, dacă merge la înot, să nu întrerupă peste o lună, ca să meargă la balet şi tot aşa. Este chiar mai bine decât weekend-uri, când copilul asociază distracţia cu unul din părinţi şi obligaţiile şi limitările la părintele la care locuieşte mai mult.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2015
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Vrem să divorțăm la notar dar nu ne înțelegem asupra programului copilului (o săptămână la tata, una la mama). cum se poate stabili un program de vizită cu stabilitate pentru copil? adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, va rog sa m-a ajutați cu o lămurire la următoarele întrebări. Urmează sa divortez iar decizia comuna este sa facem acest lucru la notar. ... (vezi toată discuția)
stabilire drept vizita gabriel_tatic gabriel_tatic se stipuleaza in lege o limita a dreptului de vizita? in conditiile in care mama se opune din rasputeri ,ce imi poate oferi instanta?mentionez ca pot oferi ... (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)