avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict cu asociatia de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict cu asociatia de propietari

salutari.am si eu o nedumerire....in 2013 asociatia ma trimite in instanta pt neplata cheltuielilor de intretinere.facem un angajament de plata prin care ma oblig sa platesc suma datorata. in 2014 imi vine acasa incuvintare de executare silita dar nu din partea asociatiei ci din partea furnizorului de agent termic. Merg la furnizor spre a cere lamuriri cum s-a ajuns ca eu sa fiu executat de dansii??Acestia imi raspund ca cei de la asociatie au vandut creanta mea catre acestia,ei avad de incasat bani de la asociatie. Le fac dovada ca eu mi-am platit datoria catre asociatie,mai avand de plata o suma foarte mica.In acel moment furnizorul merge impreuna cu mine la asociatie si in prezenta mea ii intreaba pe acestia de ce au mai pus mana pe bani daca ei nu mai aveau nici o treaba.....insa fara nici un raspuns. In final tot eu sunt fraierit si platesc onorariul Executorului fara a mai plati inca odata suma datorata......La scurt timp dupa aceasta,cei de la asociatie,vin si imi afiseaza pe tabel ca as avea de plata si penalitati,care au fost calculate din 2013 pana in momentul de fata.Ma ameninta ca ma vor da in instanta daca nu platesc......Ce ma sfatuiti sa fac?? Cum sa procedez??
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:14, 22 Decembrie 2015
Haideti sa tragem cateva concluzii:

1. Ca lista de plata trebuie sa aibe penalitati trecute.... nerelevant tocmai pentru ca ele sunt valabile doar in data in care s-a editat lista de plata, adica sunt doar informative.
2. Daca nu exista o intelegere prealabila prin care debitorul se angajeaza sa plateasca restantele la intretinere si separat penalitatile aferente (sumele scrise in clar in intelegere) atunci odata cu plata intretinerii la zi nu mai exista alte datorii.
3. Penalitatile nu se incaseaza pe chitante separate, exceptie face doar Fondul de Rulment. Se poate incasa o penalitate pe o chitanta separata daca debitorul plateste de Ex. azi restanta si maine penalitatea la restanta, altfel nu are nici o logica, si am explicat in mesajul de mai sus de ce. Pentru cine nu crede poate cauta si Legea Contabilitatii si tot ce e legat de aceasta parte.
4. Exista in practica unor Asociatii obiceiul sa treaca penalitatile pe lista de plata si sa le incaseze ca atare lucru care conform precizarilor din Legea 230 si H 1588 este ilegal pentru simplul fapt ca penalitatea incasata in acest fel nu respecta modalitatea de calcul.
5. Instanta judeca ceea ce Asociatia cere. Daca instanta are neclaritati cere precizari punctuale. Un tabel care cuprinde toate informatiile relevante (data afisare, scadenta, perioada de gratie, procent penalitate, zile intarziere la plata etc) si care in fapt reprezinta FISA DEBITORULUI (care ar trebui sa existe la orice asociatie) semnata si stampilata, cu antetul (datele) asociatiei ESTE UN DOCUMENT OFICIAL in baza caruia se judeca. Debitorul actionat in instanta se poate apara si poate aduce dovezi (liste de plata, chitante etc.) care pot contrazice actul oficial emis de asociatie, daca aceste dovezi exista. Destul de clar nu?!

In speta noastra, partea care este inca in "ceata" (cel putin pentru mine) este cea cu Angajamentul de plata si mai ales Cesiunea debitelor.
La prima vedere, ceea ce a facut asociatia este cel putin ciudat daca nu cumva ilegal.
In cazul Cesiunii, cred ca asociatia era obligata sa notifice debitorul in prealabil despre ceea ce intentioneaza... dar si in acest caz ducem lipsa de informatii.

yanu82 cred ca pana acum aveti cel putin o imagine mai clara a ceea ce ar trebui sa fie si in mare cam ce ar trebui sa faceti.
La un moment dat ati precizat ca asociatia nu v-a raspuns la solicitarea dumneavoastra privind modul de calcul. Intre timp ati trecut pe la Primarie?
Va salut cu respect.
Am sa va redactez exact ce scie pe Tabelul Cheltuielior De Intretinere afisat azi 15/12/2015:
-total de plata luna NOIEMBRIE 345Lei
-Restante la 31/10/2015.....832Lei
-Incasari luna Noiembrie 710Lei
-Total de plata 467 Lei
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ra Dracones dixit:
"Penalitatile se incaseaza odata cu restanta. Exista doar o singura varianta in care penalitatile pot fi achitate dupa achitarea restantelor iar varianta este o intelegere scrisa (conventie, contract) prin care dumneavoastra si asociatia sunteti de acord la o asemenea procedura.
"Daca nu exista o intelegere scrisa care sa spuna altfel penalitatea se calculeaza si se retine in ziua in care se face plata, altfel se pierde. De ce?
Simplu, datoriile se incaseaza in ordine cronologica!!!"Altfel... penalitatile sunt praf in vant, nu se mai pot incasa"
Este uluitor practic daca nu au fost incasate penalitatile odata cu debitul pricipal(restanta) debitorul e absolvit de plata penalizarilor si nu e relevant faptul ca acestea continua sa fie trecute pe liste. Adica daca ulterior asociatia notifica si actioneaza in instanta restantierul pentru plata penalitatilor cerea ii va fi respinsa fara discutii daca nu exista dovada unei intelegeri scrise prealabil...!!! Chiar asa atau lucrurile in general vorbind ,intr-o atare situatie cf. codului civil?
@conjoint,
Nu, nu asa stau lucrurile.
Asociatia de proprieatari poate sa se indrepte oricand in instanta impotriva restantierilor. Sunt cateva reguli cu privire la procentul penalizarilor, la limitarea acestora, la termene de plata a cheltuielilor repartizate pe listele de plata... dar nicaieri in legislatia asociatiilor de proprietari nu se prevede ca s-ar pierde penalizarile.

@yanu82,
Spuneti intr-un mesaj ca:
Mentionez ca in afara de suma ce reprezinta penalitati nu am alte datorii,cu cheltuielile lunare fiind la zi

Iar in ultimul mesaj aratati ca aveti restante
-Restante la 31/10/2015.....832Lei

Va contraziceti. Iar daca sunt restante, este firesc sa fie si penalizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea incasarii debitelor costel111 costel111 Poate administratorul unei asociatii de proprietari sa-mi refuze repetat incasarea taxelor comune si a restantelor fara a achita si penalizarile calculate de ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii, respectiv art.1506-1509 din ncc abeonaaudit abeonaaudit Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de ... (vezi toată discuția)