avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict cu asociatia de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict cu asociatia de propietari

salutari.am si eu o nedumerire....in 2013 asociatia ma trimite in instanta pt neplata cheltuielilor de intretinere.facem un angajament de plata prin care ma oblig sa platesc suma datorata. in 2014 imi vine acasa incuvintare de executare silita dar nu din partea asociatiei ci din partea furnizorului de agent termic. Merg la furnizor spre a cere lamuriri cum s-a ajuns ca eu sa fiu executat de dansii??Acestia imi raspund ca cei de la asociatie au vandut creanta mea catre acestia,ei avad de incasat bani de la asociatie. Le fac dovada ca eu mi-am platit datoria catre asociatie,mai avand de plata o suma foarte mica.In acel moment furnizorul merge impreuna cu mine la asociatie si in prezenta mea ii intreaba pe acestia de ce au mai pus mana pe bani daca ei nu mai aveau nici o treaba.....insa fara nici un raspuns. In final tot eu sunt fraierit si platesc onorariul Executorului fara a mai plati inca odata suma datorata......La scurt timp dupa aceasta,cei de la asociatie,vin si imi afiseaza pe tabel ca as avea de plata si penalitati,care au fost calculate din 2013 pana in momentul de fata.Ma ameninta ca ma vor da in instanta daca nu platesc......Ce ma sfatuiti sa fac?? Cum sa procedez??
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:14, 22 Decembrie 2015
yanu82 a scris:

sunt la zi cu cheltuielile de intretinere. Penalitatilesunt pe un tabel separat si in cazul platii se emit chitante separate


Nu nu, asa ceva nu se face. Penalitatile sunt pe acelasi tabel cu cheltuielile de intretinere, afisate la avizier. Mai e un aspect care nu stiu daca are legatura insa se intampla si la mine in scara: administratorul asociatiei afiseaza cu niste intarzieri neomenesti (suntem in decembrie, la avizier abia ce s-a pus pe septembrie, dupa ce ultima luna a fost iulie. Bineinteles ca s-a sarit august si nu se dau explicatii pentru sume). Apar penalizari pentru luna august sa zicem, ca nu au platit proprietarii la timp (adica ma duc sa platesc pentru iulie, insa acum ca se afiseaza pe septembrie mi se pun penalizari ca nu am platit si pe august). Administratorul spune ca penalizarile oricum dispar asa ca nu trebuie platit. Trec 2-3 ani si apoi apare scandal ca sunt penalizari neplatite (cauzate 100% din vina administratorului pentru calculul facut foarte tarziu si neplata la timp a furnizorilor). Cand se cer explicatii administratorului, ba e durere de masea, ba ploua afara, ba s-a schimbat guvernul, insa pana la urma se decide ca plata trebuie facuta, dar musai acum inainte de sarbatori ca altfel "ne taie la toti utilitatile". In ianuarie pe la jumatea lunii nu mai e problema, din nou penalitatile nu trebuie platite ca dispar ele. Cand vine pastele insa, ghiciti ce urmeaza...
De ce spuneti ca nu se poate?? Credeti ca as avea un motiv sa vin aici sa va spun neadevaruri??
Da este foarte adevarat ca in ultima perioada au inceput sa treaca penalitatile pe acelasi tabel....dar eu pot face dovada ca timp de un an au fost pe tabel separat.
Cat despre eliberarea chitantelor pot sa va spun ca si acum le emit separat.
si cred ca am facut aceasta dovada cand am platit luna trecuta,ramanand un plus de 4,21 lei.Daca era normal, cred ca acel plus se lua in calcul si se scadea de la penalitati....dar nu s-a intamplat asa.
Si am omis sa spun ceva: -penalitatile se trec pe acelasi tabel pt a face esconomie de hartie nicidecum ca asa este legal
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2015
yanu82, utilizator
Am zis ca nu se face din partea AP, nu ca mintiti dvs.
yanu82 a scris:
Si am omis sa spun ceva: -penalitatile se trec pe acelasi tabel pt a face esconomie de hartie nicidecum ca asa este legal

Buna precizarea dar nefondata sau eronata. Legislatia tocmai ca prevede altfel. In legislatie este publicat modelul de liste de plata si acesta cuprinde si coloana cu penalizari, pe aceeasi lista si nu separat. Si este firesc deoarece penalizarile se calculeaza in functie de debitul de baza si astfel oricine poate vedea pe aceeasi lisata ca la o restanta penalizabila de 2000 lei are penalizari calculate de o anumita suma ce nu poate depasi cei 2000 lei.
Asa ca la dumneavoastra e o mica mare problema pentru ca nu ne spuneti tot adevarul. Nu este posibil, logic sau firesc sa aveti "zero" restante, sa fiti cu plata intretinerii la zi, asa cum souneti, si sa aveti penalizari de peste 2000 lei. De unde sa aveti penalizari daca nu aveti restante?

elias_eu a scris:



penalitatile raman, chiar daca esti 'la zi' cu plata intretinerii! ptr ca s-au adunat in timp,pana la achitarea datoriei!


Eronat total... cu tot respectul

Daca nu exista o intelegere scrisa care sa spuna altfel penalitatea se calculeaza si se retine in ziua in care se face plata, altfel se pierde. De ce?

Simplu, datoriile se incaseaza in ordine cronologica!!!

Si ca sa lamurim si un alt aspect, un coleg care scria ceva mai sus legat de instanta, penalitatea reprezinta o valoare virtuala care devine reala in momentul platii sau estimata la o anumita data cand se cere in instanta.
Nu poti afisa pe lista de plata penalitatea datorata deoarece lista de plata nu poate anticipa data la care se face plata. A incasa o penalitate la o data anume care a fost calculata anterior pe o lista de plata reprezinta o incalcare a legii :rtfm:

Revenind, penalitatea, reala, calculata in ziua platii devine o datorie care se plseaza cronologic imediat dupa datoria care a generat-o.
In lipsa unei intelegeri scrise care sa precizeze alta modalitate de plata a penalitatii aceasta se incaseaza in ordinea cronoligica mentionata mai sus si nu altfel. Neincasarea ei reprezinta acceptul celui care a eliberat chitantele urmatoare cronologic ca nu mai exista datorii anterioare.

Alte discuții în legătură

Ordinea incasarii debitelor costel111 costel111 Poate administratorul unei asociatii de proprietari sa-mi refuze repetat incasarea taxelor comune si a restantelor fara a achita si penalizarile calculate de ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii, respectiv art.1506-1509 din ncc abeonaaudit abeonaaudit Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de ... (vezi toată discuția)