eclair, Dvs. aveţi dreptate până într-un punct.
Eu cred ca este nevoie de o justa masura in judecarea situatiei, fiecare in parte, aducerea in discutie a situatiilor personale nu este relevanta.
În general, aşa ar trebui să fie, părinţii să se ocupe în mod egal de copil, şi după divorţ.
Dacă a existat viaţă de familie, copiii sunt afectaţi de destrămarea familiei.
Sunt însă cazuri în care părinţii nu au trăit niciodată ca o familie, minorii nu au avut ocazia să experimenteze traiul în comun, şi-au cunoscut tatăl în urma unei recunoaşteri la Starea civilă, în urma unui proces de stabilire a paternităţii, minorii nu au stabilit legături de ataşament cu acel tată - (uneori, apar după ani de zile de absenţă) - ori, în această situaţie, instanţa stabileşte program de vizită, program de vacanţă, fără a studia istoricul situaţiei şi acest tată execută silit programul de vizită, fără ca minorul să aibă cu el acea legătură pe care traiul în familie îl conferă. Cum poate convinge o mamă copilul să plece cu un om cu care, ocazional, s-a jucat, la intervale mari, dar pe care, practic, nu-l cunoaşte, un copil care nici cu bunicul cu care locuieşte nu pleacă fără mama?
Aici, pe forum, apar multe cazuri particulare.
Într-un caz din acesta, o copilă din familie divorţată, cu tatăl trăitor în aceeaşi localitate cu minora, refuză plecarea cu tata. După multe refuzuri,
instanţa stabileşte refacerea treptată a relaţiei tată-minora, constatând alienarea uşoară a copilului.
Atunci, revenind la programul de vacanţă stabilit de o instanţă, prin procedura Ordonanţei Preşedinţiale, cum poate o mamă, oricât de binevoitoare, să convingă copilul să plece cu tata pe care copilul abia îl cunoaşte, pe care nu l-a văzut de luni bune, cu care nu are nici o legătură afectivă?