avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bloc- Usi montate care nu respecta regulamentul ISU
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bloc- Usi montate care nu respecta regulamentul ISU

Buna ziua,

In blocul in care locuiesc vecinii au instalat pe holul comun inca o usa.
La fiecare etaj este o astfel de usa, care sa protejeze "mai bine" cateva apartamente de hoti. Aceste usi se inchid cu cheie, nu doar o tragi dupa tine.
Deci, ca sa ajung la mine in apartament trebuie sa deschid cu cheia aceasta usa, apoi ajung la usa mea pe care o deschid si pe aceasta cu cheia.

Din cate stiu, astfel de improvizatii sunt impotriva regulamentului ISU, pentru ca impiedica evacuarea de urgenta in cazul unui incendiu.

Cu toate acestea unul din vecini insista ca usa sa fie inchisa tot timpul cu cheia si imi face scandal daca cumva a gasit usa deschisa.
Nu exista nicaieri aceasta regula in mod oficial de a inchide usa si evident nu exista nici in lege.

Ce se poate face pentru ca vecinul sa nu ma mai hartuiasca tot timpul ca sa inchid acea usa ILEGALA care dimpotiva ar trebui sa fie tot timpul larg deschisa?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marian. A , utilizator 09:05, 8 Noiembrie 2019
@poparlan: Stimate Domn, eu sunt un locatar oarecare. Nu cunosc HG mentionat de dvs. si nici nu-mi bat capul sa o studiez. Era o parere si o intrebare pusa proprietarului care a postat aceasta problema. Nu fac confuzie intre cele doua tipuri de usi. Este vorba de o usa care separa de casa scarii cateva apartamente. Aceasta usa a fost montata de locatari, nu de constructorul blocului. Ori, cand a fost montata, s-a facut cu acordul si cu contributia acestori locatari. Daca unul dintre ei nu ar fi fost de acord, nu se putea monta usa respectiva. Cred ca e simplu. Acum, ca exista si a fost montata de catre ei, s-o stapaneasca sanatosi! Ei decid cum o vor folosi, prin buna intelegere a rolului ei si a normelor de convietuire!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru ca raspund asa tarziu, nu mi-am dat seama ca a raspuns cineva la mesajul meu, nu am primit notificari.

Cateva precizari: aceasta usa nu a fost montata de asociatia de locatari din banii comuni, ci de un anumit sau anumiti vecini care au venit cu aceasta constructie improvizata ca sa se "apere" de hoti.
Nu este vorba de usa de la scara blocului sau o alta usa care face parte din constructia originala a blocului ci o usa care pur si simplu a aparut pe hol ca sa separe cateva apartamente.

Usa era deja montata cans am cumparat apartamentul, stiam ca l-am cumparat cu obligatiile spatiilor comune dar consider ca nu l-am cumparat si cu improvizatiile facute de cine a dorit.

Problema este ca aceasta constructie nu respecta deloc normele de securitate in caz de incendiu. Locatarii din apartamente nu vor putea evacua apartamente in mod rapid pentru ca sunt blocati de aceasta usa, care este inchisa si cu cheia, nu face doar act de prezenta ca sa sperie hotii. EU am cheia de la fostul proprietar, de la care am cumparat apartamentul. Am primit un teanc de chei, cu aceasta cheie printre ele, pentru ca evident nu aveam acces la propriul apartament daca nu aveam cheia.

Se poate face cerere de demontare a acestei usi la presedintele asociatiei de locatari pentru nerespectarea normelor de securitate in caz de incediu si pentru ca nu sunt de acord cu aceasta usa avand in vedere ca nu era apartamentul meu cand a fost instalata aceasta?

Pot face cerere la associate pentru obtinerea de informatii in legatura cu legalitatea montarii acestei usi si cine a fost cu idea si cine a aprobat asa ceva?

Oricum ma indoiesc ca exista autorizatie de constructie pentru ca improvizatiile sunt interzise.


Ca sa raspund domnului de mai sus :
- unde eram cand s-a montat usa: nu eram acolo, era alt proprietar in locul meu
- nu e specificat in contractul meu de vanzare cumparare si in nici un alt document ca e obligatia mea sa accept constructiile improvizate de alti vecini. In acest fel nu s-ar mai vine niciodata apartamentele
- am constatat ça aceasta constructie nu respecta normele de securitate si chiar daca ea exista si a fost aprobata de alti vecini eu nu sunt de acord cu ea si doresc demontarea (care oricum nu are aprobare de la asociatie)
- si eu sunt de acord, mai bine nu montam usa... dar de ce sa facem daca anumiti vecini se cred cu mai multe drepturi si monteaza ce vor? de ce sa fiu eu obligata sa inchid ce au montat ei? Sunt niste reguli care nu exista oficial, au fost inventate de un anumit vecin si acum primesc reprosuri ca nu respect aceste reguli si nu inchid usa cu cheia

Poate in viitor vecinul cu frica de hoti v-a mai instala inca 2, 3 usi, am obligatia sa le inchid si pe acelea cu cheia de fiecare data?
Cum voi face evacuarea in caz de incediu daca trebuie sa invart cheia la atatea usi?


Regulamentul ISU prevede interzicerea constructiilor improvizate si chiar si depozitarea de obiecte (mobila, flori, punga cu gunoi...) pe scare blocului si orice alt element care ar putea obstructiona evacuarea in caz de incediu.


Ce obligaţii au locatarii unui bloc de locuinţe privind asigurarea evacuării în caz de incendiu?

În conformitate cu prevederile art.107 lit. b) din Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin O.M.A.I. nr.163/2007, pentru asigurarea condiţiilor de evacuare şi salvare a utilizatorilor în siguranţă în caz de incendiu, căile de evacuare se păstrează libere şi în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate şi realizate. Totodată, se interzice blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită, conform prevederilor art.110 alin. (1), Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin O.M.A.I. nr. 163/2007. Prin urmare, nu se permite depozitarea pe căile de evacuare a obiectelor care diminuează gabaritul acestor sau care pot afecta evacuarea (de exemplu: biciclete, cărucioare, mobilă, frigidere, ghivece de flori etc.)
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2016
Adriantot, moderator
@locatar_abuzat

Daca usa ar fi fost din constructia initiala, asa cum au alte blocuri, ati fi acceptat existenta ei?
Cred ca da si lucrurile ar fi ramas la nivelul frecusurilor zilnice De ce nu inchizi usa? / pentru ca nu vreau s-o-nchid.
Puteti duce acest razboi contra vecinilor, dar de la bun inceput va spun ca atata timp cat ati cumparat apartamentul, stiind de usa si nefiind obligata sa-l cumparati fara sa vedeti ce cumparati, va situeaza intr-o pozitie lipsita de logica.
Lasati grija incendiului si preocupati-va mai bine pentru a va intelege cu vecinii dv.
Oricum, mai des aveti nevoie de ei. Iar daca chiar va paste gandul cel rau, cu incendiul, propuneti-le sa cumparati si un stingator de incendii pe care sa-l montati in holul inchis de usa.
ISU ar aprecia asta, iar hotii s-ar intoarce dezamagiti din fata usii inchise si s-ar ocupa de usi mai accesibile care duc direct in apartamente.
Am postat mesajul pentru ca doream un raspuns profesionist, al cuiva care cunoaste legile in domeniu, avand in vedere ca totusi este avocatnet.ro.
Sfaturile de "vecini binevoitori", precum si constrcutiile improvizate nu sunt insa stipulate in nici un cntract de vanzare/cumparare si nici nu am platit pentru la cumpararea apartamentului pentru asa ceva.
Banuiesc ca ar trebui sa accept si pungile de gunoi ale vecinilor in fata usii mele, doar ca sa ne intelegem intre vecini.
Intelegerea ar trebui sa inceapa cu respectarea regulamentului comun de la bloc si cu rspect reciproc, nu prin a inventa fiecare propriul sau regulament cu care sa sarim in capul vecinilor.


Poate ar trebui sa imi prezentati si regulamentul anti-hoti in vigoare care permite fiecarui locatar sa isi monteze cate o usa in plus pe hol? Va dati seama unde s-ar ajunge cu atatea usi?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2016
locatar_abuzat, utilizator
@elga50 nu ati inteles nimic. Indiferent ca este sau nu este stingator de incendiu, locatarii aflati in spatele usii nu vor putea sa iasa de acolo, sunt blocati. Vorbeam despre o constructie ilegala, facuta dupa regulile proprii a unui anumit vecin si care pune in pericol viata unor oameni.
Cred ca, fiind moderator, dumneavostra ar tre ui sa puneti accent mai mult pe prevenire si sa nu le spuneti utilizatorilor sa nu faca nimic.
Daca vroiam sa nu fac nimic, cum face toata lumea, nu mai eram pe acest site cautand o solutie si dumneavoastra nu mai aveati ce "modera"
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2016
locatar_abuzat, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sensul de deschidere a usii de apartament este momentan ... Secureanu_Nicolae Secureanu_Nicolae Buna ziua, Sensul de deschidere a usii de apartament este momentan pe interior, as dori sa o schimb cu deschiderea in exterior. Usa nu se va lovi de usile ... (vezi toată discuția)
Dilema. buna ziua, as vrea sa semnalez niste aspecte, in speranta ... adservio adservio hartuire Buna ziua, as vrea sa semnalez niste aspecte, in speranta ca ma va putea ajuta cineva, ce as putea face. Locuiesc la un bloc anl, de 2 etaje, cu 6 ... (vezi toată discuția)
Lege sens de deschidere uși apartament Gelu222 Gelu222 Bună seara, Care este articolul de lege, care reglementează sensul de deschidere a ușilor de intrare/ieșire in/din apartament ? Mulțumesc ! (vezi toată discuția)