Legea 230/2007 prevede:
Art. 42. - Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţia iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.
Daca ati fost dati in judeacta iar reclamantii invoca acest articol de lege, cred ca este exact pe dos, adica asociatia ar fi trebui sa dea in judecata pe cineva care schoimba destinatia fara avizul comitetului si acceptul proprietarilor...
Eu nu am gasit nicaieri in lege ca presedintele, asociatia, vecinii... ar fi obligati sa-si dea avizul ori acceptul.
Acum in instanta, sigur ca fiecare parte va trebui sa prezinte acte, fapte, dovezi... iar judecatorii vor stabili, vor decide. Daca instanta decide ca in acel apartament se poate deschide un punct de lucru, aceasta decizie va putea fi folosita de omul de afaceri la Registrul comertului, pentru deschiderea punctului de lucru, chiar daca cei din asociatie nu sunt de acord. Dar instanta poate da dreptate celor din conducerea asociatiei si nu se va deschide acel punct de lucru.
Nu cred ca va fi cineva pedepsit, amendat sau pus la plata unor despagubiri, indiferent de decizia instantei.
Asociatia are motive si argumente sa nu avizeze acest punct de lucru si, in plus, are legea de partea sa deoarece proprietarii apartamentului nu au respecta probabil nici legislatia cu privire la modificarile constructive realizate la acest apartament. Orice modoficare constructiva se face cu avizul asociatiei, pe baza de proiect, cu o receptie finala si intabulare. Documentatia modificarii trebuie depusa la asociatie si cu aceasta se completeaza cartea tehnica a cladirii asa cum prevede art. 41 din L 230/2007. Iar HG 1588/2007 precizeaza ca:
Art. 13. - (1) Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor construcţiei, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.
(3) Orice modificare a proprietăţii individuale se va aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepţie şi a schiţelor.
Asadar sunt destule prevederi legale pe care presedintele asociatiei le poate invoca in instanta.