avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Concubinajul si casatoria, un contract civil sau ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Concubinajul si casatoria, un contract civil sau comercial intre parti?

Buna dimineata!
Vazand atatea cazuri legate de divorturi sau separari intre parintii unui/or copil/ii, am decis sa deschid acest topic.
Motivele: in special "executarea" unei sentinte judecatoresti cu privire la programul de vizita al parintele nerezident (unele persoane folosesc termenul de "predare" a minorului, de parca ar fi un "bun material" dobandit in timpul casatoriei sau concubinajului).

İntrebari:
1. Casatoria sau concubinajul sunt privite ca fiind "contracte civile si/sau comerciale" de catre instanta si partile implicate?
2. Copiii rezultati dintr-o casatorie sau o relatie de concubinaj sunt "bunuri comune" care intra la "partaj, executare, implicit cu penalitati de intarziere privind "neexecutarea" sentintei? (mobile sau imobile?)
3. Deja am vazut ca sunt folositi termenii de "debitori si creditori" referitor la partintii copilului. Nu suna cam bizar cand pe alta parte apare termenul "copilul minor" si nu "obiect de disputa si de executat"?
4. "Alienare parentala": Care este "etalonul" (masura de referinta MASURABİLA) dupa care un specialist ajunge la concluzia ca minorul (eram sa scriu din greseala "bunul mobil") este alienat parental de "debitor" si nu se poate insela, ca doar si acela este om?
Subpuncte:
- as dori explicatii in ceea ce priveste aceasta "alienare parentala" (cu definitie, cauze, efecte si preventia ei de catre autoritatile statului).
- persoanele autorizate sa constate "alienarea parentala" au studii certificate in acest sens?
As dori discutii mai ample, nu ma deranjeaza cele off-topic sau on-topic accidentale, numai discutand lejer putem intelege anumite aspecte din viata noastra.
Multumesc celor care modereaza
:)
Vreau ca legea să fie dreaptă, nu discriminatorie.
Din moment ce legea spune (272/2004 art.36) că ambii părinţi au responsabilităţi egale în creşterea şi educaţia copiilor, atunci aceste responsabilităţi să fie egale şi responsabilităţilor egale să le corespundă drepturi egale.
Nu-i normal ca eu să fiu urmărită penal că minorul nu vrea să plece cu tatăl pe care nu-l cunoaşte - atenţie! nu ascund copilul, nu-l declar bolnav, copilul relaţionează cu el, dar să fie şi mama prin preajmă - şi să fiu veşnica pârâtă, în timp ce el nu vine la programul cerut de el însuşi decât din an în Paşte. Nu-i normal ca o mamă să fie amendată cu 500 lei / zi, când acea mamă are salariu de 1500 lei, iar stimatul tată, fără venituri, evident, contribuie cu 200 lei lunar. Şi acel venit de 500 lei lunar din salariul mamei nici măcar nu se consideră venit pentru domnul tată.
Martionze, este absolut normal daca nu lasi copilul la programul de vizita sa iei amenzi usturatoare. Eu insa nu vad in asta un impediment suficient pentru a stopa alienarea si o sa explic de ce.
Cazul pe care eu il cunosc mama are salariu 1500 de lei. Tatal plateste pensia alimentara de ani de zile fara sa intarzie o ora 1500 de lei. Mama poate incasa amenzi oricat de mari , nu I se va retine mai mult de jumatate din salariu respective 700 de lei pe care cu siguranta ii da bucuroasa numai sa nu lase copilul la tatal care a indraznit sa nu mai vrea sa fie insurat cu ea.
Nu o poate executa pe altceva pentru ca traieste in casa parintilor, nu are nimic pe numele ei.
Cu ce o afecteaza amenda asta? Putin ii pasa. Oricum, doar banii de pensie ii ajung sa se intretina si sa-si mai abuzeze copila putin.

Sustin ce a spus userul AVLIL, doar pentru ca ai un copil nu inseamna ca te poti sustrage din fata legii. Daca ajungi sa platesti amenzi de sute de lei pe zi, este numai si numai din cauza ta. Nu parintele nerezident ia painea de la gura copilului ci tu, prin actiunile tale.
Nu se ia amenda asa usor, dureaza luni de zile, chiar ani. Instanta nu da aceste amenzi decat daca este absolut sigura de alienare si de rea-credinta parintelui rezident.
nu se poate duce oricine oricand are chef sa ceara asa ceva. Parintele nerezident care obtine aceste amenzi nu se imbogateste din contra, e foarte sarac pentru ca nu isi poate vedea copilul, nu poate sta cu el, nu-l poate imbratisa si nu-l poate adormi seara.
Doamna Martonze, exista o suma de bani pe care cineva sa v-o ofere pentru a va cumpara copilul?
Nu, nu exista, fireste ca nu.
Omul ala primeste 500 de lei pentru fiecare zi in care nu-si saruta copilul. E mult prea putin.
Nu exista suma de bani pe lumea asta sa acopere asa ceva.

D-na Martonze a spus clar ca "nu ascund copilul, nu-l declar bolnav". Nu este vorba, asadar, ca nu lasa copilul la programul de vizita. Minorul nu vrea sa plece singur cu tatal. Nu mi se pare normal sa fie amendat parintele rezident in aceste conditii.
Ce solutii exista pentru nerespectarea parintelui nerezident a programului de vizita? De ce nu sunt si acestia amendati pentru acest aspect? Sa nu imi furnizati solutia cu plangerile penale. Acestea nu rezolva aceasta situatie, dureaza cu lunile si in final se da un mare NUP.
Parintele rezident trebuie sa fie la ziua si ora stabilita in hotarare pentru a da copilulul celuilalt parinte. De asemenea, trebuie sa fie acasa non stop deoarece daca nerezidentul decide ca vrea sa il aduca acasa mai devreme (nu conteaza ca poate rezidentul si-a facut un program sau e plecat din localitate), trebuie sa fie acolo a.i. sa il ia inapoi pe cel mic.
Ah,pai in caz de alienare nici nu trebuie sa ascunzi copilul sau sa-l declare bolnav, refuza acesta sa mearga. Faptul ca nu-l ascunde, nu-l declara bolnav dar nu incurajeaza, aici e problema. Din cauza asta e amendat parintele rezident, pentru ca ar trebui sa incurajeze si nu o face. Vorbim desigur de cazurile normale nu de cele in care parintele nerezident a maltratat mama si minorul si acum se mira ca cel mic nu mai vine.
Ce solutii exista pentru nerespectarea programului? Actiune in instanta pentru restrangerea acestui drept.
Nu scrie nicaieri ca parintele resident rebuie sa stea acasa non-stop daca parintele nerezident adduce copilul acasa mai devreme, ca doar nu il lasa in strada,nu? nu e acasa si pace. daca poate ajunge mai devreme bine, daca nu iar nu e gaura in cer.
Da, parintele rezident trebuie sa fie acasa in ziua si ora stabilite, e firesc, e normal, daca celalalt nu vine dupa 3-4 vizite ratate cere restrangerea dreptului de vizita daca nu au existat motive intemeiate sau nu a fost anuntat din timp. Nu plangere penala, actiune in instant in care arati c martori ca ai stat acasa, ca nu e benefic pentru copil sa stea inchis 48 de ore si ca-l afecteaza psihic etc.
Doamnelor Tarkan, Martonze etc...ce ar fi daca in loc sa criticati un cadru legislativ (evident criticabil) ati propune si solutii? In loc de intrebari, poate ar trebui sa creati raspunsuri si sa va implicati in a promova acele raspunsuri catre legiuitor.
De ex Martonze apreciaza Legea 272 ptr ca este un cod de bune practici, sanctiunilie fiind sporadice si discutabile.
E bine sa stiti ca aceasta lege s-a dorit mult mai drastica dar reprezentantii legiuitorului, respectiv executivului subordonat, au refuzat aproape toate prevederile punitive ptr mama sau tata, ca sa nu-si reduca bazinul electoral.
Pe de alta parte, cele aparute in Codul de Procedura Civila,au fost importate "cu furca" din prevederile canadiene in cauza.
Dar, canadienii
- au o importanta cultura psihologica, aceasta insemand pe de o parte inalta calificare profesionala si inalta responsabilitate morala a psihologilor acreditati ptr a ajuta instantele canadiene iar, pe de alta parte si implicit, increderea justitiabililor in aceste interventii psihologice
- au o Protectie a Copilului extrem de puternica, care intelege ca acel copil apartine in primul rand societatii si in subsidiar parintilor. Nimeni nu indrazneste sa corupa sau sa pacaleasca acest controller.
- au un mediu judecatoresc care actioneaza cu adevarat in regim de urgenta la toate cazurile care implica minori, decizia judelui bazandu-se pe rapoartele celor enuntati mai sus
- relatia cu parintele nerezident (daca acesta nu este decazut din drepturi) este privita ca o prioritate. Astfel, oricat de buna se dovedeste o mama ptr copilul ei, daca nu rezolva legatura cu tatal nerezident, este susceptibila de a pierde rezidenta copilului

Da, e nevoie de bici ptr civilizare! Da, e nevoie ca mame sa plateasca la greu ca sa (re)inteleaga firescul! Nu intamplator Gardner a descris alienatorul obsesiv ca fiind in stare de absolut orice doar ca sa nu imparta copilul cu celalalt parinte! Mamele care se pun (in)constient in aceasta situatie (inchisoare, faliment personal), nu arata deloc vreo respnsabilitate fata de copilul care le-a fost incredintat.
2, 3, 4, 5 cazuri...sunt suficiente ptr o schimbare de mentalitate majoritara. Desigur, nu imi doresc ca sa fiti chiar dvoastra aceste exemple coercitive.

Dar...ma rog...putem prelua ieftin experienta unui stat mai civilizat ca al nostru sau ne putem plati scump!..propria experienta.
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2015
ContSters257745, utilizator

Alte discuții în legătură

Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)